Moje urządzenie zamurowało się podczas aktualizacji i nie chce się włączyć. Mógłbyś mi wysłać oryginalny lub zmodyfikowany plik? Nie mogę znaleźć chipu F133B i wersji F18-V3.2. Będę wdzięczny za pomoc. Z góry dziękuję i życzę miłego dnia. AI: Jaka jest dokładna marka i model urządzenia (lub przynajmniej jaki to typ urządzenia) i czy jest jakaś etykieta/zdjęcie z obudowy lub PCB oprócz "F133B" i "F18-V3.2"?
Cankypu 7 İnç Araba Stereo MP5 Çalar Taşınabilir Araba Navigasyon Multimedya Oynatıcı FM Verici Desteği Eller Serbest Arama Telefon Bağlantısı Ayna Telefon Bağlantısı Geri Vites Yardımı U-Disk/TF (AMAZON.COM.TR aldım AI: Jakiego pliku firmware/aktualizacji użyłeś i jak go sflashowałeś (narzędzie/metoda/USB/karta SD)? Jeśli to możliwe, podziel się nazwą pliku lub linkiem. mtc-10 img dosyası kullandım olmadı
cihaza 7010b opel yazan yazılımı yükledim logo ve radio açılıyor ve fakat dokunmatik çalışmıyor işlem yapamıyorum takılı kaldı o şekilde @ElektrodaBot@ElektrodaBot
Posty użytkowników przed pytaniem: ...
Ocena wstępna ..
Z opisu i zdjęć wynika, że jest to nie kompletny hardware brick . Jest to niedopasowane oprogramowanie .
Etykieta wyświetlacza również wydaje się być czymś w rodzaju:
- LC7A-RS070WST217-TAM0
Tak więc ważne identyfikatory to F133-B + F18-V3.2 + dokładny zespół LCD/touch . Nazwa "7010B Opel" nie jest wystarczająca do wyboru firmware.
---
Bezpośrednia odpowiedź
Jeśli urządzenie pokazuje logo i działa radio/audio, ale dotyk w ogóle nie reaguje , wtedy zainstalowane oprogramowanie układowe prawie na pewno używa nieprawidłowego sterownika ekranu dotykowego lub nieprawidłowej konfiguracji dotyku dla twojego panelu.
Innymi słowy:
- inicjalizacja LCD działa - główne uruchomienie systemu - ścieżka audio działa - sterownik dotykowy nie pasuje do firmware
Tak więc urządzenie jest częściowo żywe , ale z nieprawidłowym oprogramowaniem .
---
Dlaczego tak się stało
Te generyczne MP5/samochodowe urządzenia multimedialne często wyglądają podobnie zewnętrznie, ale wewnętrznie używają innych rozwiązań:
- Panele LCD - kontrolery dotykowe - rozmiary pamięci flash - wersje płyt - Mapowania GPIO - konfiguracje rozruchowe
Dlatego oprogramowanie układowe o nazwie:
-
7010B
-
7018B
-
Opel
-
mtc-10.img
może uruchomić się na innej płycie, ale nadal będzie działać:
- no touch, - odwrócony obraz, - brak dźwięku, - brak przycisków, - lub całkowita cegła.
W Twoim przypadku objaw jest bardzo typowy: błędny sterownik dotyku .
---
Ważne sprostowanie
Normalny przycisk reset zazwyczaj nie przywraca oryginalnego firmware . Powoduje jedynie ponowne uruchomienie urządzenia, chyba że dany bootloader ma mechanizm odzyskiwania.
Ponadto, jeśli dotyk jest całkowicie martwy , jest to zwykle nie tylko problem z kalibracją . Kalibracja pomaga, gdy dotyk jest przesunięty lub lustrzany. Twój przypadek wygląda bardziej jak niedopasowanie sterownika .
---
Co powinieneś zrobić teraz
1. Przestań flashować losowe pliki
Do nie spróbuj więcej losowych plików "7010B", "Opel" lub "MTC".
To najszybszy sposób, aby zamienić częściowo odzyskiwalną jednostkę w pełną cegłę.
---
2. Najpierw spróbuj odzyskać kontrolę bez dotyku
Przed przystąpieniem do programowania sprzętu spróbuj wykonać następujące czynności:
A. Mysz USB Podłącz standardową mysz USB do portu USB urządzenia.
Czasami te jednostki oparte na F133 obsługują kursor myszy, nawet gdy dotyk jest martwy. Jeśli pojawi się kursor, możesz być w stanie:
- wejść do ustawień, - otworzyć menu aktualizacji, - flashować prawidłowe oprogramowanie sprzętowe.
B. Pilot na podczerwień Jeśli urządzenie zostało dostarczone z małym pilotem, wypróbuj go.
Czasami nawigacja po menu nadal działa, nawet jeśli dotyk nie działa.
C. Przyciski fizyczne Jeśli są przyciski boczne/przednie:
- Zasilanie - Tryb - Głośność - Menu/Home
sprawdzić, czy którykolwiek z nich może przejść do ekranu ustawień lub aktualizacji.
---
3. Reflash tylko z firmware dla dokładnie tej płyty
Oprogramowanie sprzętowe musi być jak najbardziej zgodne:
Wymagane dopasowanie
Importance
F133-B
krytyczny
F18-V3.2
krytyczny
taki sam typ/rozmiar pamięci flash
bardzo ważne
ten sam moduł LCD/touch
bardzo ważne
ten sam panel przedni/okablowanie przycisków
ważne
Plik oznaczony tylko "7010B Opel" to za mało.
---
4. Jeśli nie możesz kontrolować ekranu: odzyskiwanie na poziomie sprzętowym jest niezawodną ścieżką
Jeśli mysz/pilot nie działają, właściwą ścieżką naprawy jest:
A. Zidentyfikuj układ SPI flash Proszę opublikować ostre zbliżenie 8-pinowego układu scalonego pamięci flash na płycie głównej.
Zazwyczaj jest on oznaczony w następujący sposób:
- 25Q64 - 25Q128 - W25Qxx - GD25Qxx - MX25Lxx
Ma to znaczenie, ponieważ musimy wiedzieć:
- typ układu - napięcie - pojemność
B. Identyfikacja kontrolera dotykowego Kontrolerem dotykowym może być:
- na płycie głównej lub - na małej płytce drukowanej przymocowanej do wyświetlacza/wstążki dotykowej
Prosimy o przesłanie:
- ostre zdjęcie w pobliżu złącza taśmy wyświetlacza - zdjęcie płytki PCB przedniego panelu - tył płyty głównej
Często jest to brakujący element.
C. Zaprogramować bezpośrednio lampę błyskową Jeśli nie ma innego sposobu, użyj:
- programatora CH341A - SOIC8 clip - oprogramowanie takie jak NeoProgrammer lub AsProgrammer
Bardzo ważne: - Użyj 3,3 V , nie 5 V - Najpierw odczytaj i zapisz kopię zapasową co najmniej 2 razy - Porównaj dwa odczyty, aby potwierdzić dobre połączenie - Następnie wymaż / zapisz / zweryfikuj
Ponieważ urządzenie nadal się uruchamia, nawet zły zrzut może nadal zawierać przydatne dane specyficzne dla płyty.
---
5. Możliwa alternatywa: bootowanie/aktualizacja z TF/microSD
Ponieważ jest to platforma Allwinner F133-B , niektóre warianty można odzyskać:
- karty bootującej TF/microSD - karta aktualizacji dostawcy - obraz aktualizacji USB sprzedawcy
Ale to działa tylko wtedy, gdy masz prawidłowy format obrazu dla tej rodziny płyt. Nie każdy plik
.img
jest wymienny.
Więc tak, odzyskiwanie z karty SD jest możliwe na niektórych urządzeniach, ale tylko z poprawnym obrazem F18-V3.2 .
---
Co już nam mówią Twoje zdjęcia
Na podstawie zdjęć mogę już powiedzieć:
- jest to nie klasyczny stary typ płyty 7010B, - jest to nowsza platforma F133-B / F18-V3.2 , - dlatego starsze pakiety oprogramowania układowego "7010B" są niebezpieczne, - etykieta ekranu może pomóc zidentyfikować właściwy panel, - zielona płyta główna prawdopodobnie nie jest przyczyną problemu z dotykiem.
Tak więc głównym błędem było wybranie firmware po nazwie produktu zamiast PCB/platformy .
---
Najlepsza praktyczna kolejność odzyskiwania
Użyj tej kolejności:
1. Spróbuj mysz USB 2. Spróbuj pilota IR / klawiszy twardych 3. Nie flashuj losowych obrazów 4. Znajdź dokładny firmware F133-B / F18-V3.2 5. Jeśli nadal nie ma kontroli: odczyt/zapis SPI flash z CH341A
---
Co wgrać dalej
Proszę o dodanie tych wyraźnych, bliskich zdjęć :
1. tył płyty głównej 2. 8-pinowe oznaczenie układu flash 3. Obszar wokół złącza LCD/touch ribbon 4. Każdy mały układ scalony na wyświetlaczu/płytce dotykowej 5. Pełny tekst z naklejki na wyświetlaczu
Jeśli je prześlesz, pomogę ci ustalić:
- gdzie znajduje się układ flash - czy kontroler dotykowy jest widoczny, - oraz czy recovery powinno być wykonane przez SD/USB czy bezpośrednio przez programistę .
---
Krótkie podsumowanie
Twoje urządzenie jest najprawdopodobniej soft-bricked przez niekompatybilne oprogramowanie , a nie fizycznie uszkodzone.
Logo + działające radio + brak dotyku = zły sterownik/konfiguracja dotyku , niekoniecznie zły sprzęt LCD.
Prawidłowy kierunek to:
- stop losowe miganie, - spróbuj najpierw mysz USB, - następnie odzyskaj za pomocą dokładnego oprogramowania układowego F133-B / F18-V3.2 , lub w razie potrzeby, - programować SPI flash bezpośrednio z CH341A .
Jeśli chcesz, podeślij kolejne zdjęcia zbliżeniowe, a zaznaczę który IC to pamięć flash i co dalej sprawdzić.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
Przede wszystkim dziękuję za odpowiedź. Mój układ BIOS mówi BoyaMICRO 25Q128
resztę napiszę po przeczytaniu. Po drugie nie mogę podłączyć pendrive bo ma slot na kartę microSD, zrobię nowe zdjęcia i wyślę jeszcze raz. Dziękuję za pomoc. Masz rację, te które wgrałem są już zablokowane, a kartę mam w nowszej wersji. Nie mam jednak pliku graficznego; firma już go nie sprzedaje, a ja nie mogę uzyskać pliku graficznego, więc go nie mam.
Dodano po 4 [minutach]:
Pobrałem i zainstalowałem plik IMG Opla z tego forum, pojawiło się logo, pojawił się ekran radia FM, po czym się zawiesił. Nie jest to oryginał, a wcześniej się zamrażał, więc spróbowałem tego i ekran i radio FM się otworzyły. O to mi chodziło. Moje urządzenie to przenośne 7-calowe urządzenie MP5 CarPlay, takie, które przyczepia się do uszczelki próżniowej do samochodów.
@ElektrodaBot B5308 MP5 DE ALLWİNNER F133 kullanıyor img dosyasını bulabilirmiyiz
Posty użytkowników przed pytaniem: ``` Data: 03/04/2026 Treść: Przede wszystkim dziękuję za...
Wstępną ocenę
Tak, możemy próbować znaleźć właściwe oprogramowanie , ale na dzień 14 kwietnia, 2026 nie mogłem zweryfikować oficjalnego
.img
dla dokładnego B5308 / F18-V3.2 / F133-B urządzenia z wiarygodnego źródła. Twój wątek Elektroda potwierdza ważny kontekst: jest to F133B / F18-V3.2 , flash SPI został zidentyfikowany jako BoyaMICRO 25Q128 , a poprzednio flashowany Opel obraz osiąga logo/FM, a następnie zawiesza się. ( elektroda.com )
Ze zdjęć, które dodałeś, przydatne identyfikatory są teraz znacznie lepsze niż tylko "B5308":
- SoC: Allwinner F133-B - Mainboard: F18-V3.2 - Data tablicy: 2024-07-31 - Etykieta LCD: LM-RG070NS217-A0 - Etykieta FPC dotykowa: FOG-RS070WS48B1-A0 - Rodzina flash SPI: 25Q128 klasa
To wystarczy, aby przestać zgadywać i wyszukiwać bardziej inteligentnie.
---
Bezpośrednia odpowiedź
Krótka odpowiedź: Może, ale nie przez wyszukiwanie samego "B5308 IMG".
W przypadku Twojego urządzenia prawidłowe dopasowanie musi opierać się na:
1. wersja płyty :
F18-V3.2
2. SoC :
F133-B
3. Zespół LCD/touch :
LM-RG070NS217-A0
+
FOG-RS070WS48B1-A0
4. najlepiej ten sam układ scalony kontrolera dotykowego na flexie
Więc:
- Tak , możemy szukać dalej. - Nie , Nie ufałbym żadnemu losowemu obrazowi
7010B
,
Opel
lub generycznemu
B5308
. - Jeśli nie znaleziono dokładnego
.img
, pełny 16 MB SPI dump z tej samej płyty/panelu jest często bardziej użyteczny niż obraz aktualizacji.
---
Szczegółowa analiza problemu
Brief Allwinnera F133 mówi, że F133-A/B jest stosowana w samochodach MP5 i obsługuje SD/eMMC , SPI NOR/NAND , USB host/OTG , oraz SDIO . Oznacza to, że platformę można realistycznie odzyskać za pomocą prawidłowego pakietu aktualizacji dostawcy lub bezpośrednio przeprogramowując pamięć flash SPI; jednak dokładna ścieżka rozruchu / aktualizacji nadal zależy od tego, jak ta konkretna płyta została zbudowana. ( allwinnertech.com )
Opisane wcześniej zachowanie jest bardzo ważne:
- nieprawidłowy plik Opla uruchamia się, - pojawia się logo, - Pojawia się ekran FM/radio, - dotyk nie działa / urządzenie zawiesza się.
Z inżynierskiego punktu widzenia jest to znacznie bardziej zgodne z niedopasowaniem oprogramowania układowego niż z martwym sprzętem. W praktyce oznacza to zwykle, że jeden lub więcej z nich nie pasuje do oprogramowania układowego:
- sterownik kontrolera dotykowego, - dotykowe piny GPIO/reset/przerwania, - Sekwencja inicjująca LCD, - taktowanie panelu, - mapowanie klawiszy, - Budowa interfejsu użytkownika/aplikacji dla tej rodziny płyt.
Tak więc urządzenie prawdopodobnie nie jest w pełni zamurowane . Bardziej prawdopodobne jest uruchomienie niewłaściwego obrazu .
---
Dlaczego "B5308" to za mało
"B5308 MP5 DE" to prawdopodobnie etykieta sprzedaży/rodziny produktów , a nie rzeczywista tożsamość oprogramowania układowego.
W przypadku dopasowywania oprogramowania układowego są to znacznie silniejsze klucze:
Użyj do wyszukiwania
Priorytet
F18-V3.2
Krytyczny
F133-B
Krytyczny
LM-RG070NS217-A0
Bardzo ważne
FOG-RS070WS48B1-A0
Bardzo ważne
25Q128
Important
przenośny 7" CarPlay MP5
Pomocne
Do nie priorytet tych słabych identyfikatorów:
-
7010B
-
Opel
-
B5308
sam
Nazwy te są zbyt ogólne i często prowadzą do częściowego uruchomienia, ale bezużytecznego oprogramowania układowego.
---
Bardzo ważne rozróżnienie:
.img
vs raw flash dump
Prosimy o zachowanie tego rozróżnienia:
1. Aktualizacja dostawcy
.img
- używany do procesu aktualizacji karty SD / dostawcy - rozmiar może się różnić - może zawierać partycje, zasoby, fragmenty bootloadera itp. - może być nadal specyficzny dla płyty
2. Surowy zrzut programatora
.bin
- bezpośrednia kopia układu flash SPI - dla 25Q128 , pełny zrzut powinien wynosić 16 777 216 bajtów - idealne rozwiązanie w przypadku korzystania z CH341A lub podobnego programatora
Więc jeśli nie możesz znaleźć oryginalnego
.img
, znany dobry 16 MB dump z tej samej płyty może nadal uratować urządzenie.
---
Najlepsza praktyczna ścieżka teraz
Opcja A - Najlepsza i najbezpieczniejsza: najpierw odczytaj SPI flash Ponieważ już zidentyfikowałeś 25Q128 flash, najmądrzejszym następnym krokiem jest:
1. użycie CH341A lub równoważnego programatora, 2. odczytać układ dwukrotnie , 3. save: -
read1.bin
-
read2.bin
4. porównaj je, 5. jeśli są identyczne, zachowaj tę kopię zapasową.
Dlaczego ma to znaczenie:
- nawet "zły" bieżący zrzut może nadal zawierać - konfigurację płyty, - konfigurację panelu, - konfigurację dotykową, - kalibrację, - ciągi wersji.
Często wystarcza to do zidentyfikowania rodziny obrazów, której naprawdę potrzebuje urządzenie.
Ostrzeżenie o napięciu Należy używać tylko napięcia 3,3 V na chipie flash.
---
Opcja B - Wyszukaj dokładne dopasowanie przed flashowaniem czegokolwiek innego
Wyszukiwanie za pomocą kombinacji takich jak:
Kod: text
Zaloguj się, aby zobaczyć kod
Wypróbuj również następujące kombinacje:
Kod: text
Zaloguj się, aby zobaczyć kod
Jeśli znajdziesz jakikolwiek plik kandydujący, zrób nie natychmiastowy flash.
Najpierw sprawdź:
- filename, - rozmiar, - ciągi wewnątrz za pomocą HxD lub innego edytora szesnastkowego, - każde wystąpienie: -
F18
-
F133
-
RG070
-
FOG-RS070
-
ctp
-
touch
-
panel
---
Co podejrzewam po Twoich zdjęciach
Z etykiet sprzętu podejrzewam, że wyświetlacz/zespół dotykowy jest tutaj prawdziwym wyróżnikiem, a nie nazwa "B5308".
Innymi słowy, prawidłowe oprogramowanie to prawdopodobnie:
- taka sama płyta główna F18-V3.2 - ten sam wyświetlacz LCD - taki sam kontroler dotykowy
Nawet inny obraz monitora przenośnego F133 może nadal zawieść, jeśli układ scalony dotyku jest inny.
Jedno ze zdjęć zbliżenia obszaru dotykowego sugeruje, że na flexie znajduje się konkretny pojemnościowy kontroler dotykowy, ale oznaczenie jest nadal zbyt rozmyte, aby mu zaufać. To oznaczenie chipu może być decydujące.
---
Co powinieneś przesłać dalej
Aby zwiększyć szansę na znalezienie kompatybilnego obrazu lub dostosowanie go, najbardziej przydatne są następujące elementy:
1. pełna kopia zapasowa SPI flash (
read1.bin
/
read2.bin
) 2. ostre zdjęcie makro układu scalonego kontrolera dotyku na gnieździe dotykowym 3. dokładne oznaczenie układu scalonego 8-pin flash 4. jeśli to możliwe, zdjęcie naklejki/etykiety obudowy urządzenia 5. jeśli znajdziesz jakiś kandydujący plik
.img
, wgraj go: - nazwa pliku - dokładny rozmiar - skąd pochodzi
Wtedy będę mógł pomóc ci zdecydować, czy to jest to:
- prawdopodobnie bezpieczne, - zdecydowanie błędne, - lub warte przetestowania tylko przez programistę.
---
Moja rekomendacja
Gdyby to było na moim stole warsztatowym, zrobiłbym to w tej kolejności:
1. Zatrzymać miganie losowych obrazków 2. Odczytać flash 25Q128 3. Wyszukiwanie według F18-V3.2 + panel/etykiety dotykowe 4. Preferuj surowy zrzut tej samej płyty niż losowy
.img
5. Tylko po porównaniu: - zapisz znany dobry zrzut, lub - spróbuj dokładnie dopasować obraz aktualizacji
---
Krótkie podsumowanie
- Ja nie znalazłem dzisiaj zweryfikowanego oficjalnego B5308/F18-V3.2
.img
. - Twoja sprawa jest nadal odzyskiwalna . - Ważne identyfikatory to F133-B + F18-V3.2 + LM-RG070NS217-A0 + FOG-RS070WS48B1-A0 . - Poprzedni plik Opel/7010B to prawie na pewno zła rodzina firmware . - najlepszym następnym krokiem jest pełny odczyt 16 MB SPI z układu 25Q128.
Zweryfikowałem szczegóły wątku Elektroda i oficjalny brief Allwinner F133, ale żaden z nich nie zapewnia pobrania firmware specyficznego dla płyty; dlatego brakującym elementem jest nadal dokładny obraz dostawcy lub zrzut flash tego samego sprzętu. ( elektroda.com )
Jeśli chcesz, w następnej wiadomości mogę ci pomóc z jedną z tych dwóch tras:
1. jak bezpiecznie odczytać 25Q128 , ew 2. jak sprawdzić kandydata
.img
przed jego flashowaniem .
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
Nie mogłem znaleźć odpowiedniego pliku obrazu i nie mogłem go uzyskać na innym urządzeniu. Jak i gdzie mogę pobrać plik obrazu?
Posty użytkowników przed pytaniem...
Bezpośrednia odpowiedź
Na dzień 19 kwietnia 2026 , nie mogłem zweryfikować publicznego, dokładnego pliku
.img
pliku aktualizacji dla twojej jednostki F18-V3.2 / Allwinner F133-B . Twój wątek Elektroda potwierdza ważne identyfikatory sprzętowe: F18-V3.2 , BoyaMICRO 25Q128 oraz sfotografowane etykiety 7-calowego panelu/zespołu dotykowego. ( elektroda.com )
Co możesz pobrać już teraz
Jedyne publicznie dostępne do pobrania pliki firmware jakie znalazłem, które są rzeczywiście istotne, znajdują się w
dan-os/B5300-reverse-engineering
repozytorium GitHub. To repozytorium jest przeznaczone dla wyświetlacza Allwinner F133-B CarPlay klasy B5300 , i zawiera folder "original firmware backups" z dwoma surowymi plikami firmware: -
Repozytorium twierdzi, że są to oryginalne, niezmodyfikowane oprogramowanie układowe kopie zapasowe. ( github.com )
Oba te pliki są wyświetlane przez GitHub jako 16 MB , a każda strona pliku ma opcję "Pobierz nieprzetworzony plik" . Więc jeśli chcesz pobrać kandydata na oprogramowanie układowe, jest to pierwsze miejsce, które bym sprawdził. ( github.com )
Bardzo ważne: to są pliki
.bin
, a nie potwierdzone
.img
Te pliki GitHub to surowe zrzuty SPI-flash (
.bin
) , nie zweryfikowane obrazy aktualizacji microSD (
.img
) dla twojej dokładnej płyty. Dokumentacja tego samego repozytorium wyjaśnia, że zrzuca SPI flash ROM do
firmware.bin
, a jego strona flashowania mówi, że proces odzyskiwania polega na flashowaniu nowego
Tak więc, jeśli twoje pytanie brzmi ściśle "gdzie mogę pobrać plik?" , odpowiedź brzmi: Pobierz kandydatów
.bin
z tego repozytorium GitHub. Ale jeśli Twoje pytanie brzmi "skąd mogę pobrać dokładny plik microSD
.img
dla mojej płyty F18-V3.2?" , nie mogłem zweryfikować publicznego dokładnego dopasowania . ( github.com )
Dlaczego losowe pliki
7010B
/
Opel
są złym pomysłem
Istnieje przydatna wskazówka w dokumentacji FCC dla rodziny B5300 : w dokumencie dotyczącym różnic modeli wymieniono wiele aliasów w ramach tej samej rodziny produktów, w tym 7010 , 7010B , 7018 , 7018B i inne. To wyjaśnia, dlaczego wyszukiwanie tylko według ogólnej nazwy handlowej często znajduje "prawie kompatybilne" oprogramowanie układowe, ale niekoniecznie prawidłową konfigurację LCD / dotyku dla konkretnego sprzętu. ( fcc.report )
To również pasuje do rzeczywistego objawu: w wątku Elektrody plik Opel/7010B uruchamia się na tyle, aby wyświetlić logo i ekran FM/radio, ale urządzenie następnie zawiesza się / traci kontrolę dotykową. To jest klasyczna zła rodzina oprogramowania układowego lub zła konfiguracja panelu / dotyku , a nie godne zaufania dopasowanie. ( elektroda.com )
Jak pobrać pliki kandydatów
Jeśli chcesz wypróbować publiczne pliki, które znalazłem, zrób to w ten sposób:
1. Otwórz repozytorium B5300 reverse-engineering . 2. Przejdź do folderu
firmware/examples/B5300/original
. 3. Otwórz jeden z dwóch 16 MB plików
.bin
. 4. Na stronie pliku użyj "Download raw file." ( github.com )
Ale nie zapisuj ich przez microSD jakby to były obrazy aktualizacji
W przypadku tej platformy bezpieczniejszą interpretacją jest to, że te publiczne pliki są przeznaczone do odzyskiwania opartego na programistach . To samo repo zaleca najpierw odczytanie flasha, weryfikację zrzutu, a dopiero potem flashowanie. Oficjalna dokumentacja flashrom wspiera również użycie programatora CH341A/B programatora do odczytu i zapisu SPI flash, i pokazuje podstawowe polecenia: -
Jeśli wybierzesz trasę CH341A, użyj 3.3 V , a nie 5 V. Oficjalna dokumentacja Flashrom CH341A/B wyraźnie ostrzega, że zwykła czarna płyta CH341A może wystawiać prawie 5 V na swoich wyjściach, chyba że zostanie poprawiona, podczas gdy niebieska płyta jest zwykle ustawiona na 3,3 V działanie. ( flashrom.org )
Praktyczna rekomendacja dla konkretnego przypadku
W przypadku twojego sprzętu postępowałbym w następującej kolejności:
- Nie flashuj więcej losowych plików 7010B / Opel
.img
. - Jeśli to możliwe, najpierw przeczytaj swój BoyaMICRO 25Q128 i zapisz kopię zapasową. - Następnie porównaj / wypróbuj tylko kandydatów klasy B5300 16 MB
.bin
z repozytorium GitHub. - Jeśli masz tylko microSD i nie masz programisty, to nie ryzykowałbym tych plików
.bin
bezpośrednio; w takim przypadku nadal potrzebujesz albo: - exact vendor
.img
, lub - pełny zrzut z innej identycznej jednostki F18-V3.2 . ( elektroda.com )
Jeszcze jedna uwaga techniczna
Oficjalny brief Allwinner F133 potwierdza, że F133-A/B jest wykorzystywana w samochodach MP5 i obsługuje SPI NOR/NAND flash oraz pamięć SD/eMMC. Tak więc ścieżka tworzenia kopii zapasowych/przywracania SPI jest całkowicie zgodna z tą rodziną sprzętu. ( allwinnertech.com )
Krótkie podsumowanie
Szczera odpowiedź brzmi więc:
- Dokładny publiczny
.img
dla Twojego F18-V3.2: Zrobiłem nie weryfikację jednego. - Publiczny firmware można już pobrać: tak - dwa 16 MB
.bin
pliki z repozytorium B5300 reverse-engineering GitHub . ( github.com ) - Najlepsze wykorzystanie tych plików: z CH341A + flashrom , po uprzednim wykonaniu sprawdzonej kopii zapasowej. ( flashrom.org )
Jeśli chcesz, w następnej odpowiedzi mogę ci podać:
1. a procedurę backup/restore CH341A krok po kroku dla Twojego BoyaMICRO 25Q128, albo 2. porównanie ryzyka dwóch plików GitHub
.bin
aby zdecydować, który z nich jest mniej niebezpieczny do przetestowania w pierwszej kolejności.