logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop 15–16 cali do domu na kilka lat, budżet do 12 tys. PLN

kazzmij 18 Lut 2026 19:04 480 13
  • #1 21842456
    kazzmij
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Czołem,
    Szukam laptopa, który będzie w stanie służyć przez przynajmniej kilka lat, przy dość intensywnej eksploatacji. Budżet - nie chciałbym przekroczyć kwoty 12 tys. PLN.

Rozmiar 15-16”, korpus preferowany metalowy, ewentualnie tworzywo, ale dobrej jakości, niewycierające się, problemy z zawiasami wykluczone. Waga nie jest specjalnie istotna, może być raczej cięższy i solidniejszy, a nie jakiś ultrabook. Ważniejsze, żeby był przyjazny do serwisowania i czyszczenia i miał łatwy dostęp do wiatraków.

Matryca IPS matowa, Full HD albo 1920x1200, dotykowe ekrany i inne wynalazki zbędne.

Procesor Intel minimum i7 i dedykowana karta graficzna oprócz zintegrowanej.
    W gry nie grałem od paru lat, ale świat się zmienia - czasami mnie korci podebrać „bąbelkom” jakiegoś Wiedźmina. Zawodowych aplikacji zakładam, że nie będę instalował, ale jakiś rendering wideo może zdarzyć się dość często. Miła byłaby opcja rozdziału obrazu na trzy monitory zewnętrzne (ale mogę to odpuścić, jak nierealne w tym budżecie).

Ciche chłodzenie, najlepiej, żeby w trakcie lekkiej pracy (przeglądanie internetu, streaming, office) wentylator(y) stały albo przynajmniej były niesłyszalne.

Pamięć RAM 64 GB, ewentualnie 32 GB. Jeżeli 32 GB, to nie lutowana i z wolnym slotem.

Dwa dyski SSD, łącznie przynajmniej 1,5 TB.

Klawiatura z blokiem numerycznym, podświetlana w sposób ciągły - to istotne, bo często używam laptopa w nocy (a nic mnie tak nie irytowało w służbowych Dellach, jak wygaszanie podświetlenia klawiatury po pewnym czasie bezczynności).

Bateria przyzwoita, powiedzmy minimum 60 Wh.

Komunikacja - wiadomo BT/WiFi, LAN z RJ45, pozostały zestaw portów standardowy, jakiś HDMI, USB3, USB-C. Mile widziane gniazdo SD, może też 5G na pokładzie(?).

System Win 11.

Ponieważ przez ostatnie kilkanaście lat jako prywatnego laptopa używałem ThinkPada W540 i byłem z niego bardzo zadowolony, nie ukrywam, że głównie spoglądam na produkty Lenovo.
    Natomiast organizacja ich obecnej oferty jest dla mnie nieczytelna - jeszcze poszczególne serie produktowe ogarniam, natomiast wewnętrzne generacje są już pewną zagadką.
    I wcale nie jestem pewien, czy to musi być ThinkPad, np. seria LOQ też wygląda interesująco.
    Tylko nie wiem, czy ona nie jest za bardzo ukierunkowana na graczy.
    No i nie upieram się na siłę przy Lenovo, mogą być i inne marki, które wytrzymają te powiedzmy 50 tys. godz. pracy ;).
  • #2 21842656
    michalpajac1234
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Lenovo Z16 Gen 2 21JX0A18PB
    AMD Ryzen 7 PRO 7840HS
    AMD Radeon RX 6550M
    16,0" panel WQUXGA (3840×2400) OLED
    RAM: 32 GB LPDDR5x-6400
    1 TB M.2 PCIe 4.0 NVMe
    Wifi 6E
    Bluetooth 5.3
    72 Wh bateria
    Zasilacz 135 W USB-C
    Waga ~1,81 kg
    aluminum

Dodano po 2 [minuty]:

Lenovo ThinkPad P16 Gen 2 21FA000FPB
    Intel® Core™ i7-13700HX
    16,0″ IPS WQXGA (2560 × 1600)
    32 GB DDR5-5600 MHz
    1 TB PCIe 4.0 NVMe M.2 2280
    NVIDIA RTX A2000 Ada Generation
    Wifi 6E
    Bluetooth 5.3
    94 Wh, litowo-polimerowa
    2,95 kg
    karbon włókno szklane
  • #3 21842776
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8214
    kazzmij napisał:
    Rozmiar 15-16”, korpus preferowany metalowy, ewentualnie tworzywo, ale dobrej jakości, niewycierające się, problemy z zawiasami wykluczone. Waga nie jest specjalnie istotna, może być raczej cięższy i solidniejszy, a nie jakiś ultrabook. Ważniejsze, żeby był przyjazny do serwisowania i czyszczenia i miał łatwy dostęp do wiatraków.

Cześć.
    Niestety teraz już takich nie produkują. Laptopy nie mają być ani wytrzymałe, ani szczególnie serwisowalne.

kazzmij napisał:
    Procesor Intel minimum i7 i dedykowana karta graficzna oprócz zintegrowanej.

OK. Ale z ciekawości spytam, czemu nie I5 na przykład? Albo Ryzen?

kazzmij napisał:
    W gry nie grałem od paru lat, ale świat się zmienia - czasami mnie korci podebrać „bąbelkom” jakiegoś Wiedźmina.

I w przypadku laptopa lepiej zostać przy tym. Laptop nie będzie nadawał się do gier. Drogi laptop też. Co do zasady chłodzenie w laptopie jest zbyt ubogie, żeby sensownie wychłodzić komponenty laptopa przy długotrwałych wysokich obciążeniach.

kazzmij napisał:
    jakiś rendering wideo może zdarzyć się dość często.

Pomyśl w takim razie o komputerze stacjonarnym, który w przeciwieństwie od laptopa może znosić większe obciążenia, bo nic nie stoi na przeszkodzie, żeby chłodzić jego komponenty chłodzeniem wielkości cegły albo chłodzeniem wodnym - w każdym razie adekwatnym do ilości wydzielanego ciepła.

kazzmij napisał:
    Miła byłaby opcja rozdziału obrazu na trzy monitory zewnętrzne (ale mogę to odpuścić, jak nierealne w tym budżecie).

Kolejna rzecz, którą bez łachy obsłuży komputer stacjonarny.

kazzmij napisał:
    Ciche chłodzenie, najlepiej, żeby w trakcie lekkiej pracy (przeglądanie internetu, streaming, office) wentylator(y) stały albo przynajmniej były niesłyszalne.

Ciche chłodzenie przy wydajnej wersji I7? O ile przy braku obciążenia to będzie możliwe, bo wydajne rdzenie będą w praktyce nieużywane, a działać będziesz na obciętych, o tyle pod obciążeniem (pamiętajmy, że chłodzenie jest niewystarczające i zawsze deficytowe w laptopie) nie ma szans na ciszę.

kazzmij napisał:
    Pamięć RAM 64 GB, ewentualnie 32 GB. Jeżeli 32 GB, to nie lutowana i z wolnym slotem.

Aktualnie nie ma sensu przeinwestowywać w RAM. Samo 64 GB RAM może kosztować w tym laptopie 3000-4000 i naprawdę warto się zastanowić, czy 32 GB nie będzie przynajmniej na razie starczyć. Opcja "ewentualnie" z powodu aktualnych cen jest naprawdę godna uwagi.

kazzmij napisał:
    Ponieważ przez ostatnie kilkanaście lat jako prywatnego laptopa używałem ThinkPada W540 i byłem z niego bardzo zadowolony, nie ukrywam, że głównie spoglądam na produkty Lenovo.

Nie należy się przyzwyczajać do logo na obudowie.
    Miałem kilka Thinkpadów i cały czas mam kontakt z tymi komputerami. Miałem T42, T420, T430s, T450s, T580, T15 gen2. Czyli dość przekrojowo spory kawał legendarnych Thinkpadów z serii T. Mam nieodparte wrażenie, że czym dalej tym gorzej jeśli chodzi o jakość wykonania. Na przykład W T15g2 po dwukrotnym otwarciu dolnej pokrywy połowa zaczepów zrobiła się szczerbata. Gdzie na T42 usiadłem, a T430s mogłem używać jako zamiennika młotka do wbijania gwoździ. Są to nadal dobrze wykonane laptopy, ale to już nie jest seria T, do której jestem przyzwyczajony.

Lenovo LOQ bardzo lubię, ale nie ma się co łudzić, to nie jest klasa premium. Natomiast jest to dość rozsądnie wykonany sprzęt z mocnej średniej półki. Matrycę ma całkiem OK, bardzo lubię klawiaturę w tym modelu (przypomina nieco klawiaturę z thinkpadów). Czy można ją podświetlić na stałe - nie pamiętam, możliwe, że tak. Natomiast jest to 100% tworzywo (chociaż wydaje się być całkiem rozsądnej wytrzymałości i nie palcuje się przeokrutnie przy dotyku). Czy jest ukierunkowana na graczy - może, z drugiej strony prawie każdy laptop z wydajniejszym procesorem i dodatkową grafiką jest w zamyśle kierunkowany na graczy, chyba że w sporo wyższej cenie chcesz sporo wolniejszą grafikę, wtedy będzie ukierunkowany na profesjonalistów, a nie na graczy :) Tak jest na przykład w laptopie, który polecił Kolega wyżej - laptop z Intelem kosztujący około 12k ma I7 13 generacji i RTX 2000 Ada, która to karta jest "profesjonalną" wersją Geforce RTX 4060, tyle że najczęściej jest od nieprofesjonalnej wersji najczęściej wolniejsza. W związku z tym laptop z RTX4060 czy RTX5050 będzie miał wydajniejszy układ graficzny i najczęściej będzie o kilka tysięcy tańszy (ale to nie tylko cena karty - ogólnie modele z serii P są dość drogo wyceniane).

kazzmij napisał:
    No i nie upieram się na siłę przy Lenovo, mogą być i inne marki, które wytrzymają te powiedzmy 50 tys. godz. pracy

Wolne żarty... To by było 5.7 roku pracy 24h/dobę, zakładam, że czasem jesz, śpisz, albo robisz cokolwiek innego niż siedzenie przed komputerem. Nawet jeśli jesteś z nim zrośnięty to osiągnięcie 8 godzin na dobę byłoby dobrym wynikiem, co przesuwa oczekiwany okres bezawaryjnej eksploatacji na 17 lat (przy użytkowaniu codziennie 8 godzin na dobę). Bądźmy realistami, te laptopy są projektowane na 3-4 lata, a serie z wydajnym procesorem i wydajną grafiką z deficytowym chłodzeniem raczej nie będą biły rekordów czasowych jeśli chodzi o bezawaryjność.

Jak dla mnie warto zweryfikować niektóre założenia. W szczególności warto ocenić, jaka karta graficzna może Ci być potrzebna (bo czasem zamiast za nią przepłacać może lepiej dołożyć do ogólnej jakości sprzętu). Tak samo z procesorem.
  • #4 21842924
    Krystian_03
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    W okolicach 12 tys. PLN poleciłbym laptopa RX5070Ti-16PL29. W konfiguratorze jest możliwość wybrania dysków, żeby było 1,5 TB, to samo można wybrać jedną kość 32 GB, a kiedyś samemu bez problemu dołożyć drugą. Można wybrać, czy Windows ma być zainstalowany razem ze sterownikami. Bateria 80 Wh ma wejście USB-C, gniazdo SD itd. Kupiłem kiedyś od nich 2 laptopy, z czego jeden niedawno, i jestem zadowolony.
  • #5 21843144
    kazzmij
    Poziom 13  
    Dzięki za odzew, za propozycje laptopów i obszerne komentarze!

dt1 napisał:

OK. Ale z ciekawości spytam, czemu nie I5 na przykład? Albo Ryzen?

Prywatne laptopy kupuję raczej rzadko i staram się żeby ich specyfikacja techniczna nie zestarzała się za szybko. Dla aktualnych zastosowań i5 prawdopodobnie jest całkiem wystarczający, ale za parę lat obciążenia procesorów mogą wzrosnąć. A jest to element praktycznie nieupgradeowalny. Co do Ryzena to kojarzy mi się z dużą ilością generowanego ciepła (może się mylę, nie jestem comp geek), co utrudni pracę systemu chłodzenia.

dt1 napisał:

Pomyśl w takim razie o komputerze stacjonarnym, który w przeciwieństwie od laptopa może znosić większe obciążenia, bo nic nie stoi na przeszkodzie, żeby chłodzić jego komponenty chłodzeniem wielkości cegły albo chłodzeniem wodnym - w każdym razie adekwatnym do ilości wydzielanego ciepła.

kazzmij napisał:
    Miła byłaby opcja rozdziału obrazu na trzy monitory zewnętrzne (ale mogę to odpuścić, jak nierealne w tym budżecie).

Kolejna rzecz, którą bez łachy obsłuży komputer stacjonarny.

Komputer stacjonarny odpada z kilku powodów. Najważniejszy to mobilność – często zmieniam miejsce pobytu. Kolejny to wygoda użytkowania – ze stacjonarką byłbym uwiązany do biurka. Tego biurka to i tak nie sposób całkowicie wyeliminować, bo służbowy komp tak naprawdę ma pełną funkcjonalność tylko kiedy jest podpięty pod docking station i zewnętrzne monitory.
    No ale gdybym jeszcze prywatnego kompa miał tak obsługiwać, to byłoby kiepsko.

dt1 napisał:

kazzmij napisał:

Ciche chłodzenie przy wydajnej wersji I7? O ile przy braku obciążenia to będzie możliwe, bo wydajne rdzenie będą w praktyce nieużywane, a działać będziesz na obciętych, o tyle pod obciążeniem (pamiętajmy, że chłodzenie jest niewystarczające i zawsze deficytowe w laptopie) nie ma szans na ciszę.

Co do dużych obciążeń procesora/grafiki – nie mam danych, ale chyba nie popełnię błędu jak oszacuję czas pracy pod pełnym obciążeniem na mniej niż 1% ogólnego czasu pracy systemu. To się może lekko zmienić jak złapię poważniejszego bakcyla do grania. :)
    Czyli optymalnym trybem pracy byłby cisza wentylatorów przy niskich obciążeniach, a przy wysokich niech sobie wyje, ma prawo…

dt1 napisał:

kazzmij napisał:

Aktualnie nie ma sensu przeinwestowywać w RAM. Samo 64 GB RAM może kosztować w tym laptopie 3000-4000 i naprawdę warto się zastanowić, czy 32 GB nie będzie przynajmniej na razie starczyć. Opcja "ewentualnie" z powodu aktualnych cen jest naprawdę godna uwagi.

Pełna zgoda.
    Czyli dobrze byłoby gdyby wymiana/dołożenie pamięci była stosunkowo łatwa (bez żadnych termopadów, osłon itp.). Dotyczy to również SSD.

dt1 napisał:

kazzmij napisał:
    No i nie upieram się na siłę przy Lenovo, mogą być i inne marki, które wytrzymają te powiedzmy 50 tys. godz. pracy

Wolne żarty... To by było 5.7 roku pracy 24h/dobę, zakładam, że czasem jesz, śpisz, albo robisz cokolwiek innego niż siedzenie przed komputerem. Nawet jeśli jesteś z nim zrośnięty to osiągnięcie 8 godzin na dobę byłoby dobrym wynikiem, co przesuwa oczekiwany okres bezawaryjnej eksploatacji na 17 lat (przy użytkowaniu codziennie 8 godzin na dobę). Bądźmy realistami, te laptopy są projektowane na 3-4 lata, a serie z wydajnym procesorem i wydajną grafiką z deficytowym chłodzeniem raczej nie będą biły rekordów czasowych jeśli chodzi o bezawaryjność.

Tak jak już wspomniałem – prywatne laptopy kupuję stosunkowo rzadko. ThinkPada W540 kupiłem w 2014, poprzedni komputer (Fujitsu-Siemiens Celsius H230) w 2005.
    Czyli średnio wychodzi z 10 lat na maszynę.
    Z racji charakteru pracy (24/7/365, praktycznie ciągła dyspozycja) zdarzało się, że kompy (w tym prywatny) pracowały tygodniami bez przerwy. Oczywiście sporo było również dni przejazdowych czy innych, gdzie sprzęt był wyłączony. Ale założenie średnio 12 godz power on dziennie nie wydaje się przesadzone. Czyli ThinkPad może już dobijać tak koło 50 tys.

dt1 napisał:

Jak dla mnie warto zweryfikować niektóre założenia. W szczególności warto ocenić, jaka karta graficzna może Ci być potrzebna (bo czasem zamiast za nią przepłacać może lepiej dołożyć do ogólnej jakości sprzętu). Tak samo z procesorem.

No z tą kartą graficzną jest trochę prawdy. Na chwilę obecną wydaje się być zbędna.
    Dawniej miało to jakąś namiastkę sensu, bo część firmowego oprogramowania instalowałem również na prywatnym kompie, ale teraz z różnych względów nie jest to już możliwe.
    No ale z drugiej strony kupować laptop za naście tys bez karty dedykowanej?
    Gdybym zaproponował któremuś z „bąbelków” zakup takiego kompa to wiem co bym usłyszał: no chyba kpisz…
    Bez dedykowanej karty to chyba o żadnych grach nie ma mowy?
    Tetris i Miner w low resolution?
    Zresztą dedykowana grafika chyba nie tylko w grach się włącza. W W540 była karta dedykowana (NVIDIA Quadro K2100M), która miała predefiniowane programy i zawsze się włączała przy Adobe Acrobat. Na co Acobatowi dedykowana grafika nie wiem, nie sprawdzałem, być może system jak tylko zobaczył słowo Adobe to już nie czekał dłużej i się przełączał na wyższy bieg.
  • Pomocny post
    #6 21843286
    dt1
    Admin grupy komputery
    kazzmij napisał:
    Dla aktualnych zastosowań i5 prawdopodobnie jest całkiem wystarczający, ale za parę lat obciążenia procesorów mogą wzrosnąć. A jest to element praktycznie nieupgradeowalny. Co do Ryzena to kojarzy mi się z dużą ilością generowanego ciepła (może się mylę, nie jestem comp geek), co utrudni pracę systemu chłodzenia.

Czasy, gdy AMD były synonimem grzałki minęły. W desktopach to Intel miał problemy z nadmierną emisją ciepła, podczas gdy Ryzeny były relatywnie chłodne. Problem bardzo dotkliwy w 13 i 14 generacji procesorów, które ciężko było wychłodzić chłodzeniem wodnym, bo szczytowo potrafiły pobierać ponad 250W (i generować tyle samo ciepła). Podczas gdy mocniejsze Ryzeny potrafiły pod obciążeniem mieścić się w zakresie 100-150W. W laptopach te różnice były nieco mniejsze, tutaj Intel wypadał minimalnie korzystniej, ale nie były to duże różnice. Tak więc Ryzenów aktualnie nie warto wykluczać, aktualnie są to sensowne procesory.

kazzmij napisał:
    Komputer stacjonarny odpada z kilku powodów. Najważniejszy to mobilność – często zmieniam miejsce pobytu.

OK, to przekreśla stacjonarkę.

kazzmij napisał:
    Co do dużych obciążeń procesora/grafiki – nie mam danych, ale chyba nie popełnię błędu jak oszacuję czas pracy pod pełnym obciążeniem na mniej niż 1% ogólnego czasu pracy systemu. To się może lekko zmienić jak złapię poważniejszego bakcyla do grania.
    Czyli optymalnym trybem pracy byłby cisza wentylatorów przy niskich obciążeniach, a przy wysokich niech sobie wyje, ma prawo…

OK, w tym przypadku w LOQ-15 jest fajna funkcja, skrót klawiszowy Fn-Q, działa nawet bez dodatkowego oprogramowania, przełącza między trybem cichym, wydajnym i automatycznym, z czego tryb automatyczny chętnie rozpędza chłodzenie, ale tryb cichy już nie aż tak chętnie - to działa w tych modelach fajnie.

kazzmij napisał:
    Pełna zgoda.
    Czyli dobrze byłoby gdyby wymiana/dołożenie pamięci była stosunkowo łatwa (bez żadnych termopadów, osłon itp.). Dotyczy to również SSD.

