logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skuter elektryczny - miga niebieska kontrolka, brak jazdy po kluczyku

Volume 26 Mar 2026 06:26 216 13
  • #1 21870709
    Volume
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Dzień dobry.
    Dostałem zlecenie na naprawę skutera elektrycznego, problem jest taki, że po włożeniu kluczyka niebieska kontrolka zasilania miga, a powinna świecić ciągle.
    Nie da się uruchomić jazdy, wszystko inne działa (oświetlenie), wykluczyłem akumulatory, silnik też. Jest to prosta konstrukcja - zwykły silnik szczotkowy.
    Stawiam na ułamany przewód sterujący w wiązce przy kierownicy, ale czy jest możliwe w tak prostej konstrukcji, aby kontroler monitorował ciągłość połączeń do regulatora prędkości przy kierownicy?
    Na pewno sam dojdę, co do przyczyny takiej usterki, ale chętnie poczytam podpowiedzi i sugestie.
    AI: Jaka to dokładnie marka i model skutera oraz czy masz oznaczenie sterownika/kontrolera (naklejka, symbol, napięcie)?
    Pride Colt Sport
    AI: Sprawdzałeś już pomiary na sterowaniu - jakie masz napięcia na manetce (zasilanie/sygnał), czy odcięcie hamulca na pewno nie jest aktywne i czy ta niebieska kontrolka miga w jakimś stałym rytmie/liczbie mignięć?
    miga stale
    Załączniki:
    • Skuter elektryczny - miga niebieska kontrolka, brak jazdy po kluczyku IMG20260325155211.jpg (3.03 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skuter elektryczny - miga niebieska kontrolka, brak jazdy po kluczyku IMG20260325155026.jpg (1.42 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skuter elektryczny - miga niebieska kontrolka, brak jazdy po kluczyku IMG20260325154935.jpg (2.03 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 21870713
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1604
    Są jakieś czujniki w klamkach hamulcowych? Sprawdź też potencjometr pokrętła gazu.
  • #3 21870716
    Volume
    Poziom 11  
    >>21870713
    W piątek przywiozę skuter na swój warsztat.
    Z tego, co wczoraj na szybko zerknąłem, to jest czujnik od sprzęgła "wolnego koła".
    Na dźwigniach hamulców nie dopatrzyłem się czujników.
    Osoba, która go używa, powiedziała, że wszystko było w porządku po odstawieniu, następnego dnia już skuter nie działał.
  • #4 21871104
    krzysiek_sw
    Poziom 23  
    Ocena: 95
    >>21870716 Hallo,
    ale ten niebieski LED jest od tego, żeby miganiem pokazać błędy, w tym modelu nie ma innego wyświetlacza. Tych błędów, które może pokazać, nie ma akurat dużo, wiec miganie na stale, wskazuje na błąd, leżący poza komponentami, które sprawdza sterownik. Zresztą — na stałe... właściwie powinien pokazać tylko 9 razy. Jeżeli pokazuje więcej, to ten sterownik zwariował.
    Można spróbować wymusić pokazanie faktycznego błędu, np. nacisnąć manetkę i dopiero włączyć skuter — powinien to rozpoznać i zameldować błąd --> sześć błysków.
    Ale jeżeli nic nie rozpoznaje, a tylko miga, to może być problem ze sterownikiem.
  • #6 21871985
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 232
    Sprawdź czujnik tej żółtej wajchy miedzy tylnymi kołami. Jest on w szereg z hamulcem. Zmierz hamulec czy nie jest spalony.
  • #7 21872038
    Volume
    Poziom 11  
    Źródłem problemu jest korozja w puszce kontrolera. Jak widać na zdjęciach, z powodu wilgoci utlenieniu uległa wewnętrzna część aluminiowej obudowy, a także ścieżki na płytce drukowanej. Na szczęście korozja zjadła tylko obszar wokół przekaźnika. To on po przekręceniu kluczyka podaje napięcie na tranzystory regulujące prędkość obrotową silnika jazdy.
    Spróbuję go wylutować i naprawić uszkodzone obwody. Dam znać, czy się udało.
    Załączniki:
    • Skuter elektryczny - miga niebieska kontrolka, brak jazdy po kluczyku IMG20260327180023.jpg (2.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skuter elektryczny - miga niebieska kontrolka, brak jazdy po kluczyku IMG20260327180641.jpg (1.87 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skuter elektryczny - miga niebieska kontrolka, brak jazdy po kluczyku IMG20260327180104.jpg (1.21 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skuter elektryczny - miga niebieska kontrolka, brak jazdy po kluczyku IMG20260327180049.jpg (1.31 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skuter elektryczny - miga niebieska kontrolka, brak jazdy po kluczyku IMG20260327180044.jpg (1.31 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21872039
    Volume
    Poziom 11  
    Źródłem problemu jest korozja w puszce kontrolera. Jak widać na zdjęciach, z powodu wilgoci utlenieniu uległa wewnętrzna część aluminiowej obudowy, a także ścieżki na płytce drukowanej. Na szczęście korozja zjadła tylko obszar wokół przekaźnika. To on po przekręceniu kluczyka podaje napięcie na tranzystory regulujące prędkość obrotową silnika jazdy.
    Spróbuję go wylutować i naprawić uszkodzone obwody. Dam znać, czy się udało.
  • #9 21874449
    Volume
    Poziom 11  
    Aktualizacja tematu.
    Niestety zaśniedziały i skorodowany przekaźnik, nie jest źródłem problemu, być może jest pierwotną przyczyną. Bo komunikat w postaci dziewięciu mrugnięć diody LED, nadal jest aktywny. Sprawdziłem silnik i hamulec, działają prawidłowo. Z tego, co wydedukowałem, to przekaźnik powinien się załączyć po przekręceniu kluczyka, albo jest to przekaźnik jazdy, bo podaje napięcie na tranzystory sterujące i hamulec. Elektronika zasilana jest niezależnie. Wydaje mi się, że sterownik został "zablokowany", albo uszkodzony w ten sposób, że na skutek korozji przekaźnika został przerwany w sposób niekontrolowany dopływ zasilania do tranzystorów sterujących (na pewno procesor monitoruje sekwencję załączenia przekaźnika) i dla bezpieczeństwa odciął możliwość uruchomienia jazdy. Wszystko inne działa i sterownik zgłasza poprzez diodę LED np. odłączenie joysticka.
    Chyba została mi tylko wymiana sterownika. Na eBayu brytyjskim jest dużo używanych.
  • #10 21874597
    krzysiek_sw
    Poziom 23  
    >>21874449 Hallo,
    hmm... LED zgłasza odłączenie joysticka... aż tak dobrze nie znam tego sterownika, mi chodziło bardziej o sprawdzenie zachowania w pozycjach niedozwolonych, dlatego np.:
    Joystick do przodu czy do tylu i dopiero włączyć — powinien pokazać błąd.
    Wajchę od wolnego kola i elektrycznego hamulca do przodu i dopiero włączyć — powinien pokazać błąd.

Ale widać, że wilgoć działała tam już od dłuższego czasu, więc można też przejrzeć wszystkie wtyczki i połączenia, popsikać Kontaktem i ponownie spiąć.
    Wyzwoliłbym też oba resety, popsikał Kontaktem i ponownie zapiał.
    Między bateriami widać główny bezpiecznik (100 A czy 125 A), to powinien być automat, można go parę razy wyłączyć i włączyć.
    Bezpieczniki warto wyjąć, popsikać Kontaktem i włożyć.
  • #11 21874627
    Volume
    Poziom 11  
    >>21874597
    Jestem z zawodu elektrykiem/automatykiem przemysłowym , więc pewne sprawy nie są mi obce .
    Wszystkie czynności sprawdzające wykonałem .
    Sterownik "widzi" joystick, bo po jego odłączeniu zmienia się ilość błysków LED.
    W jaki sposób można wykonać "reset" sterownika ?
  • #12 21874659
    krzysiek_sw
    Poziom 23  
    >>21874627 Hallo,
    nie no, spoko. Ja po prostu nie wiem, jakie cody generowane są przy odłączeniu, bo producent tego nie podaje. Wiec sprawdzanie zaczynam od tego, co podaje.
    Jeden z resetów wykonuje się w puszce bezpieczników, lewy górny róg — nacisnąć przycisk od przodu, element wysunie się do dołu.
    Z drugim resetem (reset główny) jest trochę gorzej — usiąść na skuterze i reset znajduje się z przodu w okolicach prawego kolana. Czy jest od razu widoczny, czy zakryty — trudno mi powiedzieć. Domyślam się, że ten skuter to któryś z serii 600.
  • #13 21874671
    Volume
    Poziom 11  
    Sterownik to S-DRIVE 120A firmy PG DRIVES TECHNOLOGY (w sumie są ich trzy modele różniące się maksymalnym prądem), dosyć dobrze opisany, w sieci można znaleźć dużo materiałów. Łącznie z kodami błędów i schematem podłączenia. Nie wydaje mi się, żeby był jakiś przycisk do resetu - przejrzałem całą instalację.
  • #14 21874719
    krzysiek_sw
    Poziom 23  
    >>21874671 Hallo,
    hmm...
    Modele 613 i 713 --> przycisk reset.
    Modele 614 i 714 --> dźwignia reset, automatyczny reset. Po wyzwoleniu trzeba było poczekać około jednej minuty i w tym czasie wykonywany był reset elektroniki.

Widocznie masz model 613 i nie masz dźwigni z automatycznym resetem. Skoro nie ma, to nie ma, ale przecież masz te same instrukcje i nie wiem, dlaczego nie możesz odszukać "Reset Button". Przecież tu nie chodzi o reset sterownika, bo ten sterownik tego nie obsługuje, a tylko o reset, gdy zadziałał główny bezpiecznik, bo albo stracił napięcie, albo się przeciążył.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy skutera elektrycznego Pride Colt Sport, w którym po włożeniu kluczyka niebieska kontrolka zasilania miga zamiast świecić ciągłym światłem, a jazda nie jest możliwa mimo sprawnych akumulatorów, silnika szczotkowego i oświetlenia. Miganie diody LED sygnalizuje błąd, który w tym modelu jest kodowany liczbą mignięć – dziewięć błysków wskazuje na problem poza standardowymi komponentami monitorowanymi przez sterownik. Podejrzenia padły na korozję w puszce kontrolera, szczególnie wokół przekaźnika odpowiedzialnego za podawanie napięcia na tranzystory sterujące prędkością silnika. Uszkodzenie to mogło spowodować zablokowanie sterownika, który dla bezpieczeństwa odcina możliwość jazdy. Sprawdzono czujniki hamulców, potencjometr manetki gazu, bezpieczniki oraz połączenia, a także reakcję sterownika na odłączenie joysticka, co zmienia liczbę błysków LED. Sterownik to model S-DRIVE 120A firmy PG DRIVES TECHNOLOGY, znany z dokumentacji i kodów błędów dostępnych w sieci. Reset sterownika jest możliwy poprzez przyciski lub dźwignie resetujące w puszce bezpieczników lub w okolicy prawego kolana, jednak w tym modelu reset może nie być dostępny lub ograniczony do resetu bezpiecznika. Ostatecznie sugerowana jest wymiana sterownika, gdyż korozja i uszkodzenia przekaźnika nie zostały całkowicie wyeliminowane, a błąd nadal występuje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA