logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Creative Zen 4 GB - jak wgrać firmware bez komputera.

Premislauz 29 Mar 2026 13:30 261 5
REKLAMA
  • #1 21873106
    Premislauz
    Poziom 2  
    Witam serdecznie.

Na wstępie pragnę zaznaczyć, że próbowałem znaleźć rozwiązanie zarówno tutaj, jak i w necie, lecz bezskutecznie, a nawet udałem się do punktu z serwisem telefonów, lecz tam usłyszałem, że nie mają czasu i wolnego komputera, więc proszę o wyrozumiałość.

Teraz do rzeczy... Otóż problem polega na tym, że w moim mp4 'Creative Zen 4 GB' z 2008 r. nie jestem w stanie "wgrać" od nowa firmware, bez którego odtwarzacz jest bezużyteczny. Ten firmware mam zapisany w postaci pliku ze strony producenta zarówno na telefonie z Androidem, jak i na pendrivie i karcie SD. Rzecz w tym, iż plik ten działa wyłącznie na Windowsie, a ja niestety nie mam komputera ani nikogo, kto mógłby mi pomóc.
    Po podłączeniu w/w mp4 do telefonu smartfon "nie widzi" go, tzn. nie wykrywa urządzenia.

W związku z powyższym chciałbym zapytać, czy istnieje jakikolwiek sposób, by udało się ten problem rozwiązać?

Pozdrawiam.
    P.S. Dołączam dwa screeny, które może pomogą :(

Ekran „Recovery Mode” odtwarzacza Creative ZEN z menu i podświetloną opcją „Reload Firmware”. Zrzut ekranu pobierania pliku ZEN_PCFW_L22_1_21_03e.exe w „Creative ZEN Firmware”.

AI: Jaki jest dokładnie model tego odtwarzacza (np. Zen, Zen V, Zen X-Fi, Zen Mozaic itp.) i jeśli się da, jaka jest pojemność pamięci?
    Creative Zen 4 GB
    AI: Czy odtwarzacz działa normalnie i chce Pan tylko zaktualizować firmware, czy też występuje konkretny problem/błąd (np. zawiesza się, nie uruchamia się, wchodzi w Recovery Mode, pokazuje jakiś komunikat)?
    Odtwarzacz działał idealnie, tylko nie mam możliwości wgrania od nowa firmware z powodu braku komputera.
  • REKLAMA
  • #2 21873111
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1610
    A co ta aktualizacja ma poprawić? Nie przerobi odtwarzacza w cegłę?
  • REKLAMA
  • #3 21873161
    Premislauz
    Poziom 2  
    Witam.
    Nie chodzi o aktualizację do nowszej wersji, tylko o ponowne wgranie oryginalnego firmware wydanego kilkanaście lat temu. To, które miałem na mp3, zostało skasowane przez nieuwagę i na ten moment odtwarzacz jest bezużyteczny - po włączeniu widoczny jest tylko ekran z 4 opcjami, jak na załączonym screenie :(
  • REKLAMA
  • #4 21873199
    elektryk112
    Poziom 29  
    Ocena: 239
    A jaki problem udać się do kogoś znajomego i wgrać to firmware? Z biedy to bym podszedł do jakiegoś media coś tam nie dla idiotów.
  • REKLAMA
  • #5 21873236
    Premislauz
    Poziom 2  
    Witam ponownie.
    Gdybym miał takich życzliwych znajomych, to nie byłoby tego postu. Ponadto, jak już wspomniałem wcześniej, byłem w dwóch punktach z telefonami, a nawet oraz w Euro i MediaE., i wszędzie było odmówienie - choć nie chciałem rzecz jasna za darmo.
    Liczyłem, że może uda mi się samodzielnie lub z pomocą tego portalu to zrobić.
  • #6 21873426
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1610
    Jeśli instalator ma być uruchomiony z poziomu windowsa to czego oczekujesz?
    Jeśli masz smatra to na portalu na A, kup najtańszego laptopa, zainstaluj aktualizację w mp3 i zwróć laptopa bez kosztów.
REKLAMA