logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung Galaxy S8 SM-G950F - ekran 256 kolorów i paski po upadku 2 cm?

UpadlyCzlowiek 27 Mar 2026 17:14 228 4
  • #1 21871935
    UpadlyCzlowiek
    Poziom 2  
    Znalazłem w śmietniku uszkodzony telefon SAMSUNG GALAXY S8 SM-G950F z popękanym ekranem, ale dobrze pokazywał kolory. Położyłem ten telefon SAMSUNG GALAXY S8 SM-G950F na 2-centymetrowej podstawce, żeby bateria z tyłu miała dostęp do powietrza, dlatego że ten telefon bardzo szybko robił się bardzo gorący nawet w czasie bezczynności, i ten telefon spadł na twardy stół z wysokości 2 centymetrów, i od tego czasu telefon pokazuje kolory mniej więcej jak na tym monitorze
    Monitor na biurku z mocno zniekształconym, pastelowym obrazem pulpitu i licznymi ikonami
    i ekran telefonu wygląda jak Windows z 256 kolorami albo jeszcze mniej i pokazują się poziome paski z różnymi kolorami mgły. Od samego początku, gdy potrząsałem tym telefonem, to słychać w tym telefonie dźwięk, jakby jakaś rzecz w nim w środku się złamała i latała luźno w telefonie, i od samego początku przed spadnięciem z 2 centymetrów prawidłowo drga, ale nie chce wykrywać drgań, żeby ustawić zegarynkę https://tell-me-the-time.pl.aptoide.com/app na potrząśnięcie telefonem, żeby godzinę gadał. Czy ekran telefonu może sam się naprawić i czy spadek z 2 centymetrów to dużo czy mało?
  • #3 21872159
    wiesio016
    Poziom 22  
    Ocena: 124
    Jak zaliczył glebę, to coś się odkleiło, rozłączyło, poluzowało i takie skutki są .
  • #4 21872193
    UpadlyCzlowiek
    Poziom 2  
    Czy gdyby ten telefon nie spadł z 2 centymetrów, to czy by mi ten telefon służył przez długie lata, czy i tak by się popsuł? Stare telefony, jak Samsung GTS5230 albo Samsung GTS5670 albo Nokia Rm 944, gdy mi wielokrotnie wyleciały z kieszeni na twardy beton, to normalnie działały i się tylko lekko porysowały, i ekrany miały tylko kilka rys. Mimo że po wypadnięciu z kieszeni telefonu Nokia Rm 944 odpięła się obudowa i bateria wyleciała, i to podniosłem telefon, i włożyłem normalnie baterie w obudowę, i zapiąłem obudowę, i telefon normalnie działa, to ten telefon jest najmocniejszy z tych, co miałem. Im starszy telefon, tym bym mocniejszy, ale te nowoczesne telefony są bardzo delikatne i bardzo się grzeją i są do tego drogie, ale jak się chce mieć dobry aparat i kamerę w telefonie i zawsze używać najnowszych aplikacji, to trzeba wywalić pieniądze na nowoczesne telefony i bardzo uważać, chodząc z takim telefonem, dlatego ja od zawsze o tym wiedziałem i chodzę tylko z kilkunastoletnimi telefonami w kieszeni.
  • #5 21872398
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1290
    Stare telefony mial ekran typu LCD, ktory znajdowal sie pod plastikowa szyba, ze spora warstwa wolnej przestrzeni pomiedzy.

Nowe telefony maja najczesciej ekrany sklejane z szyba/dotykiem za pomoca kleju typu OCA, a w przypadku S8-ki mowa jest o dodatkowo o panelu typu soft OLED, ktory w przypadku sztuki o ktorej piszesz juz posiadal uszkodzenia w postaci peknietej szyby. Upadek z 2, 5, 30 cm nie ma wiekszego znaczenia, bo bardziej zalezy jak uderzy. Czasem przezyja upadek z 2-3 pietara, a czasem wypadnie z kieszeni i po nim.

Egzemplarz o ktorym wpiminasz mial juz popekana szybe, wiec kolejny upadek mogl dobic panel OLED pod spodem. Piszesz, ze znalazles go na smietniku - mozliwe, ze problem z kolorami pojawial sie juz wczesniej.

Mozliwe tez, ze tasma od ekranu przy upadku czesciowo sie wypiela. Szanse male, ale jesli masz narzedznia i zdolnosci zeby odkleic klapke to sprawdzic warto. Co do dzwieku przy potrzasaniu telefonem - mozliwe, ze to kwestia kamery ze stabilizacja obrazu. To element ruchomy i daje taki dzwiek w takiej sytuacji.
REKLAMA