LOQ-15 ma osłonę na pamięciach RAM, ale jej demontaż nie jest trudny. Ogólnie wymiana pamięci nie jest trudna. Tak jak i wymiana dysku SSD. Pokrywa dolna względnie łatwo się otwiera, dobrze mieć plastikową kartę lub kostkę od gitary, żeby nie pokaleczyć tej obudowy.

kazzmij napisał:
    Z racji charakteru pracy (24/7/365, praktycznie ciągła dyspozycja) zdarzało się, że kompy (w tym prywatny) pracowały tygodniami bez przerwy. Oczywiście sporo było również dni przejazdowych czy innych, gdzie sprzęt był wyłączony. Ale założenie średnio 12 godz power on dziennie nie wydaje się przesadzone. Czyli ThinkPad może już dobijać tak koło 50 tys.

Możliwe, ale o ile fajnie by było, żeby nowe laptopy też tyle przeżyły, absolutnie nie ma takiej pewności.

kazzmij napisał:
    No ale z drugiej strony kupować laptop za naście tys bez karty dedykowanej?

Można kupić tańszego laptopa, chyba że musisz ten budżet wydać.

kazzmij napisał:
    Gdybym zaproponował któremuś z „bąbelków” zakup takiego kompa to wiem co bym usłyszał: no chyba kpisz…

Nie każdy ma potrzeby takie jak bąbelek :)

kazzmij napisał:
    Zresztą dedykowana grafika chyba nie tylko w grach się włącza. W W540 była karta dedykowana (NVIDIA Quadro K2100M), która miała predefiniowane programy i zawsze się włączała przy Adobe Acrobat. Na co Acobatowi dedykowana grafika nie wiem, nie sprawdzałem, być może system jak tylko zobaczył słowo Adobe to już nie czekał dłużej i się przełączał na wyższy bieg.

Zintegrowane mają wydajność wystarczającą aktualnie do całej biurówki. Ogólnie nie przesadzając bym wybrał sobie konfigurację LOQ z I7-HX, 32 GB RAM i RTX5060, żeby jeszcze ta karta miała sens, ale żeby bez sensu nie przepłacać.
  • #7 21843699
    e2e4
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    >>21842456
    Dzień dobry.
    Zobacz na to: HP ZBook X G1i 16 inch Mobile Workstation PC
    https://h20195.www2.hp.com/v2/GetDocument.aspx?docname=c09153573&jumpid=af_9597e24ffc

Jeśli znajdziesz ogarnietego sprzedawcę uszyje Ci konfigurację prawie taką jaką chcesz w granicach
    możliwosci konfiguratora i budżetu. W tym do 5 lat gwarancji producenta.

Powodzenia,
    natenczas, e2e4.
  • #8 21843952
    kazzmij
    Poziom 13  
    e2e4 napisał:

Zobacz na to: HP ZBook X G1i 16 inch Mobile Workstation PC
    https://h20195.www2.hp.com/v2/GetDocument.aspx?docname=c09153573&jumpid=af_9597e24ffc

Jeśli znajdziesz ogarnietego sprzedawcę uszyje Ci konfigurację prawie taką jaką chcesz w granicach
    możliwosci konfiguratora i budżetu. W tym do 5 lat gwarancji producenta.

Dzień dobry,
    Dzięki za link, przejrzałem parę informacji na temat tego modelu.
    Nie wygląda źle, ale na notebookcheck twierdzą, że w wersji z wydajnymi komponentami ma pewien problem z chłodzeniem.
    Pod tym względem podobno lepiej wypada HP ZBook Fury G11, np ten https://hppartner.pl/p/18256/Laptop-HP-ZBook-...16-WUXGA-i7-14700HX-32GB-1TB-SSD-RTX2000-W11P
    Z tym że dla tego ostatniego nie znalazłem nic na temat możliwości dodania drugiego dysku.

A tak ogólnie to wygląda, że propozycja dt1 - Lenovo LOQ 15 i7-13700HX/32GB/1TB+512/Win11X RTX5060 za około 7 tys jest chyba najbardziej racjonalna.
    Model może nieco za bardzo ukierunkowany na gracza, ale jak ma tryb cichy to co przeszkadza że spora moc ciągle drzemie w środku.
    Ale będę dalej drążył kwestię klawiatury ;) - a on ma to ciągłe podświetlenie?

Z biznesowych modeli (stacji roboczych) to spodobał mi się Lenovo ThinkPad P16 G3 16"/Ultra7/64GB/1TB/Win11 (21RQ0006PB)
    Na przykład https://www.sklep-lenovo.pl/notebook-lenovo-t...yM6j6iVuPF9YOfgqNPAfs-xfqNUv0tECK_fO-_IGnPBt2

Tyle, że to ponad 15 tys...
    Czy różnica w jakości jest tak duża, że usprawiedliwia podwojoną cenę?
    W sumie spędzam z prywatnym laptopem mnóstwo czasu, jest bardzo ważny w wielu aspektach współczesnego życia (jakby się dom palił to pewnie jego bym ratował w pierwszej kolejności :)), za możliwość pracy na dobrym jakościowo i niezawodnym sprzęcie jestem gotów dać większe pieniądze. Kwestia tylko czy aż tyle?
  • #9 21843969
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3526
    kazzmij napisał:
    za możliwość pracy na dobrym jakościowo i niezawodnym sprzęcie jestem gotów dać większe pieniądze.

Na czym polega ta praca?

Jakie konkretnie oprogramowanie wykorzystujesz?
  • #10 21844008
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1228
    Kasek21 napisał:
    Na czym polega ta praca?

Dla niektórych nie ma znaczenia i zawsze im coś przeszkadza - prezes w firmie klienckiej ma chyba możliwie najlepszego surface na zeszły rok, a i tak marudzi na wszystko - a jego praca polega dosłownie na pisaniu maili i robieniu małych zestawień w excelu - bez makr ;) - czy prezentacji...
  • #11 21844031
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3526
    No toż dlatego zapytałem xD
  • #12 21844075
    dt1
    Admin grupy komputery
    kazzmij napisał:
    Ale będę dalej drążył kwestię klawiatury - a on ma to ciągłe podświetlenie?

Kup w miejscu, w którym masz możliwość zwrotu i sobie tego laptopa będziesz mógł przetestować.

Po opisie konfiguracji myślę, że dokładnie ten model znalazłeś: https://www.x-kom.pl/p/1473314-laptop-15-16-l...x-32gb-1tb512-win11x-rtx5060.html?sm=A7SepWp7 - a X-kom ma bardzo fajną politykę zwrotów - nawet jeśli bierzesz na firmę, to bez problemu zwrot przyjmą (oczywiście warto zostawić wszystkie kartoniki, folie, instrukcje, itd).

kazzmij napisał:
    Model może nieco za bardzo ukierunkowany na gracza

Miałem ten model wiele razy w rękach. To nie jest model dla małolata upstrzony dyskoteką RGB i "agresywnymi gejmingowymi dodatkami". Ma generalnie dość stonowany wygląd.

kazzmij napisał:
    Z biznesowych modeli (stacji roboczych) to spodobał mi się Lenovo ThinkPad P16 G3 (...) Tyle, że to ponad 15 tys...

Dopłata za prestiżową serię, trzeba przyznać że dość fajnie wykonany (chociaż grubszy od wersji bez grafik - serii T, więc już nie taki ładny). Za te 2.5x więcej pieniędzy wydajność będzie bardzo podobna - tu i tam mamy wariant HX procesora, a wersja RTX PRO to ten sam rdzeń co 5060Ti, tylko w stosunku do 5060Ti okrojony.

kazzmij napisał:
    Czy różnica w jakości jest tak duża, że usprawiedliwia podwojoną cenę?

Za różnicę w jakości warto dopłacić, ale nie wiem, czy dopłaciłbym aż 10000 do tego. Pewnie wolałbym te 10000 wydać na coś innego.
  • #13 21844189
    kazzmij
    Poziom 13  
    Kasek21 napisał:
    No toż dlatego zapytałem xD

Spokojnie ;) bez spiny..
    Pracuje na etacie, nie na kontrakcie menedżerskim.

Jakie oprogramowanie mam zamiar zainstalować na nowym, prywatnym laptopie?
    Absolutnie najzwyklejsze - office, coś do grafiki wektorowej, coś do rastrowej, coś do schematów. Jakiś prosty program do edycji video - głownie materiałów z monitoringu.
    No i może jakieś gry.
    Na pewno bez aktualnie używanego oprogramowania firmowego (głównie Landmark).
    Jeżeli już, to jakieś absolutnie stare wersje programów, tylko do weryfikacji istotniejszych obliczeń.
    No i komp tak samo jak dotychczasowe ma służyć jako baza dokumentacji rodzinnej.
    Więc lepiej byłoby żeby się nie psuł.
    I żeby się na nim przyjemnie pracowało (w sensie używało).

dt1 napisał:

Kup w miejscu, w którym masz możliwość zwrotu i sobie tego laptopa będziesz mógł przetestować.

Po opisie konfiguracji myślę, że dokładnie ten model znalazłeś: https://www.x-kom.pl/p/1473314...in11x-rtx5060.html?sm=A7SepWp7 - a X-kom ma bardzo fajną politykę zwrotów - nawet jeśli bierzesz na firmę, to bez problemu zwrot przyjmą (oczywiście warto zostawić wszystkie kartoniki, folie, instrukcje, itd).

Masz rację.
    Znam ten sklep, już tam parę rzeczy kupowałem i byli ok.

dt1 napisał:
    Za różnicę w jakości warto dopłacić, ale nie wiem, czy dopłaciłbym aż 10000 do tego. Pewnie wolałbym te 10000 wydać na coś innego.

Też tak to widzę, dzięki za poradę.
  • #14 21845022
    e2e4
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    Dzień dobry.
    Model Fury to topowa mobilna stacja robocza HP, podobnie jak wspomniane Lenovo, a pewnie i Dell też ma w swojej
    ofercie coś podobnego przeznaczonego dla wymagających profesjonalistów z odpowiednim budżetem.

HP ZBook Fury 16 G11 Mobile Workstation PC to zasadniczo już miniona generacja.
    Aktualną generacją jest HP ZBook Fury G1i 16 inch Mobile Workstation PC.

Płacisz za pewność działania, wsparcie, wydajność, możliwości rozbudowy ...
    Czy potrzebujesz tego wszystkiego?
    Procesory serii HX do U9-285HX;
    RAM: 4 sloty, do 128 GB DDR5-5600 MT/s ECC lub 192 GB DDR5-5600 MT/s non-ECC?
    System dyskowy: 4 złącza M.2 z których co najmniej jedno jest Gen. 5 x 4, łącznie do 16TB przestrzeni,
    możliwy RAID 0, 1, 5, 10.
    Do tego dedykowana karta graficzna GPU serii Blackwell, najprostszy ekran ma 400 nits i 100% sRGB.
    Aluminiowa obudowa, bateria 8 cell, 99Wh ( max co możesz zabrać na pokład samolotu )
    Waży co najmniej 2,5 kg a zasilacz może mieć moc 280W.
    Gwarancja do 60 miesięcy realizowana on-site NBD, możliwość zachowania uszkodzonego twardego dysku,
    i chyba jest też możliwość ADP, czyli ubezpieczenia gdzie przypadkowe uszkodzenie, takie
    nie objęte gwarancją jak zalanie, stłuczenie ekranu zostanie usunięte przez serwis bez dodatkowych kosztów.

A jest jeszcze model z ekranem 18".

Oczywiście swoje pieniądze wydasz na co chcesz i mi nic do tego.

Powodzenia,
    natenczas, e2e4,

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest laptop o przekątnej 15–16 cali, z metalową lub wysokiej jakości tworzywowej obudową, odporną na zużycie i bez problemów z zawiasami. Urządzenie ma być solidne, nie ultralekki, z łatwym dostępem do podzespołów, zwłaszcza wentylatorów, dla wygody serwisowania i czyszczenia. Matryca powinna być matowa IPS o rozdzielczości Full HD lub 1920x1200, bez funkcji dotykowych. Wymagany procesor to minimum Intel Core i7, z dedykowaną kartą graficzną, aby umożliwić okazjonalne granie i rendering wideo. Istotna jest możliwość podłączenia trzech monitorów zewnętrznych, choć nie jest to warunek konieczny. Budżet wynosi do 12 tys. PLN. W dyskusji podkreślano znaczenie trwałości, wydajności i łatwości serwisowania, a także preferencje dotyczące jakości wykonania i matrycy. Nie pojawiły się konkretne modele ani marki w odpowiedziach, jednak zwrócono uwagę na parametry techniczne i cechy konstrukcyjne spełniające wymagania długotrwałej, intensywnej eksploatacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA