logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż drzwi do starej metalowej ościeżnicy – jak dobrać i zamontować zawiasy?

Caius 05 Mar 2026 16:26 963 12
REKLAMA
  • #1 21855159
    Caius
    Poziom 11  
    Może ktoś byłby w stanie coś doradzić. Postanowiłem wymienić drzwi w kuchni i łazience. Zdecydowałem się na takie przeszklone. Da to fajny efekt, ponieważ mam w lini prostej okno w kuchni i wspomnianą parę drzwi. Budynek jest jednak stary i napotkałem poważny problem. Potrzebowałem głębsze wcięcie w ościeżnicy (dzwi się nie domykają zdj. nr.4) - co przewidziałem. Nie sprawdziłem jednak drugiej ościeżnicy, która okazała się metalowa - co nie przewidziałem. Tą drewnianą bez problemu dostosowałem do nowych drzwi, ale nie wiem jak ugryźć problem z tą metalową. Wymiana na chwilę obecną odpada - pomimo, że drzwi kupiłem wraz z ościeżnicami.

Poniżej daje zdjęcia w/w problemu. Najgorsze, że nie wiem jak te stare zawiasy są mocowane. Planowałem kupić zawiasy z regulacją by drzwi odsunąć trochę od ościeżnicy, ale nie wiem, czy:

1. da radę w ten sposób uzyskać ok 1cm - tyle potrzebuje,
    2. wymontować stary i zamontować w to samo miejsce nowy zawias.

Może ktoś z forumowiczy jest w stanie ocenić po zdjęcicach co to za zawias i jak jest zamontowany? I coś doadzić jak ten problem ugryżć.

ps: ta czerwona linia na zdjęciach to planowana wcześniej redukcja ościeżnicy.
    ps2: tą różnicę wysokości zawiasów uzupełnie podkładkami. Drzwi waża z 30kg i wolałbym nie robić tuż obok starego otworu, nowego nawiertu pod nowy zawias.

Zbliżenie białego zawiasu drzwiowego w ościeżnicy, obok czerwona pionowa linia na ścianie Brązowe drzwi z przeszkleniem i widocznym zawiasem, obok szara metalowa futryna z szybą Zbliżenie na zawias drzwi drewnianych przy białej ościeżnicy z czerwoną linią zaznaczenia Przeszklone drzwi z drewnianą ramą oparte przy progu na jasnych płytkach podłogowych
  • REKLAMA
  • #2 21855215
    mojepetro
    Poziom 21  
    Ocena: 91
    Caius napisał:
    ... nie wiem jak te stare zawiasy są mocowane ...
    Mam u siebie takie metalowe ościeżnice. Dwa rodzaje mocowania, ale każdy zawias przykręcany dwoma wkrętami do metalu chyba M5.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #3 21855228
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 518
    W tych nic nie zrobi bo są na stałe bez regulacji, jedyna opcja to je wyciąć i dać uniwersalne. Parę minut roboty.
  • #4 21855514
    collie2
    Poziom 26  
    Ocena: 192
    Caius napisał:

Może ktoś z forumowiczy jest w stanie ocenić po zdjęcicach co to za zawias i jak jest zamontowany? I coś doadzić jak ten problem ugryżć.

To jest stary, solidny zawias w ościeżnicy metalowej, montowany na mur beton, czyli wspawany. Nic z nim nie zrobisz, poza odcięciem szlifierką kątową i kombinowaniem z dolną połówką zawiasa przykręcanego (wywiercenie i nagwintowanie trzech otworów w metalowej ościeżnicy). To już łatwiej spróbować z górną połówką tego zawiasu, przykręcaną do drzwi - przykręcić ją przesuniętą o ten 1 cm w poziomie. Gdyby wkręty wypadały na granicy otworów po dotychczasowym zawiasie, to wkleić w te otwory kołki.

Dwie części metalowego zawiasu drzwiowego z podłużnymi płytkami i otworami na wkręty
  • #5 21855884
    Caius
    Poziom 11  
    Dziękuje za porady. Kupiłem zawiasy regulowane i będę te stare wycinał. Wywierce otwory w tej metalowej ramie i mam nadzieje, że tam będzie cegła, a wtedy na kołki kozporowe zamocuje te nowe.

@collie2 te co proponujesz się nie nadaja, bo ja muszę jeszcze drzwiami z centymentr od ościeżnicy odjechać.

Przy okazji jeszcze jedna sprawa. Drzwi mają mosiężne klamki i zamek, które były zabezpieczone jakąś powłoką - chyba lakieru, która miejscami poschodziła lub przetarła się na drugich drzwiach. Oryginalnie wygląda to jak na rys1. Próbowałem je wypolerować papierem ściernym i wygląda to jak na rys.2, ale jak to mosiądz szybko zachodzi patyną i ciemnieje. Jest jakiś sposób poza cyklicznym polerowaniem by zachować ten błyszczący złoty kolor i jednoczesnie zachowac właściwości antybakteryjne?

Mosiężna klamka na drewnianych drzwiach z przeszklonymi panelami, ujęcie z bliska Zbliżenie na metalową klamkę drzwiową i rozetę na drewnianych drzwiach; w zamku tkwi klucz
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21855909
    jarewa
    Poziom 35  
    Caius napisał:
    @collie2 te co proponujesz się nie nadaja, bo ja muszę jeszcze drzwiami z centymentr od ościeżnicy odjechać.

Dajesz podkładki na tyle ile chcesz wysunąć i przykręcasz wkrętem do metalu z wiertłem. Żadnej filozofii tylko dobrze przymierzyć

Caius napisał:
    Przy okazji jeszcze jedna sprawa. Drzwi mają mosiężne klamki i zamek

To nie jest mosiądz tylko wyrób mosiądz-podobne.
  • #7 21855927
    Caius
    Poziom 11  
    Może faktycznie ten zaproponowany byłby lepszy, tylko musiałbym zrobić estetycznie wyglądającą 1cm podkładke. Kupiłe mtakie jak na zdjęciu, ale mogę je w sumie w castoramie wymienic na te powyżej. Wytne stare, wywierce otwory i zobaczę na czym stoje. Te kupione chyba też zdadzą egzamin (?).

@jarewa co to za metal Twoim zdaniem?

Parapet z niebieskim wazonem, butelkami, metalowymi elementami i miską z kłączami przy oknie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21855932
    collie2
    Poziom 26  
    Caius napisał:

Już ci @jarewa powiedział jak z drzwiami odjechać przy tych zawiasach. A z montowaniem zawiasów wkręcanych w stalową ościeżnicę i plastikowy kołek w ścianie nie wiadomo z czego, może przysporzyć ci kłopotów z utrzymaniem ich stabilności przy ciężkich drzwiach. Przecież te zawiasy regulowane trzeba wkręcać/wykręcać z ościeżnicy w trakcie regulacji, a tego żaden kołek plastikowy nie lubi. A śruby wkręcane w stal, to jak mur beton spawany. Przykręcałem kiedyś takie coś w takim czymś, to wiem.
  • #9 21855939
    Caius
    Poziom 11  
    Ok, przekonaliście mnie do swojego pomysłu. Wydawało mi się, że wkręty będą własnie słabsze. Wymienię te zawiasy. 1cm podkładek, to trochę słabo to będzie wyglądać. Jakaś tuleja już byłaby lepsza - coś wymyśle.
  • #10 21855977
    collie2
    Poziom 26  
    Oczywiście z trzema podkładkami i szczelinami między nimi, to najlepiej wyglądać nie będzie. Najlepiej wyciąć jedną podkładkę o wymiarach zawiasu i odpowiedniej grubości. Nie musi to być podkładka stalowa - sklejka też da radę, co wiem akurat z własnego doświadczenia. Po pomalowaniu na kolor zawiasu, będzie wyglądać z zawiasem na monolit.
  • #11 21856615
    Caius
    Poziom 11  
    Jeszcze coś takiego znalazłem. Samo mocowanie zawiasu do tych ciężkich drzwi na wkręty, to średnio widze. Z czasem może się wypaczyć.

Metalowy zawias wkręcany z długim gwintowanym trzpieniem i płytką montażową na dwa otwory
  • #12 21856639
    jarewa
    Poziom 35  
    Caius napisał:
    Samo mocowanie zawiasu do tych ciężkich drzwi na wkręty, to średnio widze. Z czasem może się wypaczyć.

To możesz to zrobić na "bogato" nitonakrętki i śruby metryczne. Sposobów na montaż jest bardzo dużo i tylko wyobraźnia nas hamuje. Ba nawet możesz ściągnąć kogoś i ci przyspawa.
  • #13 21856780
    collie2
    Poziom 26  
    Caius napisał:
    Jeszcze coś takiego znalazłem. Samo mocowanie zawiasu do tych ciężkich drzwi na wkręty, to średnio widze. Z czasem może się wypaczyć.

To znalezione coś, to zawias przeznaczone do futryny drewnianej. Oczywiście na upartego da radę umocować ten zawias i w futrynie metalowej, wsuwając nagwintowany pręt w odpowiednio duży otwór w futrynie. Z wkręceniem go w metalową futrynę może być bowiem problem, z uwagi na nieznormalizowany gwint, służący do wkręcania w drewno a nie do nakrętki M8 powiedzmy.

A 6 stalowych wkrętów M6 nie wypaczy się w stalowej futrynie - może się zerwać z gwintu w 2. milimetrowej blasze pod naciskiem kilkuset kilogramów, a nie 30-kilogramowych drzwi.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem montażu nowych przeszklonych drzwi w starym budynku, gdzie jedna z ościeżnic jest metalowa, a druga drewniana. Drewnianą ościeżnicę udało się dostosować do nowych drzwi, natomiast metalowa ościeżnica wymaga głębszego wcięcia, aby drzwi się domykały. Wymiana ościeżnicy metalowej jest obecnie niemożliwa. Pojawiły się pytania dotyczące możliwości zastosowania zawiasów z regulacją, które pozwoliłyby odsunięcie drzwi o około 1 cm oraz kwestii demontażu starych zawiasów i montażu nowych w tych samych miejscach. Problem dotyczy technicznego dopasowania zawiasów do metalowej ościeżnicy bez konieczności jej wymiany, z uwzględnieniem ograniczeń konstrukcyjnych i wymiarowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA