logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak znaleźć koło magnesowe i rozrusznik (szarpak) do mojej kosiarki – numery części?

tortoise1206 18 Mar 2026 10:58 159 1
REKLAMA
  • #1 21865120
    tortoise1206
    Poziom 4  
    Witam, szukam pomocy. Nie bardzo wiem, jak znaleźć koło magnesowe i rozrusznik do kosiarki (szarpak)? Czy ktoś może coś doradzić po jakich numerach szukać, albo w jakich sklepach? Silnik kosiarki z osłoną rozrusznika i naklejką Loncin 123 cm³, widok z góry Etykieta znamionowa kosiarki NAC z oznaczeniem LS42-123L-JR i danymi technicznymi Zbliżenie tabliczki znamionowej na obudowie silnika z numerem LC1P65FE-3 i kodem kreskowym
  • REKLAMA
  • #2 21865135
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2558
    Sprzedawcy zamieszczają numery części. Czasem można trafić katalog. Masz producenta NAC, model LS42-123L-JR i już po tym powinno coś się znaleźć w intersieci. Link. Niestety w wynikach masz głównie kola napędowe. Trochę niżej jest katalog części do tej kosiarki. Link tam też nie widać od razu koła zamachowego, jednakże gdzieś tam w wynikach pojawia się koło magnesowe. Można więc zmienić koło zamachowe na koło magnesowe, nie są to równoważne określenia, ale głupim to nie przeszkadza. Nie ważna jak się nazywa, byle się sprzedawało. No i tak sobie szukasz swoje koło magnesowe czy zamachowe. Jeżeli podasz hasło w cudzysłowie, to być może uda się znaleźć stronę z interesującym towarem zamiast przypadkowych. Można jeszcze używać - przed słowem niechcianym czyli -napędowe powinno wykluczyć koła napędowe. No tak sobie szukasz, to zajmuje 90% czasu naprawy jakiegokolwiek grata, bo twórcy stron mają słabe pojęcie o nazewnictwie i po prostu Ty szukasz określenia technicznego, a w handlu określenia wymyślają dzieci, więc nic nie znajdujesz. Na szczęście używając swojej inteligencji potrafisz przetłumaczyć język techniczny na dziecięcy i szczęśliwie znajdujesz to, czego szukasz.

Można jeszcze poszukać informacji o silniku, siedzi tam Loncin i jakieś koła zamachowe do tego silnika znajdują się: Link

Rozrusznik trzeba szukać na stronie producenta kosiarki. Jak już znajdziesz nr katalogowy, to i w Internecie znajdziesz rozrusznik. Ja znajdowałem katalogi kosiarek w sklepach internetowych i później szukałem części, których jest coraz mniej.
REKLAMA