logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Whirlpool WSFO 3034 PF X Zmywarka zgłasza F6, zawór wody zakręcony, woda wylewa się przez drzwi

supermoto2 08 Mar 2026 12:41 375 16
REKLAMA
  • #1 21857210
    supermoto2
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Zmywarka zgłasza kod błędu F6 oraz miga dioda "zawór wody zakręcony".

Pierwszy raz problem z zmywarką pojawił się podczas mycia w programie eco. Mniej więcej na godzinę przed końcem programu zmywarka dawała sygnał dźwiękowy, plus migała dioda "zawór wody zakręcony" i zaczęła wylewać się woda spod zmywarki.

Po dostaniu się do wnętrza zmywarki nie zauważyłem żadnego wycieku spod dna zmywarki na podzespoły elektroniczne - na pokrywie dolnej zero wody.

Kolejny test przyniósł następujące wnioski: po włączeniu programu słychać szum pobieranej wody. Po około 2 minutach pojawia się sygnał dźwiękowy, plus miga dioda "zawór wody zakręcony" - słychać szum. Po kolejnych kilku minutach woda zaczyna wylewać się z prawej strony drzwi. Początkowo poziom wody utrzymuje się na wysokości filtra, ale z biegiem czasu stan wody zwiększa się do momentu przelania się przez drzwi.

Przewód odpływowy sprawny i drożny. Przewód z elektrozaworem aquastop sprawny i drożny - czyste sitko, miernik pokazuje 3,60 Ω na wtyczce. Podmiana przewodu aquastop na nowy nie pomaga. Płaszcz wodny drożny - był lekki osad w górnej części, ale został usunięty. Kranik z wodą odkręcony.

Tryb serwisowy od razu zgłasza F6. Czytałem, że winny może być czujnik ovi, hydrostat lub zawór zwrotny wody, ale nie wiem, gdzie szukać tych elementów.
  • REKLAMA
  • #2 21857224
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1592
    Hymn w ciemno? Brak sygnału z przepływomierza!
  • #3 21857276
    supermoto2
    Poziom 10  
    AsReeX napisał:
    Hymn w ciemno? Brak sygnału z przepływomierza!

Przepływomierz znajduje się w płaszczu wodnym? Widziałem na YT, gdzie gościu wyciągnął płytkę z płaszcza i, zbliżając magnes, sprawdzał pomiary miernikiem. Z tym, że w moim nie idzie tego wyjąć, bo jest zabudowany.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 21858234
    supermoto2
    Poziom 10  
    Turbinka nie obraca się. Woda płynie do zbiornika na sól. Pytanie: turbinka ma się obracać już w tym momencie?
  • Pomocny post
    #8 21858257
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6909
    Tak, podczas poboru wody wiatraczek kręci się dając impulsy na kontaktron i na tej podstawie jest liczona ilość wpływającj wody. JEśli turbinka stoi to płasz do wymiany.
  • #9 21860083
    supermoto2
    Poziom 10  
    Założyłem nowy płaszcz. Zadowolony, że turbina zaczyna się obracać i zmywarka nie drze japy, odbębniam sukces. Sukces trwał krótko - turbina przestała się obracać i znowu "woda zakręcona" plus sygnał dźwiękowy, bez kodu błędu. Co to może być? Tryb testowy - na początku pojawił się komunikat F6 z kranikiem, ale po kilku sekundach znikło.
  • #10 21860154
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3705
    Sprawdź elektrozawór na wężu dopływowym czyli tzw. wąż Aqua Stop.
  • #11 21860162
    supermoto2
    Poziom 10  
    Tak jak pisałem na początku przewód z elektrozaworem aquastop sprawny i drożny - czyste sitko, miernik pokazuje 3,60 Ω na wtyczce. Mimo to sprawdzić na nowym?
  • REKLAMA
  • #12 21860452
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3705
    Jeśli masz nowy płaszcz wodny z przepływomierzem a turbinka nadal się zatrzymuje to elektrozawór w wężu Aqua Stop może być po prostu już zakamieniony i nie jest w stanie wygenerować prawidłowego ciśnienia.
  • #13 21861108
    mrice
    Moderator AGD
    supermoto2 napisał:
    Założyłem nowy płaszcz.

Taki nowy nowy, czy nowy znaczy inny z demobilu ?
  • #14 21861304
    supermoto2
    Poziom 10  
    @mrice
    Fabrycznie nowy zamiennik.

Dodano po 9 [godziny] 51 [minuty]:

Słuchajcie, nowy przewód aquastop plus nowy płaszcz wodny - turbina w przepływomierzu wogóle się nie kręci. Tak jakby nie leciał sygnał z aquastop do przeplywomierza w płaszczu. To już na starym przewodzie się krótko kręci ale się kręci. Wszystko jest poprawnie podłączone. Ręce mi opadają. Ma ktos z Was serwisówke do tej zmywarki? Co i jak mogę jeszcze sprawdzić?
  • #15 21861781
    mrice
    Moderator AGD
    supermoto2 napisał:
    turbina w przepływomierzu wogóle się nie kręci.

Jeśli się nie kręci to nie liczy przepływu wody, jeśli nie liczy przepływu wody a moduł podaje zasilanie na zawór w węży to wysypie błędem.

supermoto2 napisał:
    Ma ktos z Was serwisówke do tej zmywarki?

Nic Ci ona nie pomoże.

supermoto2 napisał:
    Co i jak mogę jeszcze sprawdzić?

Jeśli jest prawidłowe ciśnienie na wężu dopływowym na wejściu do płaszcza, to płąszcz do reklamacji.
  • #16 21861785
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    supermoto2 napisał:
    Ręce mi opadają. Ma ktos z Was serwisówke do tej zmywarki?

Serwisówka nic Ci nie pomoże, a zmywarka jest do zdiagnozowania w ciągu 10 minut, oczywiście przez ogarniętego serwisanta i na miejscu.
  • #17 21864584
    supermoto2
    Poziom 10  
    Temat do zamknięcia. Problem rozwiązałem swoimi siłami. Na sitku między kranikiem a aquastopem był syf, stąd brak odpowiedniego ciśnienia. Uszkodzeniu uległ płaszcz wodny (przepływomierz) - wymieniłem i śmiga. Dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Whirlpool WSFO 3034 PF X zgłaszała błąd F6 oraz migającą diodę "zawór wody zakręcony", a woda wyciekała spod drzwi. Problem pojawił się podczas programu eco, gdy zmywarka sygnalizowała brak przepływu wody i zaczynała się przelewać. Diagnostyka wykazała, że turbinka przepływomierza w płaszczu wodnym nie obraca się, co uniemożliwia prawidłowe liczenie ilości pobieranej wody. Wymiana płaszcza wodnego z przepływomierzem na nowy fabryczny zamiennik początkowo rozwiązała problem, lecz turbinka ponownie przestała się obracać. Sprawdzono elektrozawór w wężu Aqua Stop, który był drożny i miał prawidłową rezystancję, jednak podejrzewano jego zakamienienie i niewystarczające ciśnienie. Ostatecznie przyczyną był zabrudzony filtr (sitko) między kranikiem a elektrozaworem Aqua Stop, co powodowało spadek ciśnienia i uszkodzenie płaszcza wodnego. Po oczyszczeniu sitka i wymianie płaszcza wodnego zmywarka działa poprawnie bez błędów i wycieków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA