logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz do 350zł do głośników JBL, Alpine i tuby Magnat w aucie

panmechanik 25 Dec 2005 19:43 2006 14
ADVERTISEMENT
  • #1 2114569
    panmechanik
    Level 23  
    Help: 50
    Rate: 116
    Witam jak wzmacniacz mi doradzacie kupić do 350zł.W mim autku posiadam dwa głośniki w drzwiach (100mmJBL) z tyłu 4 głośniki 2xAlpine 135mm oraz 2x elipsy firmy no name:) oraz tube magnat power bull 300 jaki wzmacniacz mi doradzacie kupić??Ilu kanałowy??jakiej mocy??co sądzicie o Blaupunkt GTA 4100??
  • ADVERTISEMENT
  • #2 2114599
    grzesiek_nysa
    Level 25  
    Help: 61
    Rate: 57
    Ciezko cos w tej sytuacji wymyslec,wogole masz to wszystko troche od du... strony porobione.

Pozdro
  • ADVERTISEMENT
  • #3 2114914
    panmechanik
    Level 23  
    Czy mógłbyś rozwinąć swoją myśl??Bo nic nie rozumiem.CO jest nie tak??

Dodano po 1 [godziny] 41 [minuty]:

Może inaczej zadam pytanie jaki wzmacniacz 4 kanałoy(głośniki przednie,2xtylnie,tuba basowa 300W)radzicie mi zakupić w rozsądnej cenie??szukam czegoś w rodzaju Blaupunkta GTA 5000
  • ADVERTISEMENT
  • #4 2115261
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Help: 1923
    Rate: 3620
    Napisz w jakim aucie to jeździ.
    Przy takej konfiguracji ciężko będzie coś z tego urodzić. Przede wszystkim ile tych głosników chcesz napędzić wzmacniaczem. Te przednie 100mm niezbyt się nadają, bo są po prostu za małe. Przy takiej srednicy, niewiadomo pod jaki wzmacniacz byś je podłączył, to i tak nie uzyskasz dynamiki. Prędzej je spalisz. Ale nawet jakby je podłączyć, to już odpadają 2 kanały ze wzmacniacza. Z tyłu też masz pokręcone. Albo podłączysz głośniki albo tubę. Te 130 mm na tył się zbytnio nie nadają. O tych owalach nic nie wiem. Albo tubę.
    Z tego co masz to: przeniósłbym te 130 mm na przednie drzwi. Z tyłu pozostawił te owale. Wzmacniacz 4 kanałowy. Wtedy na 2 kanały głośniki z przodu i subwoofer, a owale pod radio. ewentualnie połączyć te owale z głośnikami z przodu (zależnie od tego jaki wzmacniacz kupisz) i sub. Albo wzmacniacz 5 kanałowy i wtedy dwa na przód, dwa na tył i piąty na suba.
    Ale nie będzie to jakies rewelacyjne brzmienie.
  • ADVERTISEMENT
  • #5 2115301
    grzesiek_nysa
    Level 25  
    Help: 61
    Rate: 57
    A wiec chodzilo mi o to:przod masz troche cienki zeby wzmaka do niego podpinac,tyl tez jest nie bardzo,lepiej wywal to co masz zapodaj jakies dobre "szesnastki" na przod i wtedy to nie bedzie od du.. strony :) (ale to tylko moja sugestia)
    A co do wzmaka to poszukaj cos z monacora,bedziesz chyba najbardziej z niego zodowolony.

Pozdro
  • #6 2115991
    00gtw00
    Level 15  
    Help: 6
    Rate: 7
    POlecam monacor stosunek ceny do mocy bardzo pozytywny za 430 zł masz 4x75W a w mostku cos ok 200Wattow jak to producent pisze ;-) W sumie mam blaupunkta gta470 (4x70W) i jestem zadowolony to tez moge polecic. JBL w tej cenie (380zł) oferuje 4x67W czy cos kolo tego:)
    Ale czy warto kupowac nowy? Skoro uzywke mozna wyrwac duzzzzzzoooo taniej ? Policytuj cos albo poszukaj wsrod kumpli. Tylko nie kupuj Firsta ze wzgledu na jego moc 1800W bo glosniki popalisz ;-) A tak powaznie to takie firsty itp. maja 4x25W i to chyba w szczycie :)

A co do twojej smiesznej konfiguracji to tak: JBL 100mm hhhmmmm glosniki klasowo ok ale malutkie i wystarczy ze podepniesz je pod radio o ile masz jakies firmowe oznaczone jako 4x50W (czyli ok 20W RMS) ale proponowal bym je pogonic i kupic jakis zestaw odseparowany (midbassy i tweetery osobno, daje to lepsza scene - sam zbieram na twweterki hertza bo jak uslyszalem jaka scenke robia odseparowane glosniki to jest niebo a ziemia bo tak jak masz tweetera gdzies pod nogami to sie te tony gubia :(

Elipsy firmy no name wogole bym wywalil bo po co Ci ma to pierdziec furczec itd. jak to przystalo na tej marki glosniki :)

13 Alpine mozna by podlaczyc pod wzmacniacz ale czy jest sens napedzac taki glosnik 70W ? chyba nie. Nie wiem jak one graja na radiu bo nie mowie ze nie ma glosnikow dla ktorych radio jest za slabe :)

Hmmm a co ty na to jak bys te wszystkie glosniki sprzedal i kupil HERTZa ESK albo DSK zestaw ? :D Montujesz na prozd w drzwi podlaczasz pod wzmachol i to jest efekt.
    Lepiej 2 porzadne jak 6 badziewnych.

No wiec tak moja generalna propozycja:
    Sprzedaj wszyskie glosniki jakie masz dozbieraj i kup hertz esk 165 albo 130 jezeli wieksze Ci nie wejda. Wzmacniacz monocar albo cos firmowego jak do 350 zł to polecam JBL http://allegro.pl/show_item.php?item=77933797 albo uzywke to kupisz taniej. Hertze podlaczasz pod 2 kanaly po 1 na strone a ta twoja tube pod 2 kanaly w mostku.

A co do Blaupunkt GTA 4100 to szczerze doloz 50 zl i kup cos innego. O tych wzmacniaczach juz chyba wszyscy zapomnieli. Stara seria chociaz nie jest zla. Hmm i faktycznie ma 4x100W RMS bo cos w to nie wieze ? Przy 2Ω to jeszcze jeszcze ale to i tak duzzzzzo
  • #7 2116012
    panmechanik
    Level 23  
    A czy ten wzmacniacz JBL CS 50 ma regulowany filtr górno i dolno przepustowy??
  • #8 2116162
    00gtw00
    Level 15  
    No wiesz Pan co ? No juz JBL nie obrazaj to chyba normalne ze ma ;-)
  • #9 2116791
    panmechanik
    Level 23  
    A wiec stosując sie do waszych rad troche zmienie mój zestaw audio a mianowice
    -wzmacniacz JBL CS 50
    -głośniki z przodu dam JBL GTO 402 MKII (takie kupiłem)
    -Tuba Magnat Power Bull 300
    -elpisy firmy No name wywale w najbliższym czasie i zakupie coś innego
    Czy taki zestaw może być??
    zapomniałem dodać ze przednie głośniki podepne pod radio a elipsy i tube pod wzmacniacz.
  • #10 2117659
    00gtw00
    Level 15  
    Na moje oko bedzie duzo lepiej jak teraz jest pod warunkiem:

wygluszenie drzwi + ew. pierscien z MDF chociaz przy glosniku 100mm nie wiem czy sie oplaca bo to tylko 100mm :) Ale uszczelnienie i wygluszenie drzwi napewno poprawilo by walory akustyczne.

Na tyl nie jakies boschmanny czy cos w tym stylu. Jezeli musisz elipsy to nie wiem co Ci polecic nie slyszalem zadnych w swoim zyciu poza JBLkami ale nawet nie pamietam co to za model byl ale graly fajnie.
    Co bym Ci polecil to Hertz ESK 570 http://allegro.pl/show_item.php?item=77735104 to zagra napewno super tylko $$$ cena $$$.

Jezeli mozesz odpuscic sobie elipsy to zamontuj zestaw hertz esk 165 jak go uslyszalem to oniemiałem :) naprawde polecam. P.S. szukam sponsora na taki zestaw :) Dlatego twierdze ze te elipsy hertza tez zagraja dobrze bo to ta sama seria ale drozsze sa :(

Midbassy z tego kompletu dajesz w pulke a tweeterki pociagnac na przod auta bo z tylu szkoda zeby sie marnowaly :]

Albo midbasy hertza i tweetery na przod a JBLki te co masz na tyl.

Mozna cos takiego wykombinowac. Tylko pamietaj ze nie warto inwestowac w glosniki elipsy czy 165 ponizej 250-300 zł. Naprawde roznica niebo a ziemia.

Dodano po 3 [minuty]:

Pod co masz teraz tube podlaczona ?
  • #11 2117725
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Help: 1923
    Rate: 3620
    Podłączanie pod wzmacniacz samego tyłu a przód pozostawiony pod radiem, to trochę nonsensowne posunięcie. Siedzisz przecież przodem do sceny i to głośniki z przodu powinny grać głośniej. Załóż jakiś dobry zestaw. Daj dobre 165 mm i osobno tweetery i podłącz to do wamzcniacza (no, czasem wiąże się to ze zrobieniem paneli czy inną preróbką) i podłącz je pod wzmacniacz. Tył może grać pod samym radiem robiąc za dopełnienie. Bo przecież i tak będziesz miał tube, która będzie zagłuszć wiekszość dźwieku wydobywającego sie z tylnych głośników.
  • #12 2117841
    00gtw00
    Level 15  
    Tez jednak moja 2 wersja rozwiazania mnie bardizej przekonuje

Quote:
    Albo midbasy hertza i tweetery na przod a JBLki te co masz na tyl.

Nie zapomnij do wzmachola kabli pociagnac bezposrednio od akumulatora
  • #13 2119013
    panmechanik
    Level 23  
    Plus wiadomo bezpośrednio do akumulator ale przewód masowy też musze do akku??CZy moge podłączyć pod karoserie
  • #14 2119142
    00gtw00
    Level 15  
    Wiesz co o ten przewod masowy wiele osbo sie sprzecza czy trzeba czy wystarczy pod karoserie. Osobiscie uwazam ze lepiej pociagnac pod akumulator ale nie zaprzecze ze pod karoserie nie bedzie dzialac jednak jak cos robisz zrob to porzadnie i lepiej kupic te 5 metrow wiecej i pociagnac po akumulator.

Pozatym nie musisz kupowac przewodu alpharda czy innych takich firm w przezroczystej izolacji, jak kupisz w hurtowi elektrycznej normalny przewod bedzie tez OK a duzo taniej :) Bo tak na chlopski rozum biorac po co ladny przewod jak go schowamy gdzies pod listwy i go nie bedzie widac? Moze taki specjalny do caraudio bedzie lepszy ale napewno bedzie to minimalna roznica nie zauwazalna.
  • #15 2122045
    panmechanik
    Level 23  
    Wzmacniacz i reszta już zamówiona teraz pora na radio odtwarzacz.Jaki mi doradzacie.Myślałem nad VDO DAYTON MR 6000 +zmieniarka do niego.Co o tym sądzicie dobry wybór??

Topic summary

✨ Użytkownik poszukuje wzmacniacza do 350 zł do samochodowego systemu audio złożonego z głośników JBL 100 mm z przodu, dwóch głośników Alpine 135 mm i dwóch elips no name z tyłu oraz tuby Magnat Power Bull 300. Dyskusja wskazuje, że obecna konfiguracja jest nieoptymalna, zwłaszcza ze względu na małe głośniki przednie i niejasne podłączenie tylnych głośników i subwoofera. Zalecane jest zastosowanie wzmacniacza 4- lub 5-kanałowego, gdzie kanały przednie i subwoofer są zasilane wzmacniaczem, a tylne głośniki mogą być podłączone do radia. Proponuje się wymianę przednich głośników na większe (np. 165 mm) oraz rozdzielenie midbasów i tweetów dla lepszej sceny dźwiękowej. Polecane marki wzmacniaczy to Monacor, Blaupunkt (np. GTA 4100, GTA 470), JBL CS 50, z uwzględnieniem mocy dostosowanej do głośników i subwoofera. Wskazano także na konieczność odpowiedniego okablowania wzmacniacza bezpośrednio od akumulatora, z dyskusją na temat masy – lepiej podłączyć ją bezpośrednio do akumulatora niż do karoserii. W końcowej fazie użytkownik planuje zmienić zestaw na JBL GTO 402 MKII z przodu, tubę Magnat Power Bull 300 i wzmacniacz JBL CS 50, eliminując elipsy no name. Na koniec pojawiło się pytanie o wybór radia, z propozycją VDO Dayton MR 6000 z zmieniarką jako potencjalnego rozwiązania.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT