logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BS-320-6MB5-EL + StecaGrid 3213 – różnice produkcji falownik vs PGE, niska wydajność, rozbudowa

homman 12 Mar 2026 09:46 687 29
REKLAMA
  • #1 21860583
    homman
    Poziom 26  
    Ocena: 78
    Coś jest nie tak z instalacją fotowoltaiczną.

Instalacja to 12x BS-320-6MB5-EL + StecaGrid 3213

Oświedźcie mnie w dwóch prostych kwestiach:

a) Na falowniku np widzę lipiec 342,6kWh w PGE raporcie dobowym widzę znacznie mniej
    En. Czynna zbilansowana - pobór 76,740
    En. Czynna zbilansowana - wprowadzenie -224,332
    En.Czynna oddana 261,291
    En.Czynna pobrana 113,699

Więc albo PGE oszukuje albo falownik. Wartość oddana powinna się zgadzać +_.

B) Mała roczna produkcja.
    Instalacja jest płasko na dachu.
    Dach pod lekkim kontem max 18 stopn pochylony na zachód
    Kierunek wschód- zachód.

Instalacja baaardzo rzadko produkuje więcej niż 2,3kW.
    Gdyby produkowała 1,8kW wtedy byłbym pewny że cos nie tak z jednym stringiem.

Rocznie w PGE intalacja wyprodukowała 1980kWh. Powinna chociaż + 1k więcej.

Jak sprawdzić string? Po prostu odłączyć na żywca ?

C) rozbudowa instalacji.
    Myślę o dołożeniu 2 /3 paneli obróconych pod kątem 90*. Zwarzywszy że to 2 stringi to wychodzi 2 panale.

Jak to najlepiej rozbudować.
    Instalacja na starych zasadach

Panele fotowoltaiczne zamontowane płasko na metalowym dachu, w tle gęste drzewa

Dziękuję za pomoc
    Załączniki:
    • BS-320-6MB5-EL + StecaGrid 3213 – różnice produkcji falownik vs PGE, niska wydajność, rozbudowa kierunek.jpg (109.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21860952
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 496
    Różnica w pomiarach może wynikać ze strat spowodowanych przesyłem.
    Jaka jest długość przewodów i przekrój pomiędzy falownikiem a licznikiem PGE?

Fragment tabeli: StecaGrid 3213, przekrój kabla AC 2,5 i 4,0 mm², strata mocy 4 W i 3 W, B16

Także błędem pomiarowym w falowniku.

Niska produkcja może być spowodowana zacienieniem szeregu paneli.
    Cały szereg będzie pracować z mocą najsłabszego panelu (zacienienie) x liczba paneli w szeregu.
    Jeśli cień na choćby 1 panelu spowoduje spadek mocy o połowę (180Wp) to cały szereg będzie pracować z mocą łączną 12 x 180 Wp = 2160Wp.
  • #3 21861167
    homman
    Poziom 26  
    Z Falownika do skrzynki jest może 3m kabla.
    Jaki nie wiem musiał bym rozebrać otulinę.
    Więc raczej tą kwestie odrzucam choć sprawdzę będąc na miejscu.

Co do Cienia żeby to sprawdzić w zeszłym roku ogołociłem doszczętnie jedyne drzewo w promieniu 4m. Oczywiście w koło jak na zdjęciach jest pełno drzew.

Muszę poszukać czy w Steca da się jakoś patrzeć na moc stringów i obserwować to w lecie. To jedyny mój pomysł. Że może 1 panel jest wadliwy.

Albo jakaś firma i dołożenie paneli. Tylko tutaj chciałem się doradzić ile mogę dołożyć tak by falownik wytrzymał. To że będzie obcinał to pikuś.
  • #4 21861250
    techlock
    Poziom 33  
    Strata na przewodzie przy 3 metrach jest pomijalna, to tylko kilkanaście Watogodzin miesięcznie.
    Na foto widać, że panele są w cieniu, obserwuj jak cienie rozkładają się w ciągu dnia. W pełnym słońcu w południe latem powinny osiągać 3,2kWp mocy, obecnie, o tej porze roku około 60% mocy nominalnej.

Dodano po 8 [godziny] 52 [minuty]:

Dopuszczalne parametry na 1 MPPT
    Zrzut ekranu z tabelą parametrów wejścia DC falowników StecaGrid 3213–6013
    homman napisał:
    Zwarzywszy że to 2 stringi

Piszesz,że masz 2 szeregi po 6 paneli
    Zrzut tabeli „Parametry elektryczne” panelu BS-320-6MB5-EL z wartościami mocy, napięć i prądów
    VoC 40,40V x 6 = 242,4V
    Napięcie robocze 33V x 6 =198V
    napięcie startowe falownika to 250V; problem leży w połączeniu. Przy tych panelach lepiej połączyć w jeden szereg lub dołożyć po kilka paneli do każdego szeregu.
  • #5 21862134
    homman
    Poziom 26  
    >>21861250
    Na foto nie znam się kompletnie choć elektrycznie ogarniam. Więc przepraszam za głupie pytania.

1. Jak będę na miejscu zamontuje kam na chwile na dachu i zobaczę jak z cieniem.

2.>>>>>>>>>>>>>>>Mój błąd i tutaj jest 2 czerwone kabel DC do falownika czyli to ma tylko 1 obwód.<<<<<<<<<<<<<<<<

3. Jeśli na falowniku mam jak pisałem
    Na falowniku np widzę lipiec 342,6kWh w PGE raporcie dobowym widzę znacznie mniej
    En.Czynna oddana 261,291

Chyba że tam jest tak dużą autokonsumpcja?
    >>>Tzn tutaj chciałbym info czy bilansowanie to bilansowanie między fazowe czy to tożsame z autokonsumpcją?<<<
    Może tutaj jest tak że przejedzone jest w dzień jest 100kWh zaś te 76 to bilansowanie międzyfazowe.
    Ale to ogromny pobór byłby jak na domek 50m2. 5kw. Może 10kWh miesięcznie raczej.
    Czy PGE widzi autokonsumpcje czy nie ?

3. To co napisałeś ma sens. Gdyż cofając się w czasie ale nie mogę do początku instalacji wyniki są zbliżone.
    Tylko jak teraz spojrzałem na zdjęcia to jest tylko 2 wtyczki.
    Czyli ta teoria leży skoro to jeden string.
    A w Steca mogę co najwyżej widzieć W, A , V. Czyli jeśli któryś panel leży to tego nie zobaczę.

4. >>>>>>Natomiast tu mam 2 pytania o dokładanie paneli.<<<<<
    Czego nie mogę przekroczyć?

Na pewno jakiegoś prądu. Ale 12*9,7 = 116,4 A
    A w Steca jest tylko 11A

Napięcia zaś 40,4V * 8 paneli np = 323,2V

Na YT jest ciekawa kwestia że w zasadzie można jechać albo prądem albo napięciem. Dla mnie lepiej napięciem. Wiec kupić panele np 40V. 400W

5. Czy idzie jakoś obniżyć napięcie wyłączania się ?
    Tzn nie jak wszyscy mają problem z 253V tylko w drugą stronę jak faza ma za niskie napięcie i mi odłącza bardzo często bo to ostatni dom a wieś więc cyrkularki, tartaki itd.
  • REKLAMA
  • #6 21862171
    techlock
    Poziom 33  
    Szereg to 1 ciąg paneli połączonych szeregowo do 1 wejścia DC: 1 przewód dodatni (czerwony) i 1 przewód ujemny (czarny).

W połączeniu szeregowym napięcia się sumują, prądy nie (taki sam jak dla pojedynczego panelu).

W połączeniu równoległym napięcia pozostają takie same jak dla pojedynczego panelu lub (2 lub więcej szeregów połączonych równolegle), sumują się prądy.

Dopuszczalne dane dotyczą 1 wejścia.
    Więc do każdego wejścia możesz podłączyć szereg o napięciu do 800V i natężeniu prądu 11A.
    Falownik maksymalnie i tak nie przyjmie więcej niż 3,3kWp

Dane które podajesz z falownika, jakie? czy to jest suma produkcji z PV, czy energia wysłana do sieci.
    Jak porównujesz to ten sam okres -> podajesz suma miesięczna z falownika a z PGE dobowa?
    Nie wiadomo czy masz pomiar wewnętrzny z falownika, czy dodatkowy pomiar z licznika.

Falownik ma 2 niezależne wejścia MPPT. Zweryfikuj jak masz podłączone panele do wejść DC.

Schemat złącz falownika PV: porty LAN/COM, AC oraz wejścia DC MPPT 1 i 2 z numeracją 1–9

Instrukcja będzie pomocna.
    Załączniki:
    • StecaGrid_PL_coolcept_fleX.pdf (1.88 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 21862211
    homman
    Poziom 26  
    >>21862171

U mnie masz 2x czerwone :) Czarnych nie dali.

Falownik Steca Elektronik z ekranem pokazującym „Moc wyjściowa 105 W”

Połączenia rozumie i tutaj na 90% jest szeregowo.

Tutaj jest 1x1000V i 11A. bo to wersja 3 fazowa.

Więc jaki panel bym nie dołożył to ograniczy mi Bauer z 9,70A. Tak to rozumie.
    1000V nie przekroczę i przy 20 panelach w szeregu.

Natomiast nie wieże że nie ma innych ograniczeń. Tzn ile maksymlanie falownik może przyciąć aby bezpiecznie obciąć.

Porównuję UZYSK miesięczny z Steca z raportami dobowo godzinowymi z PGE.

Steca nie pokazuje energii wysłanej do sieci.

Porównuję uzysk miesięczny STECA za Lipiec 342,6kWh
    Z wydruku z PGE dobowo godzinowe i podsumowanie miesięczne
    En.Czynna oddana 261,291

Ewentualnie mogę rocznie.
    Na steca 2025 pokazuje mi 2426. W wydruku PGE 1960
  • #8 21862227
    techlock
    Poziom 33  
    Czyli występuje problem w ewentualnym zacienieniu, jak pisałem wyżej wystarczy 1 panel zacieniony np. do połowy i cały szereg pracuje tak jakby wszystkie były zacienione do połowy.

Różnica w danych wynika z:
    Falownik zlicza całą produkcję z PV.
    To co skonsumował budynek na bieżąco nie jest liczone przez licznik PGE.
    Wysyłasz tylko nadwyżki.
    Przykładowo jeśli PV generuje 3kWp ciągle, dom pobiera po 1kW na każdej fazie, to licznik PGE liczy 0 mimo, że pobierasz ciągle 3kW, bo ta energia płynie bezpośrednio do domu.
    Dodatkowo falownik pobiera jakąś energię na konsumpcję własną.

Jeśli pobierasz więcej niż generuje falownik to licznik PGE zliczy tą dodatkową energię.

Do tego dochodzą różne pobory na różnych fazach stąd bilansowanie międzyfazowe, bo występują sytuacje, że na 1 fazie wysyłasz, a na innej pobierasz.

Dodano po 12 [minuty]:

homman napisał:
    Więc jaki panel bym nie dołożył to ograniczy mi Bauer z 9,70A. Tak to rozumie.
    1000V nie przekroczę i przy 20 panelach w szeregu.

Traker MPPT do 800V, napięcia nie można przekraczać, w zimne słoneczne dni może być wyższe niż nominalne Voc na panelu.
    Falownik teoretycznie ograniczy prąd do 11A pod warunkiem sumy mocy nie większej niż 3,3kWp.
    Z mocą PV też nie można przewymiarować. Przy napięciu 800V falownik ograniczy do 4A (teoretycznie), jednak nie zaleca się tak przewymiarować mocy PV.
  • #9 21862630
    homman
    Poziom 26  
    >>21862227

1. Czyli sugerujesz by już tam paneli więcej nie dokładać ?
    Nikt nie daje jasnych danych do jakiego przewymiarowania mozna.

2. Czy idzie jakoś obniżyć napięcie wyłączania się ?
    Tzn nie jak wszyscy mają problem z 253V tylko w drugą stronę jak faza ma za niskie napięcie odłącza bardzo często bo to ostatni dom a wieś więc cyrkularki, tartaki itd.
  • #10 21862641
    techlock
    Poziom 33  
    Masz drugi wolny szereg do podłączenia. Czyli minimum 250V, możesz dołożyć drugi szereg. Wydajność wzrośnie max do 3,3kWp. Nie jest jasne dlaczego falownik się wyłącza, jak w sieci napięcie spada, do ilu volt?

Dodano po 10 [godziny] 1 [minuty]:

Możesz też dołożyć kilka paneli do obecnego szeregu. Najlepiej o zbliżonych parametrach prądowych.
  • #11 21862755
    homman
    Poziom 26  
    Nie ma tam drugiego szeregu.

Jest tylko jeden zobacz w instrukcji. tylko wersje _2 mają.

Więc zostaje dołożenie paneli do obecnego szeregu. Tylko ile mogę? Poza przekroczeniem 800V. Żeby falownik bezpiecznie to obcinał.

Tak jak napisałem ostatni dom na wsi.
    Wyłącza się na chwile jak dowolny sąsiad włącza cyrkularkę.
    Często tylko widzę komunikat za niskie napięcie fazy l3 lub l2.
    207V np.
  • REKLAMA
  • #12 21862801
    techlock
    Poziom 33  
    Możesz dołożyć tyle, żeby nie przekroczyć 800V VoC w szeregu, lepiej mniej około 750V. Sprawdź obecne panele pojedynczo czy któryś nie jest uszkodzony. Praktycznie po kolei odłączaj po jednym z szeregu i sprawdzaj moc bez tego jednego. Sprawdź w karcie katalogowej jaka jest degradacja z upływem czasu, może wszystkie są zdegradowane i nie osiągają mocy nominalnej. Latem w południe powinny produkować z pełną mocą. Nie napisałeś czy były montowane nowe czy używane.
  • #13 21863220
    homman
    Poziom 26  
    Instalacja jest z 2020r panele nowe, dotacja.

Dziś np produkcja nie przekraczała 1800W
  • #14 21863243
    techlock
    Poziom 33  
    O tej porze roku to normalne, połowa produkcji nominalnej. Największe uzyski są w maju, słońce wysoko, a temperatury niskie.

Dodano po 11 [godziny] 42 [minuty]:

Po 5 latach wg karty katalogowej panele powinny mieć około 95% sprawności.
    Biorąc pod uwagę dodatnią tolerancję mocy powinny generować:
    320 x 09% = 304Wp (przy 0 tolerancji) do
    320+3%=329,6Wp x 95% = 313,12Wp (przy 3% tolerancji mocy.
    Czyli minimum 304x12=3648Wp
    do 313,12x12=3757,44Wp
    dla standardowych warunków (STC): współczynnik masy optycznej 1,5 AM, natężenie promieniowania słonecznego 1000W/m², temperatura ogniw 25°C. STC tolerancja pomiaru: ±3 %

Jest jeszcze spory zapas do max mocy falownika 3,3kWp.

W południe falownik powinien generować max mocy z PV, o innych porach będzie mniej.
    Kolorowa tabela procentów uzysku PV zależnie od kąta pionowego i kierunku: zachód–południe–wschód
  • #15 21864137
    homman
    Poziom 26  
    1. Dalej nie wiem co poza V ogranicza ilość paneli. Tzn co w falowniku decyduje czy sobie poradzi czy nie.
    2. Jest zapas obecnie przy nasłonecznieniu ok 600W/m2. Ale co jeśli będzie 1200W/m2.
    3. Podajesz minimum 3648Wp produkcja to między 1900 a 2400.

Jak będę na miejscu umieszczę kamerę na dachu czy coś nie cieni.
    A potem pewnie zakup 2 lub 3 paneli i dołożenie.
  • #16 21864244
    techlock
    Poziom 33  
    homman napisał:
    co w falowniku decyduje czy sobie poradzi czy nie

Algorytm MPPT ustalony przez producenta.
    homman napisał:
    Ale co jeśli będzie 1200W/m2.

Panele wyprodukują więcej energii niż nominalna oraz napięcie jałowe będzie wyższe, zależy jeszcze od temperatury.
    Powyżej 25C (temperatura paneli, nie otoczenia) mimo nasłonecznienia powyżej 1000W/m2 wygenerują mniej.
    Można to wyliczyć, instrukcja podaje współczynnik dla temperatury roboczej NOCT.

Tabela „Współczynnik temperatury” z NOCT 45°C i współczynnikami Isc, Voc oraz Pmpp.

Przykładowo przy T paneli = 45C, współczynnik mocy wynosi -0,39%/K. Czyli 320Wp - (0,39x20=7,8%) = 295.04Wp
    Dla napięcia współczynnik wynosi 0,29%/K; 40,4V -(0,29x20=5,8)=38,05V.
    Producent nie podaje współczynnika dla temperatur poniżej 25°C; orientacyjnie można przyjąć te same wartości na stopień ze zmienionym znakiem na +.
    Dla temperatury +5°C i wzorcowym nasłonecznieniu napięcie panelu będzie wynosić 40,4V+5,8%=42,74V. Takie warunki mogą się zdarzyć w maju.
  • #17 21871952
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1465
    homman napisał:
    a) Na falowniku np widzę lipiec 342,6kWh w PGE raporcie dobowym widzę znacznie mniej

En.Czynna oddana 261,291

Różnica to jest to co zużyłeś bezpośrednio i nie wyeksportowałeś, ja tez tak mam.
    A zbilansowanato jest bilansowanie miedzy fazowe, można oddawać i pobierać jednocześnie bo tak licznik liczy,
    dopiero w rozliczeniu OSD odejmuje to stąd masz oddannej 261kWh a zbilansowanej - wprowadzonej -224kwh.

homman napisał:
    B) Mała roczna produkcja.
    Instalacja jest płasko na dachu.
    Dach pod lekkim kontem max 18 stopn pochylony na zachód

Są za płasko, już ci podali wykres, powinny mieć kąt do ziemi 45-50st.
    Poza tym w zimie wtedy śnieg wolniej spływa co też zmniejsza produkcję.
  • #18 21878910
    homman
    Poziom 26  
    Byłem bardzo zajęty ale będąc w święta popatrzyłem na to i owo.

1. Umycie paneli sporo pomogło. Obecnie chwilowo przekraczają 3100W.
    Umyłem Apc bo miałem pod ręka. Choć tak naprawdę to najważniejsze było przejechanie ich mopem.

2. Co do cienia nie widzę jedynie po przekroczeniu tej 14 jest drzewo i powoli zaczyna przysłaniać

2. Jest bardzo mało miejsca na dachu. Poniżej rysunek. Może jakieś większe 2 panele?
    Po prawej co prawda jest drugi dach ale musiał by przewód zwisać te 0,5m no i to jest stodoła.

Instalacja jak na moje oko słabo wykonana tzn przewody leżą na dachu.
    Między dachem a panelami jest tylko z 3cm aluminiowy profil który zamiast całego profilu został pocięty. Gdyby nie pocięcie to myślał bym o przepchnięciu do lewej paneli.

4. Dostałem kod steca do regulacji żeby sobie zmniejszyć V wyłączenia ale nijak nie mogę go wbić w sensie jest wpisz kod i tyle.

5. Ja rozumie pierwszy i ostatni Panel to zielony i czerwony.
    Pewnie Zielony pierwszy.
    Czyli żeby rozbudować instalację i tak czeka mnie przekładanie wszystkich paneli w prawo jak rozumie ?
    Schemat dachu z układem paneli PV, jeden panel zielony i jeden czerwony oraz wymiary w cm Widok spod paneli fotowoltaicznych na dachu, z bliska widać profil montażowy i krawędź panelu. Sześć paneli fotowoltaicznych na falistym metalowym dachu, widok z góry. Sześć paneli fotowoltaicznych na dachu z blachy trapezowej, widok z góry pod kątem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #19 21878924
    techlock
    Poziom 33  
    homman napisał:
    Czyli żeby rozbudować instalację i tak czeka mnie przekładanie wszystkich paneli w prawo jak rozumie ?

Nie koniecznie, możesz dołożyć po prawej stronie; rozpiąć wtyczki na 6 lub 7 panelu i wpiąć w szereg 2 panele. Rozpinać bez obciążenia obwodu (łuk elektryczny).
    homman napisał:
    przewody leżą na dachu

Pod wpływem wiatru i warunków atmosferycznych mogą się przetrzeć (izolacja), powinny być podwiązane (trytytki) do ramy paneli/konstrukcji.
  • #20 21879107
    homman
    Poziom 26  
    W zasadzie masz racje :)

Czyli tylko kupić sobie takie profile jak tam są + 2 panele i samemu to sobie najlepiej ogarnąć.

Kwestia tylko jakie te 2 panele.
    I zmienić to nieszczęsne niskie napięcie żeby nie odcinało nawet przy 215V.

A jak nie to zostaje już większa kombinacja. Pewnie obrócenie ich o 90 stopni. I przerzucanie profili itd
  • #21 21879180
    techlock
    Poziom 33  
    Panele takie same najlepiej, lub o podobnej charakterystyce napięciowej i amperażowej. Te większej mocy niż obecne to strata, będą pracować z mocą jak najsłabsze ogniwo (panel) w szeregu.
    Napięcie szeregu wzrośnie jak dołożysz 2 szt.

Obrócenie panelu o 90 stopni nic nie wniesie, liczy się nasłonecznienie na m2.
    Do profili są łączniki systemowe zapewniające ciągłość mechaniczną i elektryczną.
  • #22 21879500
    homman
    Poziom 26  
    Chodzi o napiecie sieci bo to jest 3 fazowka i częśto siec ma za niskie i wylacza.

Zaś co do obrocenia o 90 stopni chodzi mi o to ze wtedy moze by się zmieściło więcej niż tylko 2 szt
  • #23 21880911
    homman
    Poziom 26  
    Im dłużej myślę nad dołożeniem tam więcej niż 2 paneli tym gorzej.

Że też ktoś tak te profile pomontował.
    Ani to przesunąć do góry ani do lewej. Wtedy albo by z 185 cm zrobiło się 200 albo od dołu jakoś 100cm by się zmieściło.

1) Co myślicie by przesunąć to jak na zdjęciu. Na ile realnie panele mogą być blisko krawędzi.

Wtedy z lewej zostaje wciąż duży odstęp na dachu. Natomiast od dołu i od prawej i tak jest drugi dach.

2) Doradźcie proszę jakie panele dokładać. Bo to co radzi czat GPT już nie istnieje na rynku.
    Jedyne co sensownego znajduje to
    https://allegro.pl/produkt/modul-fotowoltaicz...5c-4b61-a715-2de5958bfebc?offerId=18080224147

3) Potrzebuję coś kupić poza panelami + profilami? Pewnie sam to zrobię i przejrzę całość.
    Jak do jest z tą potrzeba pętli indukcyjnej i że to sensu nie ma ?
    Załączniki:
    • BS-320-6MB5-EL + StecaGrid 3213 – różnice produkcji falownik vs PGE, niska wydajność, rozbudowa zmiana paneli.jpg (4.58 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 21880929
    techlock
    Poziom 33  
    1) takie montowanie jak proponujesz może spowodować uszkodzenie paneli, będą bardziej obciążone, bo punkty podparcia będą nierównomiernie rozłożone (wiatr, śnieg, napór deszczu). Panele mają od spodu otwory montażowe i to są najlepsze punkty do optymalnego rozkładu obciążeń. Patrz foto paneli jak na propozycji z linku. Trzeba by przesunąć całą konstrukcję (zostaną otwory w dachu do zaślepienia). Panel może wystawać poza dach, ale trzeba wziąć pod uwagę obciążenia spowodowane wiatrem (będzie podwiewać). Lepiej wysunąć w kierunku 2-go dachu. Przy mocowaniu bocznym jak planowanym foto trzeba zastosować dużo krótkich poprzecznych szyn, nie można opierać panelu na krótszych krawędziach.

Tył panelu fotowoltaicznego z etykietą i przewodami; czerwone okręgi zaznaczają otwory w ramie

2) Te panele mogą być, montowane w szeregu, prąd max zostanie ograniczony do 9,7A, napięcie będzie sumowane ze wszystkich paneli.

3) Przewody starasz się układać bez pętli, plus równolegle z minusem, połączenia MC4 układasz pod profilem w krawędzi ramki, mocujesz na trytytki, małych pętli i tak nie unikniesz jak przewody będą dłuższe niż wymaga tego połączenie między panelami. Jak dobrze zaplanujesz rozkład paneli to + i - będą na tym samym końcu początkowego panela.

Dodano po 11 [minuty]:

Sprawdź rozstaw "garbów" blachy na dachu, może pokryją się z otworami montażowymi w panelu, wtedy można wszystkie panele mocować poprzecznie w 4 rzędach po 5 paneli bez prowadnic, razem 20 sztuk. Łatwo nie będzie, trzeba krótkie śruby z łbem od profilu, a nakrętki od spodu (musi być dostęp od wewnętrznej części dachu). Nie wiem na ile gruba jest blacha, ale powinna wytrzymać obciążenie bez prowadnic.

BS-320-6MB5-EL + StecaGrid 3213 – różnice produkcji falownik vs PGE, niska wydajność, rozbudowa
  • #25 21880971
    homman
    Poziom 26  
    >>21880929

To jest budynek z płyty warstwowej. Więc ma te 10cm pewnie.

Przestawiania szyn bym chciał uniknąć z oczywistych względów szczelności dachu.

1)
    2 panele jak widzisz dorzucić = zero problemu 2 szyny krótkie + 2 panele. Bez żadnych dodatkowych kabli jak rozumie. I przy okazji zrobić sobie porządek trytkami i wymieść liście.

Jedynie szkoda że nie zmierzyłem profili jakie tam dokładnie są bym zamówił te 2 panele i szyny i dorzucił od razu.

2) Czy jest różnica czy kupie half cut czy nie ?

3)
    Już pewnie lepiej nie dziurawić dachu tylko zejść na sąsiednie budynki z drugim zestawem paneli.

Najlepiej to chyba dorzucić te 2 panele tutaj.
    Wymienić falownik na jakieś 7kW min 2 stringi i drugim stringiem iść na drugi dach. I tam kupować już panele po 450 W np. I pewnie kłaść je typowo na południe a nie jak tutaj wschód zachód.
  • #26 21880983
    techlock
    Poziom 33  
    Dorzuć 2 panele w szereg na początek, najmniej roboty, rozepniesz wtyczki MC4 i wepniesz w szereg te 2 panele i nic więcej nie musisz mieniać.
    Szyny szukaj - Mostek trapezowy niski.
  • #27 21880985
    homman
    Poziom 26  
    Tak zrobię + obniżę napięcie z 207V na jak najniżej się da.

Tyle że tej zimy tam brakło 1,5 kW.
    Produkcja roczna 2,4kW zamiast > 3kW
    Nie każda zima taka będzie. Przy dołożeniu 4 paneli było by pewnie spoko.
    Chyba że po prostu dać te 4 panele i wypuścić te 30cm za dach w prawo...

1) Wyłączam na stece włącznik 1/2. Robię to jak nie ma już słońca i tyle czy coś jeszcze?
  • #28 21881018
    techlock
    Poziom 33  
    2 panele już poprawia wydajność, szukaj jak najtańszych, bo jak pisałem moc i tak będzie ograniczona do tych już zamontowanych, czyli 2x320=640Wp max.
    Falownik powinien po zmierzch sam się wyłączać.
    Ogniwa half cut (połówkowe) są wydajniejsze, ale jak dokładasz do istniejącego szeregu to kwestia ceny, trzeba przeliczyć czy warto.
  • #29 21905072
    homman
    Poziom 26  
    Dalej nie skończyłem tego.

Raz że dawno mnie na miejscu nie było.
    Dwa że np mam problem dostać mostki K-14N-470U
    Czyli takie jak mam tylko dłuższe. Choć i zwykłe K-14 to problem.

Jak szukam paneli jakichś sensownych typu 380W to min kilkanaście sztuk.

Jak spytałem kilku firm to co najwyżej wymiana Falownika i rozbudowa drugiego stringu z nowymi panelami. Bo mieszane panele nigdy nie będą działać i to nie ma sensu bo tylko Panu obcinać będzie...

I jedyne co wymyśliłem to muszę zdobyć te mostki.
    Jak nie przesunę całości to położę panele bokiem żeby 4szt weszło.

--------
    Natomiast zastanawiam się nad wymianą falownika.
    Są Falowniki STECA seri 4 za 600-700pln używane. Te same złączki, uchwyt itd nic tylko zmienić.
    Gdyby miały 5kW i miały drugi string to bym się pewnie nie zastanawiał.
    I to by było najtaniej najlepiej i w ogóle.

Pytanie nr 1
    Jaki ewentualnie falownik brać pod uwagę taki 5-8kW? Nie kosztujący kto wie ile.

Pytanie nr 2.
    Jeśli do rzędu w poziomie dodam rząd w pionie to braknie mi kabli i trzeba przedłużki ? Coś mi się wydaje że tak. Bo przewody będą szły między panelami kablami do siebie.

Pytanie nr 3.
    Half cuty na początek. Mój plan rozwala kwestia że o ile nie pisze nigdzie jaki rozstaw mają Bauery to nawet jeśli nowe będą miały 160cm to i tak nowe będą większe więc nie uniknę nowych mostków na początku.

Pytanie nr 4
    Jak rozumie wyłączenie na falowniku na 0 nie spowoduje bezpiecznego rozłączania paneli mimo otwartego obwodu?
    I robić to po zmroku lub przykrywać penele czarną folią.

Pytanie nr 5
    Może jak już będę rozpinał to zalać czymś MC 4?
    Kontakt czy coś innego ?
    Załączniki:
    • BS-320-6MB5-EL + StecaGrid 3213 – różnice produkcji falownik vs PGE, niska wydajność, rozbudowa opcje.jpg (99.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #30 21928829
    homman
    Poziom 26  
    Wtopa życia

Miesiac szukania solarów znalezione 80 km ja solar 380W . Stare prądy wymiary spoko.

Z miesiąc szukania mostków 31mm.
    Przygoda z paczką że szkoda gadać.

I co. Przy leżacych Panelach mostki nie mają być 31 mm tylko 75

A takie nie istnieją
    Panele fotowoltaiczne na dachu z blachy; obok leżą elementy montażowe, kartka, marker i miarka

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji PV 12×320 W z falownikiem StecaGrid 3213, w której występują rozbieżności między uzyskiem z falownika a raportami PGE oraz zbyt niska produkcja roczna i chwilowa. Wyjaśniono, że różnice wynikają głównie z autokonsumpcji, bilansowania międzyfazowego oraz tego, że licznik PGE rejestruje tylko energię oddaną do sieci, a nie całą produkcję PV. Niska wydajność została powiązana z zacienieniem, płaskim montażem i pracą całego szeregu z mocą najsłabszego panelu; wskazano też, że przy 2 stringach po 6 modułów napięcie robocze jest zbyt niskie względem progu startowego falownika. Omówiono możliwość rozbudowy instalacji przez dołożenie 2–4 paneli w szereg, z zachowaniem limitu napięcia Voc do 800 V i najlepiej zbliżonych parametrów prądowych. W dalszej części poruszono też problem zbyt niskiego napięcia sieciowego powodującego częste wyłączenia falownika oraz kwestie mechaniczne montażu, doboru szyn, mostków trapezowych i ewentualnej wymiany falownika na większy model z drugim MPPT/stringiem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA