Witam, mam problem ze światłem cofania. Ford Fiesta 2004 - 1,4 tdci, nie wiem, gdzie znajduje się czujnik światła cofania. Może ktoś mi podpowie.
Zenek K
Czasami mam wrażenie że online mamy ten czujnik znaleźć latarką i wymienić. Poza tym są ogłoszenia motoryzacyjne z częściami i tam można wiele zobaczyć. Znajdz czujnik ,, wypnij wtyczkę, zmostkuj piny przewodem z bezpiecznikiem 10A . Jesli światła działają wymień czujnik. Jeśli nie sprawdź bezpiecznik i ew. czy masz zasilanie na kostce. Ew. samą żarówkę/ ki
Usterki samej instalacji są rzadkie, chyba że ugnil przewod niedaleko wtyczki. To się zdarza.
✨ W Fordzie Fiesta 2004 z silnikiem 1.4 TDCi czujnik światła cofania znajduje się zazwyczaj przy skrzyni biegów, najczęściej na obudowie skrzyni lub w jej pobliżu, gdzie wykrywa załączenie biegu wstecznego. Czujnik ten jest elementem elektrycznym, który aktywuje światło cofania po włączeniu biegu wstecznego. W przypadku problemów z działaniem świateł cofania warto sprawdzić stan i lokalizację czujnika przy skrzyni biegów oraz połączenia elektryczne, w tym wiązki i kostki. W niektórych modelach czujnik może być zintegrowany z przełącznikiem biegu wstecznego lub montowany na dźwigni zmiany biegów. Diagnostyka obejmuje również kontrolę bezpieczników i ewentualne pomiary napięcia na czujniku. Wygenerowane przez model językowy.