logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] UNISTAR PLUS USP-200F 230/400 V - nie działa na 400 V, na 230 V spawa

tomaszplonski475 29 Mar 2026 13:57 132 1
REKLAMA
  • #1 21873119
    tomaszplonski475
    Poziom 4  
    Witam, mam lekki problem ze spawarką UNISTAR PLUS USP - 200F 230/400 V i jest z nią taki problem, że w ogóle nie pracuje na 400 V (3 przewody: brązowy, niebieski, żółto-zielony) na 230 V pracuje normalnie, spawa, wentylator wewnątrz też pracuje pełną mocą, jak patrzyłem na amperomierz, to na pusto, gdy jest tylko włączona, pobiera 1,5 A. Spróbowałem też na przełączniku przełożyć przewód zasilający z pozycji 1 na 2 (zaznaczone na zdjęciu), to w sumie ruszyła, kontrolka power się zaświeciła i wentylator też, ale, że tak to ujmę, kręcił się z lekką dozą nieśmiałości, prąd jaki pobierała na pusto to 0,5 A, czy spawa nie próbowałem, tylko, że to też było wpięte tak jakby na 230 V, bo była faza, neutralny i PE, ale przełącznik był ustawiony na 400 V. Ale oryginalnie brązowy i niebieski robią za fazę i przewód jest w pozycji 1 na przełączniku, to w ogóle się nic nie dzieje, mowa rzecz jasna gdy przełącznik jest na 400 V, a wtyczka to 4P 32 A.

Panel przedni spawarki NISTAR PLUS USP-200F z przełącznikiem 230V/400V i lampkami POWER
    Panel spawarki UNISTAR PLUS USP-200F z suwakową regulacją i tabliczką 230/400 V
    Tabliczka znamionowa spawarki z danymi 230/400 V i typem „USP-200F”
    Wnętrze spawarki z dużym transformatorem, wentylatorem i przełącznikiem z okablowaniem na stole warsztatowym
    Wnętrze spawarki: przełącznik krzywkowy z przewodami i zaciskami, obok transformator
    Wnętrze urządzenia z białym przełącznikiem wielopozycyjnym i podłączonymi przewodami
    Wnętrze spawarki z transformatorem i wiązką przewodów; widoczny element oznaczony „ŁK-15/ 869”
    Zbliżenie na listwę zaciskową z przewodami i miedzianymi mostkami w urządzeniu
    Wnętrze spawarki z transformatorem, zaciskami i przewodami na stole warsztatowym
    Wnętrze urządzenia z przełącznikiem wielopozycyjnym i przewodami brązowymi, niebieskimi i czarnymi
    Wnętrze spawarki z transformatorem, wiązką przewodów i wentylatorem; dłoń wskazuje przewody.
    Zbliżenie przełącznika/łącznika z przewodami i mostkami; czerwone oznaczenia „1” i „2” na obudowie
  • REKLAMA
  • #2 21877978
    tomaszplonski475
    Poziom 4  
    Tak naprawdę wystarczyło przełożyć przewód z pozycji 1 na pozycję 2 we włączniku i nie bać się włączyć spawarki na 400 V 🤭 wcześniej też tak robiłem, ale włączałem ją na 230, a nie na 400 V, wspomagałem się trochę AI i też przeanalizowałem włącznik i się okazało, że jak włączałem ją na 400 V, a kabel był w pozycji 1, to w ogóle nie przełączyło napięcia, bo na 230 V przełączyło dolne styki na 400, górne i po przełożeniu przewodu wszystko działa, spawarka gra gitara, wentylator też pracuje, a czy świeci lampa to nie wiem, bo było sprawdzane na słońcu, ale powinna, skąd to się wzięło, mam taką teorię, że kiedyś za dzieciaka chciałem zobaczyć, co jest w środku, musiałem coś rozkręcić i przełożyć przewód w nie ten styk i to wszystko, bo cała reszta była dobrze. Dzięki za podpowiedzi, co pisaliście, też się przydało.
REKLAMA