logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łucznik 340FA – jak ustawić timing chwytacza? Która śruba reguluje położenie?

iettatura 23 Mar 2026 01:27 192 6
REKLAMA
  • #1 21868386
    iettatura
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Hej,

Maszyna Łucznik 340FA - jak wyregulować chwytacz? Timing się nie zgadza. Niestety nie umiem znaleźć, która śruba jest za to odpowiedzialna. Ta boczna po lewej stronie (co jest widoczna przez dziurkę w obudowie (imbus)) rozkręcona nie powoduje możliwości przestawienia wahadła względem igły. Po rozkręceniu dolnej części obudowy - nie została znaleziona żadna inna sensowna śrubka - ale może jest gdzieś ukryta?
    Maszyna jest totalnie rozregulowana - jak jest moment, w którym chwytacz powinien złapać nitkę, to igła jest wtedy u góry, daleko od niego.

Maszyna szyła, do momentu, jak na jednym ze ściegów zygzakowatych przestała, złamała igłę - możliwe, ze za ciężki materiał, musiało dojść do przesunięcia.

AI: Masz może dostęp do instrukcji serwisowej albo jakiegoś schematu technicznego tej maszyny?
    Nie posiadam dostępu do schematu - nie został odnaleziony w internecie.
    AI: Próbowałeś regulować jeszcze jakieś inne śruby lub elementy chwytacza oprócz tej bocznej imbusowej? Jeśli tak, to które i z jakim skutkiem?
    Tak, z zerowym skutkiem
  • REKLAMA
  • #2 21868390
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1348
    Łuczniki są przeważnie podobne do siebie a tu na ELEKTRODZIE znajdziesz sensowne i właściwe i cenne porady jak wyregulować na podstawie innej podobnej maszyny chwytacz w swojej maszynie: Link
  • REKLAMA
  • #3 21868392
    iettatura
    Poziom 2  
    Nie został odnaleziony podobny problem z opisem rozwiązania. Forum zostało przeszukane lupką.
    YouTube również. Po polsku i po angielsku, po angielsku jest regulacja tego w Singerze, tam jednak nieco inaczej.
    Może ktoś miał podobny problem w tym modelu?
  • #4 21868425
    elktrod
    Poziom 41  
    Czy na te tematy trafiłeś:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3766075.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2747527.html
    Dla mnie ELEKTRODA nie grzeszy dobrą wyszukiwarką, bo widziałem o wiele lepsze linki i porady od w/w a nie mogę ich teraz znaleźć.
    Jestem raczej wzrokowcem, więc czym różni się Twoja maszyna od tych z w/w linków?
    Możesz pokazać zdjęcia swojej maszyny z takiej pozycji jak zdjęcia w obydwu w/w linkach?
    Jestem wzrokowcem - powtarzam i jak nie widzę to nie wiem o czym piszesz...
  • REKLAMA
  • #5 21868655
    iettatura
    Poziom 2  
    >>21868425
    To są zupełnie inne maszyny. Twoje linki dotyczą igielnicy, a nie chwytacza wahadłowego. Igielnicę potrafię ustawić.
    Dzisiaj będę kompletnie ściągać całą obudowę (wcześniej została ściągnięta tylko część przednia pod bębnem, nie, nie ta co otwarte na filmiku, tylko przednia strona spodu maszyny), i sprawdzać tak jak to w singerze ktoś naprawiał na YouTube, bo może tu będzie podobny mechanizm. (https://www.youtube.com/watch?v=sSlaD5TlLk4)
    Na razie Twoje posty są kompletnie niepomocne - potrafię korzystać z wyszukiwarek.
    Ten post był już praktycznie ostatecznością po kilkugodzinnym przeszukiwaniu internetu "ogólnie" .
    Znasz się na łucznikach ?

• REKLAMA
  • #6 21868701
    elktrod
    Poziom 41  
    iettatura napisał:
    Znasz się na łucznikach ?

Znam się na tyle, że sam naprawiam wiele rzeczy ale nie na tyle aby dyskutować o jakimś problemie bez widoku maszyny, czyli intuicyjnie jakoś wszystko co mi jest potrzebne mi wychodzi... W Singerach gdy były tryby metalowe to nic się nie psuło, odkąd w Łucznikach wprowadzili tryby plastikowe, no to musiałem sobie radzić, bo niestety starzeją się i rozsypują...
  • #7 21868723
    iettatura
    Poziom 2  
    Naprawione, przynajmniej na ten moment - pomogła porada z filmiku przesłanego przeze mnie powyżej.
    Okazało się ogólnie, ze jedna z imbusowych śrubek była poluzowana, przez co wahadło się mocno przesunęło.
    W tym miejscu zaznaczonym na skrinie - To akurat ten Singer z filmiku. Tu w Łuczniku było podobnie i pomogło w ustawieniu wahadła i chwytacza. Trzeba je poluzować, ustawić w dobrej pozycji do igły i zakręcić ponownie.

Wnętrze maszyny do szycia z zaznaczoną fioletową strzałką i kółkiem przy metalowym elemencie.

Dzięki za chęć pomocy.
    miłego dnia
    Kasia

Podsumowanie tematu

✨ Maszyna do szycia Łucznik 340FA ma problem z regulacją chwytacza – timing chwytacza nie jest zsynchronizowany z ruchem igły, co powoduje, że chwytacz nie łapie nitki w odpowiednim momencie. Użytkownik nie może znaleźć śruby odpowiedzialnej za regulację położenia chwytacza. Boczną śrubę imbusową po lewej stronie, widoczną przez otwór w obudowie, rozkręcenie nie umożliwia zmiany położenia wahadła względem igły. Po zdjęciu dolnej części obudowy nie znaleziono innych śrub regulacyjnych. Problem pojawił się po złamaniu igły podczas szycia zygzaka na ciężkim materiale, co mogło spowodować przesunięcie mechanizmu chwytacza. Brak dostępu do instrukcji serwisowej lub schematu technicznego utrudnia diagnozę i regulację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA