logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UWAGA na podróbki firmowych głośników RCF, B&C, PRECISION DEVICES itp.

audio-m 04 Mar 2026 13:38 225 2
REKLAMA
  • #1 21854168
    audio-m
    Poziom 21  
    Ocena: 86
    Jak wiadomo chińczycy podrabiają wszystko na potęgę i to obecnie nie dziwi. Natomiast, że ktoś w Polsce wprowadza do obrotu podróbki firmowych głośników twierdząc , że to oryginały to tego nie wiedziałem do momentu jak odezwał się do mnie znajomy. Szukał on firmowych 18” do basu w zastępstwo wysłużonych McCauley. Przeszukując internet trafił na nowe głośniki RCF LF18X451 na znanym portalu z trzech liter zaczynających się na O . Napisał też do sprzedającego, a ten go zapewniał, że to w pełni oryginalne głośniki!
    Po czym jednak zwrócił się do mnie co o tym sądzę, a że jako już kupowałem trochę głośników RCF-a, to wiadomo mi było, że do każdego głośnika jest dołączony Certyfikat Autentyczności. Więc powiedziałem znajomemu, żeby zapytał o certyfikat. Po czym za niedługo znajomy zadzwonił do mnie, że certyfikatu NIE MA a sprzedający go zwyzywał” od półgłówków, że on wie co sprzedaje i że to na 100% oryginały...
    Pisze to ku przestrodze dla innych, bo gdyby znajomy nie miał do kogo się zwrócić to pewno by kupił te głośniki z myślą, że dostanie oryginalne RCF-y.
    Podkreślam, nowe oryginały RCF zawsze mają dołączone certyfikaty z numerami i hologramem, także na głośniku i można je wprowadzić na oficjalnej stronie RCF w sekcji „Products” -> „Product Registration” , a także nowsze produkty można sprawdzić , po zeskanowaniu kodu QR.
  • REKLAMA
  • #2 21855799
    arcadeaudio
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Potwierdzam, że takie certyfikaty są dołączane do nowych głośników OEM-owych od RCF.
    Oryginalne części zamienne nie posiadają takich certyfikatów i mogą posiadać białe naklejki z numerem bez hologramu.
    Zdjęcie jednej z wersji takiego certyfikatu, który zmienia się z biegiem czasu. Hologramy pozostają w takiej formie od lat.
    Czarna karta „RCF Precision Transducers” z napisem „Certificate of Authenticity” i „Made in Italy”. Czarna karta certyfikatu RCF z tekstem po angielsku, hologramem zabezpieczającym i adresem RCF na dole
  • #3 21864439
    audio-m
    Poziom 21  
    Ocena: 86
    Poniżej zdjęcie opakowania z certyfikatem z głośnika RCF LF18x401 jakie było kupowane kilka lat temu. Na głośniku też była srebrna naklejka z numerami ( głośniki w kolumnach wiec nie mam foto)
    Pudełko RCF LF18X401 z napisem „MADE IN ITALY” i dołączonym certyfikatem autentyczności

Natomiast poniżej obecny zakup w Thomann-ie pary głośników 18 cali RCF-a
    Dwa kartony RCF z etykietami LF18G401 stoją jeden na drugim na kostce brukowej Zbliżenie etykiet na kartonie RCF: „LF18G401 8 OHM” i naklejka z kodem kreskowym oraz „Made in Italy” Zbliżenie na magnes głośnika RCF z etykietą i hologramem oraz zaciskami czerwonym i niebieskim Etykieta na koszu głośnika RCF LF18G401 z danymi mocy i impedancji

Tak to wygląda na ta chwilę, wiec trochę się zmienia szata graficzna, ale generalnie podróbki nie mają takich naklejek i numerów po których można zidentyfikować oryginały oraz dołączonego certyfikatu ( obecny taki jak na foto od arcadeaudio).

PS. arcadeaudio jako oficjalny przedstawiciel RCF-a w Polsce to nie powinniście w Waszym i naszym interesie pilnować porządku u nas aby takie ogłoszenia z podróbkami zgłaszać do odpowiednich organów ?
REKLAMA