logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka klawiatura do pisania z dużym skokiem i wyczuwalnym naciskiem?

failsafe 15 Mar 2026 17:59 255 5
REKLAMA
  • #1 21863091
    failsafe
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witajcie,
    Szukam klawiatury, ale że ciągle kręcę się w kilku typach / markach, to podpytam Was, może podrzucicie coś sensownego.

Zasadniczo szukam klawiatury o dużym skoku, ewentualnie średnim, ale takim wyraźnie zauważalnym. Czyli teoretycznie mechaniczne, ale bodajże hybrydy czy nożycówki niby też tak mają, choć te ostatnie są chyba membranowe. Boję się membranowych, bo nie mam do nich czucia, ale jeśli miałaby duży skok to kto wie? Osobny temat to siła nacisku - ostatnio trafiła mi się klawiatura, która ma nie tylko duży skok, ale i wymaga dość dużej siły nacisku i przy pisaniu sześcioma palcami zdarza mi się niedodusić pojedyncze klawisze. Cichość mile widziana, ale wiem, że switche typu silent są drogawe.

Przewód.

Klawiatura w sumie do pisania, więc niekoniecznie droga. 100 - 120? Da radę w tej cenie?

Nie wiem, czy nie za dużo sobie wymyśliłem, ale może ktoś z Was coś podpowie?
  • REKLAMA
  • #2 21863109
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 616
    failsafe napisał:
    Zasadniczo szukam klawiatury o dużym skoku, ewentualnie średnim, ale takim wyraźnie zauważalnym. Czyli teoretycznie mechanik,

Duży skok to pojęcie względne. Nie kupiłbym klawiatury bez fizycznego sprawdzenia jak się tam klawisze zachowują.
  • REKLAMA
  • #3 21863211
    failsafe
    Poziom 5  
    >>21863109

Taaa... byłoby najlepiej, ale nie mam czasu po sklepach jeździć, kupuję zwykle przez net ;-P

Powiedzmy, żeby skok nie był mały, to by wystarczyło. Średni czy duży, bez znaczenia.

Acha, jeszcze jedno pytanie: by wymienić switcha w klawiaturze, trzeba kupić dokładnie takiego samego, jak był? Czyli ten sam producent i ten sam model, czy można coś podobnego?
  • REKLAMA
  • #4 21863233
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 877
    Zwykle przyciski roznych producentow moga miec drobne roznice w wymiarach i mechanice. Nawet pomimo teoretycznej stuprocentowej kompatybilnosci.
    Co zrobisz jesli wymiarowo przycisk nie wejdzie w swoje miejsce?
    Co zrobisz jesli "klik" wymienionego klawisza bedzie inny? Na pewno bedzie to draznilo.
  • REKLAMA
  • #6 21863464
    failsafe
    Poziom 5  
    >>21863233

Fakt, masz rację. Zastanawiam się, czy kupując klawiaturę nie kupić od razu takich samych switchy i trzymać chociażby te 5 szt. w rezerwie. Bo zwykle robi mi się tak, że pada jeden czy dwa klawisze.

>>21863296

Swoją drogą: ranking 10 klawiatur do 150, z których 5 jest w cenie do 200 zł ;-P
REKLAMA