logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] SHARP 4T-C50BL3EF2AB/50BL3EA Utknął w KMODE - Konieczne ponowne flashowanie oprogramowania USB

lurnuoma 05 Mar 2026 13:54 747 10
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21855042
    lurnuoma
    Poziom 2  
    Witajcie drodzy forumowicze.

Nadszedł czas, że potrzebuję Waszej pomocy. Posiadam telewizor SHARP 4T-C50BL3EF2AB, który z jakiegoś powodu utknął w KMODE i nie mogę z niego wyjść. Próbowałem wszystkich dostępnych ręcznych metod wyjścia sugerowanych przez internet - bez powodzenia. Menu fabryczne jest dostępne; wykonałem wysyłkę init Factory reset wiele razy, ale bez powodzenia - telewizor próbuje się włączyć, ale na różnych etapach (raz podczas ekranu ładowania Androida, następnym razem na ekranie konfiguracji użytkownika i tak dalej...) po prostu wskakuje z powrotem do KMODE i nic innego nie działa (ani YT, ani Netflix - nic)
    Doszedłem więc do wniosku, że jedyną opcją, jaka mi pozostała, jest twardy re-flash firmware'u z USB. Próbowałem tego szukać, ale nigdzie nie udało mi się tego znaleźć.
    W moim rozumieniu telewizor jest wyprodukowany w UE (Polska).

Więc czy ktoś mógłby dostarczyć firmware (i instrukcje) do telewizora, abym mógł go zainstalować samodzielnie? Byłbym bardzo wdzięczny!

Nr seryjny: A50UK7353EB56W 40110291101177
    Model nr: 50BL3EA

Z góry dziękuję!

AI: Czy skontaktowałeś się już z obsługą klienta SHARP lub autoryzowanym centrum serwisowym w sprawie uzyskania oprogramowania układowego lub pomocy w rozwiązaniu problemu KMODE? Jeśli tak, jaka była ich odpowiedź?
    Tak. SHARP tego nie zapewnił; po prostu polecili mi przynieść telewizor do najbliższego centrum serwisowego, co nie jest dla mnie opcją, ponieważ znajduje się w innym mieście i nie mam środków, aby go przetransportować.
    AI: Czy mógłbyś podać wszystkie metody ręcznego wyjścia i procedury przywracania ustawień fabrycznych, które już wypróbowałeś, w tym kombinacje przycisków lub opcje menu odzyskiwania? Pomoże to uniknąć powtarzania kroków i zasugeruje wszelkie alternatywy, których być może jeszcze nie próbowałeś.
    1. Przywracanie ustawień fabrycznych poprzez > Menu fabryczne > Wysyłka Init
    2. Odłączono przewód zasilający na 30 s > wciśnięto joystick do wewnątrz i w dół (zmniejszanie głośności) > przytrzymując, podłączono zasilanie z powrotem.
    3. Odłączono przewód zasilający na 30 s > podłączono, ale nie włączono > zaraz po podłączeniu nacisnąłem joystick > przytrzymałem go przez 30-40 s, nawet po pojawieniu się logo SHARP
    4. Szukałem trybu hotelowego i/lub trybu włączania zasilania, aby go wyłączyć, ale nie ma takiego trybu w menu fabrycznym.
    5. MENU > 1147
    6. MENU > 2580
    7. MENU > 7935
    8. MENU > 683
    Ekran telewizora z niebieskim tłem i ikoną zielonego kwadratu z literą „K” oraz kodem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21855147
    billobirillo
    Poziom 33  
    Ocena: 768
    SHARP 50BL3EA A50UK7353EB56W
    oprogramowanie i procedura link

prawidłowy sposób wejścia w tryb serwisowy
    MENU, wejść w Opcje zaawansowane, cyfra 1147
  • #3 21855372
    lurnuoma
    Poziom 2  
    WOW! to jest powtórka z prędkością światła!
    Byłem naprawdę podekscytowany, zrobiłem wszystko, co jest określone w instrukcji. Na początku wydawało się, że działa, nawet niebieski ekran był wyświetlany podczas instalacji z postępem ładowania.
    Ale niestety nie zadziałało, albo zrobiłem coś źle (może za wcześnie wyjąłem wtyczkę?). Zakończył instalację, uruchomił się ponownie, zaczął się ładować (logo SHARP) i wyciągnąłem wtyczkę, ponieważ dioda LED migała co 3 sekundy. Następnie wyjąłem dysk USB podłączyłem z powrotem i zaczął się ładować pokazał logo SHARP logo Androida przez kilka sekund i wskoczył w ten sam tryb Kmode.
    Próbowałem powtórzyć procedurę, ale nie uruchamia się już z USB, tylko ładuje się bezpośrednio do trybu Kmode, jak poprzednio.

Przepraszam za mój brak umiejętności.
    Ekran telewizora z niebieskim menu serwisowym „Factory Menu” i listą ustawień po lewej stronie

Drogi @billobirillo czy mógłbyś pomóc co powinienem zrobić dalej? lub inaczej?

Dziękuję bardzo!
  • REKLAMA
  • #4 21855699
    billobirillo
    Poziom 33  
    spróbuj z tą starszą wersją link

skopiuj na pendrive plik pkg
    spróbuj z lub bez pliku UMC_KMODE.txt

poza tym nie mam innego pomysłu
  • #5 21855703
    lurnuoma
    Poziom 2  
    Dziękuję. Spróbuję.
    Może ty @billobirillo masz też nowszą wersję, z produkcją powyżej 2022 roku? lub nawet nowszą niż 2025-07 (to była oryginalna wersja, w której telewizor się zawiesił) Uznałem, że też warto spróbować.
  • REKLAMA
  • #6 21855729
    billobirillo
    Poziom 33  
    lurnuoma napisał:
    Dziękuję. Spróbuję.
    Może ty @billobirillo masz też nowszą wersję, z produkcją powyżej 2022 roku? Albo nawet nowszą niż 2025-07 (to była oryginalna wersja, w której TV zamarzł) Uznałem, że też warto spróbować.

wersja V3.8.9.0 jest najnowszą dostępną dla aktualizacji usb
  • REKLAMA
  • #7 21855740
    lurnuoma
    Poziom 2  
    Mam teraz problem - nie uruchamia się już z USB. Co robię źle?
  • #8 21855744
    billobirillo
    Poziom 33  
    przepraszam, nie mam innego pomysłu
    spróbuj zmienić kartę usb
  • #9 21856993
    lurnuoma
    Poziom 2  
    Aktualizacja sytuacji: udało się ponownie uruchomić urządzenie z USB. Ponownie przeflashował firmware do V3.8.9.0, ale po instalacji ponownie załadował się bezpośrednio do trybu K.
    Wtedy YouTube znów stał się dostępny, więc podłączyłem go do Internetu i po kilku minutach zaczął się aktualizować do wersji 2025-07, co ponownie sprawiło, że telewizor stał się całkowicie bezużyteczny, dokładnie tak, jak na początku. Teraz pokazuje komunikat K z niebieskim ekranem i nie reaguje na nic.

Może ktoś spotkał się z taką sytuacją lub ma jakieś inne pomysły?
  • #10 21858627
    dileepkumarrajput198
    Poziom 1  
    Schemat ideowy falownika
  • #11 21860211
    lurnuoma
    Poziom 2  
    Po pierwsze, chciałbym podziękować wszystkim, którzy próbowali pomóc mi rozwiązać ten problem z moim telewizorem. (@gaspaccio @billobirillo)

W końcu udało mi się przeflashować oprogramowanie telewizora.
    Załadowałem V3.8.9.0 na pusty dysk USB, a następnie zainstalowałem go na telewizorze.
    Załadowałem plik UMC_KMODE.txt na pusty dysk USB i zainstalowałem go na telewizorze.
    Zmieniono UMC_KMODE.txt z "K1" na "K0".
    Zainstalowałem go ponownie na telewizorze.
    Gdy telewizor załadował się po wszystkich instalacjach, wyszedł z KMODE przez kombinację OK 2258
REKLAMA