logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Konica Minolta BizHub 308e – smugi i zabrudzenia na wydrukach, jak usunąć?

upior 19 Mar 2026 12:57 210 3
REKLAMA
  • #1 21865887
    upior
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Konica Minolta BizHub 308e - brudzi wydruki jak na zdjęciu.

Nie znam historii maszyny, po licznikach ma około 190000. Po oględzinach zakładam że prócz bębna i tonerów nic w niej nie wymieniano.
    Obejrzałem i sprawdziłem dokładnie fuzer, pas, bęben, moduł DV. Nie widać żadnych problemów. Zaciąłem papier przed fuzerem i zjawisko takie jak na zdjęciu już było na kartce.
    Problem pojawia się nie regularnie, kopiarka potrafi drukować 20-30 stron i nic się nie dzieje. Albo wręcz odwrotnie na każdej po kolei jest zabrudzenie. Zawsze w tym samym miejscu i częściej przy wydrukach z duplexem ale nie jest to reguła.

Może ktoś z Panów serwisantów przerabiał coś podobnego??

Pozdrawiam Piotr
    Arkusz papieru z szarymi smugami tonera w dolnej części i napisem „Kierunek przebiegu kartki” ze strzałką Zbliżenie kartki z długą, szarą smugą tonera wzdłuż dolnej części strony
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21866427
    Daro_Olo
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Witaj, obstawiam, że winny jest moduł bębna czarnego a w szczególności wałek ładujący nie kręci się swobodnie tylko zatrzymuje się.
  • REKLAMA
  • #3 21866455
    upior
    Poziom 12  
    Daro_Olo napisał:
    Witaj, obstawiam, że winny jest moduł bębna czarnego a w szczególności wałek ładujący nie kręci się swobodnie tylko zatrzymuje się.

Brałem to pod uwagę ale dlaczego zabrudzenie jest zawsze w tym samym miejscu, jakby wałek stawał to pojawiałoby się raczej losowo.

Dzięki za sugestię, rozbiorę bęben i sprawdzę.
  • #4 21869290
    upior
    Poziom 12  
    Ponieważ nigdy nie spotkałem się z tego rodzaju zabrudzeniami na kartce pochodzącymi z bębna to zostawiłem go "na koniec" ;((((( i odpuściłem sugestię kolegi Daro_Olo. Wyglądało mi to na jakies śmieci z DV no i to że zawsze w tym samym miejscu.

NIESTETY MYLIŁEM SIĘ!!

Kolega Daro_Olo miał rację. Wymieniłem bęben i wszystko wróciło do normy.

Pozdrawiam. Piotr
REKLAMA