Może ktoś byłby w stanie coś doradzić. Postanowiłem wymienić drzwi w kuchni i łazience. Zdecydowałem się na takie przeszklone. Da to fajny efekt, ponieważ mam w lini prostej okno w kuchni i wspomnianą parę drzwi. Budynek jest jednak stary i napotkałem poważny problem. Potrzebowałem głębsze wcięcie w ościeżnicy (dzwi się nie domykają zdj. nr.4) - co przewidziałem. Nie sprawdziłem jednak drugiej ościeżnicy, która okazała się metalowa - co nie przewidziałem. Tą drewnianą bez problemu dostosowałem do nowych drzwi, ale nie wiem jak ugryźć problem z tą metalową. Wymiana na chwilę obecną odpada - pomimo, że drzwi kupiłem wraz z ościeżnicami.
Poniżej daje zdjęcia w/w problemu. Najgorsze, że nie wiem jak te stare zawiasy są mocowane. Planowałem kupić zawiasy z regulacją by drzwi odsunąć trochę od ościeżnicy, ale nie wiem, czy:
1. da radę w ten sposób uzyskać ok 1cm - tyle potrzebuje,
2. wymontować stary i zamontować w to samo miejsce nowy zawias.
Może ktoś z forumowiczy jest w stanie ocenić po zdjęcicach co to za zawias i jak jest zamontowany? I coś doadzić jak ten problem ugryżć.
ps: ta czerwona linia na zdjęciach to planowana wcześniej redukcja ościeżnicy.
ps2: tą różnicę wysokości zawiasów uzupełnie podkładkami. Drzwi waża z 30kg i wolałbym nie robić tuż obok starego otworu, nowego nawiertu pod nowy zawias.
Poniżej daje zdjęcia w/w problemu. Najgorsze, że nie wiem jak te stare zawiasy są mocowane. Planowałem kupić zawiasy z regulacją by drzwi odsunąć trochę od ościeżnicy, ale nie wiem, czy:
1. da radę w ten sposób uzyskać ok 1cm - tyle potrzebuje,
2. wymontować stary i zamontować w to samo miejsce nowy zawias.
Może ktoś z forumowiczy jest w stanie ocenić po zdjęcicach co to za zawias i jak jest zamontowany? I coś doadzić jak ten problem ugryżć.
ps: ta czerwona linia na zdjęciach to planowana wcześniej redukcja ościeżnicy.
ps2: tą różnicę wysokości zawiasów uzupełnie podkładkami. Drzwi waża z 30kg i wolałbym nie robić tuż obok starego otworu, nowego nawiertu pod nowy zawias.