logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Skoda Rapid 2018, moduł haka Micromel 10R-0501 – brak świateł w przyczepie po podłączeniu

szyman001 16 Mar 2026 17:37 300 4
REKLAMA
  • #1 21863850
    szyman001
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam, potrzebuję pomocy w rozwiązaniu problemu braku świateł w przyczepie po podłączeniu wiązki elektrycznej z modułem haka w Skodzie RAPID liftback 2018 r. VIN: TMBAR6NH7J4510898) Moduł haka 7-PIN Micromel 10R-05/01 4469. Moduł podłączyłem zgodnie ze schematem (zdjęcia modułu i schematu poniżej). 4 przewody wraz z modułem podłączone do tylnej lampy z lewej strony (kierunek, pozycja, stop, przeciwmgłowe) i dwa podłączone do lampy z prawej (kierunek, pozycja), masa osobno do obudowy i 12 V poprowadzony bezpośrednio do aku. Przy wtyczce gniazdo sprawdzone próbnikiem - wszystkie piny/bolce działają zgodnie ze schematem. Podłączyłem przyczepę, w samochodzie światła świecą, natomiast w przyczepce ciemność. W celu obciążenia większym poborem, zamiast próbnika sprawdzałem żarówką 12 V (P21/5 W) i przy gnieździe żarówka świeci, jednak w przyczepie nic się nie dzieje. Światła z przyczepy sprawne. W samochodzie pominięta jest szyna CAN jak wcześniej napisałem bezpośrednio do aku podpięty przewód 12 V. Proszę o pomocne odpowiedzi, lub wytłumaczenie w czym istnieje problem i jak można go rozwiązać lub dlaczego nie można go rozwiązać.

O istnieniu ASO i wiązek dedykowanych za ponad 600 zł mam wiedzę i o nowych samochodach z gotowym hakiem również :)
    Schemat podłączeń gniazda przyczepy 7‑pin z numerami pinów i kolorowymi przewodami

Etykieta modułu haka Micromel 7‑pin na czarnej obudowie, z danymi technicznymi
    Pozdrawiam, Patryk
  • REKLAMA
  • #2 21864726
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3383
    szyman001 napisał:
    W celu obciążenia większym poborem, zamiast próbnika sprawdzałem żarówką 12 V (P21/5 W) i przy gnieździe żarówka świeci, jednak w przyczepie nic się nie dzieje.

Rozumię że sprawdzasz w gnieździe haka w tym co zakładałeś? Masę do probówki bierzesz z gniazda?
    Jeżeli na 100% dobrze podłączyłeś gniazdo to problemem jest przyczepka. Może tak ktoś źle podpiął masę i dlatego świateł brak.
  • REKLAMA
  • #3 21864785
    szyman001
    Poziom 11  
    Tak w gnieździe haka i masę też z gniazda brałem przy sprawdzaniu na probówce, a potem na żarówce. Pojutrze postaram się podłączyć inną przyczepę
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21865046
    arturlom
    Poziom 21  
    Ocena: 82
    Obstawiam brak masy w przyczepce. Spotkałem się z takimi rozwiązaniami, że masa w przyczepce nie była brana z gniazdka tylko z zaczepu.
  • #5 21867502
    szyman001
    Poziom 11  
    I tu, co napisał arturlom, było w moim przypadku. Podpiąłem sam przewód w celu sprawdzenia i nie było ciągłości masy. Wszystko już działa, a samochód już po przeglądzie. Dziękuję za pomocne odpowiedzi, temat zamykam.
REKLAMA