logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Commodore 1802 + C64 - poświaty RGB i zlewanie kolorów, co sprawdzić?

sokot 31 Mar 2026 22:27 240 3
REKLAMA
  • #1 21874977
    sokot
    Poziom 5  
    Ocena: 8
    Witam,

Mam problem z wyregulowaniem monitora commodore 1802. załączam 2 zdjęcia na których widać niechciany efekt. są to fotki z programu do ustawiania monitora w commodore 64. białe paski przy 4 mghz powinny być białe i bardzo cienkie a falowo widać poświatę zieleni i czerwieni na drugim screnie przejscie między kolorami zachodzi na siebie szczególnie przy bieli i żółtym kolorze. Zaznaczam że próbowałem to już baaardzo długo regulować screnem na trafopowielaczu oraz pokrętłami kolorów rgb i Rdreive i Gdrive z tyłu. Nie idzie tego tym ustawić. Co może jeszcze pomóc ? Kondensatory zostały wymienione. Na linii chrominancji sprawdzałem zimne luty i nie było za bardzo. Tam są dwa układy które generują obraz (a w zasadzie jeden - Toshiba TA7698AP) czy sądzicie że któryś z nich jest padnięty? Dobrej jakości servis manual jest pod tym linkiem:

https://consolemods.org/wiki/images/e/e9/Commodore-1802_service_manual.pdf

Pozdrawiam serdecznie
    Monitor CRT Commodore 1802 z testowym wzorem pionowych pasów i opisami częstotliwości u dołu ekranu.
    Ekran monitora CRT z pionowymi pasami kolorów; widoczne fale i przebarwienia na zielonym i czerwonym.

Dodam że zacząłem go sprawdzać ponieważ zauważyłem gdzie nie gdzie białe cienie pod czarnymi znakami gdy jest podłączony do commodore plus 4 oraz z prawej strony białą cieniutką linie oddzielającą ramkę od środka:

Ekran monitora CRT z napisem „COMMODORE BASIC V3.5” i białą ramką z niebieskawą poświatą.
  • REKLAMA
  • #2 21876000
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2545
    O zbieżności statycznej i dynamicznej czytał? Do sprawdzenia zbieżność, do wyregulowania ostrość. Na konie po kręceniu potencjometrami od koloru do ustawienia balans bieli. Też statyczny i dynamiczny. Za rozmazany obraz mogą odpowiadać liche kable połączeniowe. Na zbyt wąskie pasmo wzmacniaczy wizyjnych nie liczę, ale i tam coś się mogło zepsuć po 40 latach. Więcej może napisz ktoś, kto to naprawiał i wie, co mogło się zepsuć, bo już całą tą regulację i diagnostykę robił.
  • REKLAMA
  • #3 21876047
    sokot
    Poziom 5  
    Ocena: 8
    >>21876000 Dziękuję za odpowiedź, Jeśli piszesz o ostrości na Trafopowielaczu to ją ustawiłem, lepiej się nie da tym pokrętłem. O zbieżności zaraz poszukam informacji. Co do kabli to ona działają dobrze na innym monitorze np 1702, ale może ... sam je lutowałem nie są kupne.
  • #4 21876100
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2545
    Kiedyś robiłem takie kable i były fatalne. Sklepowe były lepsze. Teraz to loteria. Sporo zapomniałem z techniki telewizyjnej.
    Problemy ze zbieżnością mogą być powodowane namagnesowaniem ekranu. W zasadzie pętla rozmagnesowująca monitora powinna sobie z nim poradzić. Czasem trzeba było użyć zewnętrzną pętlę. Możliwe, że jej opis jest w instrukcji.
    Przy uruchomieniu niektórych monitorów było słychać buczenie pętli chwilę po włączeniu zasilania. Trzeba to zrobić głównym włącznikiem. Przy wychodzeniu ze stanu czuwania nie ma tego efektu. No i pozystor musi być zimny. Pozytor włączony szeregowo z pętlą przy uruchomieniu ma mały opór, więc prąd rozmagnesowujący jest dość duży. W trakcie nagrzewania opór rośnie, prąd rozmagnesowania maleje. Czasem ten pozystor jest uszkodzony i ni ma rozmagnesowania.
REKLAMA