logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sony HT-S2000 – nie uruchamia się, brak dźwięku, po niestabilnym zasilaniu

konradxd2 18 Mar 2026 22:42 213 5
  • #1 21865603
    konradxd2
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam, mam takiego pacjenta jak soundbar Sony HHT-S2000. Rzekomo podłączony był do niezbyt stabilnego zasilania gdzie występowały migania/ wahania prądu. Podejrzewam kiepską instalacje lub tym podobne. Do rzeczy, soundbar nie dawał znaku życia, brak reakcji na przycisk czy na pilot. Po rozebraniu i pomiarach brak widocznych uszkodzeń. Na płycie pojawiają się napięcia 5V , 3,3V, 12V, 1.8V, i zasilania 25V. Na termowizji nic się nie grzeje. Przypadkiem podczas testów i dotknięciu w okolicy IC300, urządzenie uruchomiło się. Wyświetla napisy na wyświetlaczu reaguje na zmianę źródła, czy ustawień ale, w BT nie jest widoczne oraz z żadnego złącza nie daje dźwięku. Dodam że przelutowałem okolice tego układu co przyniosło efekt taki, uruchomi się i nie wyłącza, zapewne zimny lut w tej okolicy, lecz dźwięku w dalszym ciągu brak. Podejrzewam że takie "piki" zasilania mogły doprowadzić do uszkodzenia któregoś z komponentów. Schematu oczywiście do urządzenia w znanych mi źródłach nie ma. Proszę o pomoc w postaci schematu czy lokalizacji usterki. Pozdrawiam.
  • #2 21865673
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2050
    Witam,
    - wahania zasilania, masz na myśli 230 Vac? czy już napięcia stałego? jeżeli 230 Vac, to nie powinno to być problemem, bo zapewne jest tam cała sekcja zasilacza, który reguluje napięcia, a na 99.9% jest to zasilacz impulsowy, który bez problemu akceptuje zasilanie z dużym marginesem.
    - jeżeli były tam naprawdę duże wahania i zasilacz sobie z tym nie poradził, to w efekcie mogło to wpłynąć na napięcia zasilania po stronie wtórnej, czyli np. uszkodzenia układów scalonych.
    - ewentualne piki mogły się pojawić, jeżeli do niego było coś podłączone, a zasilacz tego drugiego urządzenia nie poradził sobie z wahaniami.
    - skoro udało ci się odzyskać sterowanie, teraz przyjrzyj się stopniowi wyjściowemu, zapewne jakaś klasa D, może on też ma zimne luty, lub brak jest komunikacji z procesorem, która go uaktywnia.
    - jeżeli jest tam tyle zimnych lutów, to skłaniam się ku stwierdzeniu, że to były wahania, ale nie prądu, a pozycji = upadki.
    Pozdrawiam
  • #3 21865677
    konradxd2
    Poziom 12  
    Niestety tego nie wiem, dostałem to od znajomego do sprawdzenia czy da się to naprawić. Docelowo używał tego starszy pan 82l. Jest szansa na schemat nawet podobnego modelu?
  • #5 21867052
    konradxd2
    Poziom 12  
    Po zdobyciu dodatkowych info dowiedziałem się że urządzenie działało poprawnie ale potrafiło się rozłączać po ruszeniu przewodów, wymieniono zasilacz na nowy ale, w międzyczasie doszło również do upadku soundbara. Obecnie zachowuje się tak że po podłączeniu zasilania jest brak reakcji, po czym po około 1 min samoczynnie sie uruchamia wyświetlacz i można zmieniać funkcje. Dźwięku brak. Na wzmacniacz dochodzi zasilanie ale nie dostaje sygnału uruchamiania. W mojej opinii kulki lub pady dostały i bez reballingu sie nie obejdzie. Znajomy już odpuszcza temat bo naprawa wyniesie znaczną część sprzętu. Dziękuje za pomoc z tematem.
  • #6 21868464
    konradxd2
    Poziom 12  
    Niestety , sprzęt wrócił do właściciela nie naprawiony. Właściciel zrezygnował z dalszej naprawy.
REKLAMA