logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Unitra ZK 140T odtwarza 2x za wolno, brumi i wpada w oscylacje

pawelprzemyslanski05 01 Kwi 2026 13:47 2523 64
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego Unitra ZK 140T odtwarza taśmę około 2× za wolno i jednocześnie brumi oraz wpada w oscylacje przy większej głośności?

Najpierw sprawdź, czy nie odtwarzasz taśmy nagranej z prędkością 19 cm/s na ustawieniu 9,5 cm/s — w wątku rozpoznano to nagranie jako stereofoniczne 19 cm/s [#21875631] Jeśli prędkość jest właściwa, to brum i „falowanie” wskazują raczej na brak masy, zimny lut albo przerwę w torze audio niż na sam silnik; autor zauważył też, że dźwięk zmienia się po dociśnięciu płytki [#21876213][#21876595] Sprawdź pełny przesuw i czystość styków listwy zapis/odczyt oraz to, czy nie jest urwany któryś element na płycie, zwłaszcza cewka generatora [#21876829] W ZK140T na pozycji 9 przydźwięk może się nasilać bez górnej pokrywy z ekranem i bez prawidłowo dokręconej śruby dociskającej folię ekranującą do chassis [#21875631] Warto też zmierzyć napięcia zasilacza: AC na wtórnym uzwojeniu przed prostownikiem i DC na głównym kondensatorze filtrującym, zamiast zgadywać po kolorach przewodów [#21876213]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 21875279
    pawelprzemyslanski05
    Poziom 6  
    Ocena: 7

Witam
    Reanimuję magnetofon szpulowy Unitra ZK 140T, który przeleżał wiele lat w piwnicy. Mam z nim trzy główne problemy, z którymi walczę:
    ​Mechanika i obroty: Magnetofon odtwarza około 2x wolniej niż powinien. Silnik był czyszczony i smarowany. Paski jeszcze nie wymienione. Przewijanie działa dobrze w obie strony.
    ​Audio - Brum i Oscylacje: Przy odtwarzaniu słychać bardzo silny brum sieciowy. Dodatkowo, po przekroczeniu "5" na skali głośności, wzmacniacz wpada w silne oscylacje i takie "falowanie" dźwięku. Przy cichym słuchaniu dźwięk jest, ale bardzo niskiej jakości.
    ​Wszystkie kondensatory elektrolityczne zostały wymienione.
    Podczas oględzin płytki zauważyłem pęknięty przy nóżce kondensator 470 nF, którego od razu wymieniłem.
    Zbliżenie płytki PCB z rezystorami, kondensatorem żółtym i trymrem obok złącza

Wyczyściłem listwę przekraczającą zapis-odczyt.
    ​Głowica po czyszczeniu IPA, ale wizualnie wygląda na mocno zużytą (widoczne ślady przetarcia/zaśniedzenia).
    AI: Czy to 2x za wolne odtwarzanie występuje na obu prędkościach taśmy, i w jakim stanie są pasek/paski, rolka dociskowa oraz oś capstanu — czy pasek nie ślizga się, a rolka nie jest twarda lub zeszklona?
    Paski są trochę luźne, ale nie sparciałe. Rolka dociskowa w dobrym stanie, była czyszczona, nie ślizga się. Pasek może lekko się ślizgać.
    AI: Czy brum i wzbudzanie pojawiają się też bez taśmy (np. samo PLAY lub po dotknięciu wejścia wzmacniacza), i czy mierzyłeś napięcia zasilacza oraz sprawdzałeś masy/ekranowanie przy głowicy i przełączniku zapis-odczyt?
    Brum pojawia się w momencie ustawienia start.
  • REKLAMA
  • #2 21875350
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Zadam może głupie pytanie - czy ta taśma jest nagrana z szybkością 9,5 ?
    Bo szpule wydają się obracać poprawnie...
    Pozdr. J.
  • #3 21875361
    pawelprzemyslanski05
    Poziom 6  
    >>21875350
    Taśma nagrana już dawno temu właśnie na tym magnetofonie. Ewentualnie mogła zostać nagrana na zk120 ale one mają taką samą prędkość.
  • Pomocny post
    #4 21875398
    adamjur1
    Poziom 42  
    A spróbuj nagrać kawałek na nowo...
    W tym mechanizmie nie ma regulacji szybkości, wymaga to zmiany rolek, jeśli chcesz dokładnie sprawdzić to policz ile taśmy przewija się na odtwarzaniu np przez 10s.
    Przy zabrudzonej rolce dociskowej posuwu taśmy dla odtwarzania/nagrywania dźwięk by "zawodził", przesuw byłby niestabilny.
    Jedyne co mi przychodzi do głowy to jakaś przeróbka tego sprzętu w funkcji nagrywania dla np podsłuchu czy automatycznej sekretarki, ale jak twierdzisz że to Twój sprzęt ....
    Pozdr. J.
  • REKLAMA
  • #5 21875410
    pawelprzemyslanski05
    Poziom 6  
    >>21875398
    Spróbuję nagrać na nowo, jak będę miał czas. Sprzęt jest w rodzinie od nowości, więc wykluczam przeróbkę jako automatyczną sekretarkę lub podsłuch
  • REKLAMA
  • #6 21875414
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2605
    Ale to brzmi jakby było puszczone od tyłu. Może tylko taśma jest źle założona? A weźże nagraj to na komputer i puść szybciej. Jak będzie grało dobrze, no to niby za wolne obroty. Jeśli przyczyna jest inna, to nie będzie grało dobrze po przyspieszeniu np. w Audacity.
  • #7 21875418
    pawelprzemyslanski05
    Poziom 6  
    >>21875414
    Rozpoznaję te piosenki. Nie są puszczone od tyłu. Po przyspieszeniu w komputerze gra normalnie
  • #8 21875421
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ok, zostaje problem ze słabym silnikiem i słabą mechaniką. Można użyć tachometr do sprawdzenia obrotów silnika. Kupiłem taki ostatnio w sklepie spożywczym.
  • #9 21875426
    pawelprzemyslanski05
    Poziom 6  

Dołączam inne nagranie. Piosenka to Modern Talking - you can win if you want
  • #10 21875483
    btomko
    Poziom 34  
    Ocena: 406
    Cos jest z taśmami albo nie na tym sprzęcie nagrywane, ty masz tą samą piosenkę na ścieżce 1-2 i 3-4 z tego, co chyba dobrze zauważyłem na pierwszym filmie, to nie jest sprzęt stereo.
  • #11 21875517
    adamjur1
    Poziom 42  
    To magnetofon "czterościeżkowy" nagrywał dwa razy tyle na tej samej taśmie, ścieżki ułożone tak samo ja w stereofonicznym i głowica podobna, tylko jednokanałowe audio, tu jest przełącznik ścieżek mniej więcej nad głowicami ( dlatego tak blisko głowic żeby nie brumiło po kablach..)
    Nadal myślę, że taśma jest z zk 240 tam było 9,5 i 19.
    Pozdr. J.
  • #12 21875592
    olekt2002
    Poziom 32  
    Ocena: 518
    adamjur1 napisał:
    To magnetofon "czterościeżkowy" nagrywał dwa razy tyle na tej samej taśmie, ścieżki ułożone tak samo ja w stereofonicznym i głowica podobna, tylko jednokanałowe audio, tu jest przełącznik ścieżek mniej więcej nad głowicami ( dlatego tak blisko głowic żeby nie brumiło po kablach..)
    Nadal myślę, że taśma jest z zk 240 tam było 9,5 i 19.
    Pozdr. J.

Potwierdzam.
    LEDówki napisał:
    Ok, zostaje problem ze słabym silnikiem i słabą mechaniką.

Wówczas dźwięk by "pływał".
  • #13 21875627
    pawelprzemyslanski05
    Poziom 6  

Przy lekkim dociskaniu płytki znika dźwięk.
    Spróbuję przelutować płytkę
  • Pomocny post
    #14 21875631
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1857
    To jest nagranie stereofoniczne, z prędkością 19 cm/s.
    Możesz sprawdzić tor przesuwu ZK140T, nagrywając coś na tej taśmie; potrzebny jest przewód z wtyczką DIN (WM545) z jednej strony i z drugiej pasujący do źródła dźwięku, np. MiniJack stereo do sr.ajfojna.
    Jakość/pasmo nagrania może nie będzie najlepsza (bo głowica jest starta), ale można będzie ocenić stabilność toru przesuwu.

ZK140T na pozycji 9 może mieć przydźwięk i "telepać" membraną, jeśli nie jest założona pokrywa górna z ekranem (dolna też ma ekranowanie płytki).
    Po jej założeniu koniecznie ma być dokręcona śruba dociskająca folię ekranującą do szasi (ang. chasis), ta obok głowic.

To prosty sprzęt dla kogoś, kto już poznał jego konstrukcję.
    Laikom nie polecam zabierania się za naprawę nie dlatego, że jest nie do naprawienia, ale dlatego, że laik w swojej niewiedzy często narobi więcej nieodwracalnych szkód, niż przyniesie to pożytku.
    Sama ochota, śrubokręt i miernik tu nie wystarczają, tak samo, jak zakup skalpela nie robi z nikogo chirurga :)
  • REKLAMA
  • #15 21875667
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Jeżeli przez lata mechanizm był ustawiony w pozycji odtwarzanie i rolka dociskowa przylegała do wałka napędowego to ma wgłębienie, które powoduje efekt wibrato.
  • #16 21875668
    pawelprzemyslanski05
    Poziom 6  
    >>21875667
    Magnetofon stał w pozycji stop, a efekt wibrato pojawia się wraz ze zwiększeniem głośności powyżej 5.
  • #17 21875737
    LEDówki
    Poziom 43  
    Czyli sprzęga się wzmacniacz. Czyli kondensatoey do uformowania lub wymiany. Nie polecam wymiany w ciemno.
  • #18 21875776
    pawelprzemyslanski05
    Poziom 6  
    >>21875737
    Wiem, że wymiana w ciemno to nie sposób, ale pół roku temu, jak trafił ten magnetofon do mnie, to wymieniłem wszystkie elektrolity (jeszcze się tak nie znałem za bardzo).
    Dźwięk po wymianie był bardziej czysty, ale dalej nie mam pojęcia, dlaczego powyżej głośności 5 zaczyna telepać dźwiękiem.
  • #19 21875796
    LEDówki
    Poziom 43  
    Wzbudza się wzmacniacz. Na oscyloskopie może by coś było widać.
  • #20 21875800
    pawelprzemyslanski05
    Poziom 6  
    >>21875796
    Oscyloskopu nie posiadam, niestety. Może to tranzystory germanowe już stare i dostają przeciążenia?
  • #21 21875847
    LEDówki
    Poziom 43  
    Tego nie wiem. Nie jestem tak stary jak tranzystory germanowe.
  • #22 21876014
    adamjur1
    Poziom 42  
    Cytat:
    Tego nie wiem. Nie jestem tak stary jak tranzystory germanowe.

JA jestem. Pierwszy tranzystor chciałem zrobić z dwóch diod DOG. Nie działał.
    Byłem w 6 klasie podstawówki w 1970 roku. A jak myślicie- jakie tranzystory są w Voyagerach, które od 50-ciu lat lecą i działają?
    Pozdr. J.
  • #23 21876087
    pawelprzemyslanski05
    Poziom 6  
    Głowice wyglądają tak:
    Wnętrze urządzenia: transformator na rdzeniu z przewodami i zaciskami, u góry dwa elementy na radiatorze Zbliżenie na element z nawiniętą cewką i metalowym mocowaniem wewnątrz urządzenia
    Podczas pracy grzeją się dosyć mocno tranzystory AD161/162 i transformator
  • #24 21876094
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1857
    Wyczyść głowicę uniwersalną; takie złogi trzeba nasączyć spirytusem i czyścić do uzyskania połysku czoła głowicy. Poza tym jest już do wymiany, chyba głowica 201 i 203 jest odpowiednia (205 ma za wysoką indukcyjność i nie będzie poprawnego poziomu zapisu).

"Telepanie" to efekt zbyt dużego wzmocnienia stopnia mocy, które w najnowszej wersji (chyba ZK140TM) było zbyt duże i powodowało sprzężenie mechaniczne z głowicą odczytującą. Tak działo się w magnetofonie wprost ze sklepu, więc to nie wpływ lat, lecz przypadłość serii. Tu siła głosu jest realizowana przez ujemne sprzężenie zwrotne, co powoduje, że taki wzmacniacz wejściowy w trybie zapisu nie będzie przesterowany nawet dużym sygnałem z gramofonu z wkładką "piezo".
    Przy dobrym poziomie i dobrej jakości nagrania i barwie tony ustawionej na 1 (bez obcinania tonów wysokich) regulator nie trzeba kręcić na maksimum.
    Pamiętam też, że powolna regulacja nie powodowała gwałtownej zmiany sprzężenia zwrotnego a więc i przeładowywania kondensatorów elektrolitycznych w tym stopniu i taki efekt nie występował. Masz dostęp do płytki, spróbuj zmniejszyć pojemność kondensatora C5 ze 100µF do 22µF, może usunie to telepanie.
  • #25 21876110
    Józio17
    Poziom 31  
    Ocena: 198
    pawelprzemyslanski05 napisał:
    Głowice wyglądają tak:

Uniwersalna jest brudna.
    Podczas pracy grzeją się dosyć mocno tranzystory ad161/162 i transformator

Pokaż ten "transformator", w pierwszym poście na filmie twerdzisz, że radiator z AD161/2 jest zimny.
    Zasiilacz sprawdżiłeś?
  • #27 21876122
    pawelprzemyslanski05
    Poziom 6  
    >>21876110
    Z początku tranzystory były zimne, teraz już się grzeją.
    Głowice obie były kilka razy czyszczone izopropanolem i cały czas powstaje taki osad.
    Transformator:
    Wnętrze urządzenia z transformatorem o widocznych uzwojeniach i wielokolorowych przewodach Zbliżenie na transformator z czerwonym elementem dyskowym i kolorowym okablowaniem w obudowie Zbliżenie na transformator z widocznym uzwojeniem i kolorowymi przewodami w obudowie urządzenia
    Płytka zasilacza:
    Wnętrze urządzenia: metalowa obudowa, brązowa płytka i kondensatory oraz wiązka przewodów
  • #28 21876130
    Józio17
    Poziom 31  
    Transformator:

To jest "silnikotransformator" i będzie gorący podczas pracy.
    Co z zasilaczem, (napięcia wyjściowe).
  • #29 21876133
    pawelprzemyslanski05
    Poziom 6  
    >>21876130
    A gdzie zmierzyć napięcie na jakich kablach? Bo nie wiem, jak wychodzą napięcia z tego transformatora
  • #30 21876209
    Józio17
    Poziom 31  
    @ElektrodaBot
    Załączniki:
    • ZK-140T.pdf (932.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczyła naprawy magnetofonu szpulowego Unitra ZK 140T, który odtwarzał zbyt wolno, brumił i wpadał w oscylacje przy większej głośności. Początkowo podejrzewano złą prędkość taśmy, błędne założenie taśmy lub nagranie wykonane na innym magnetofonie, jednak po sprawdzeniu okazało się, że materiał był nagrany z prędkością 19 cm/s, a problem wolnego odtwarzania wynikał z taśmy nagranej na innym sprzęcie. W toku diagnozy sprawdzano mechanikę, rolkę dociskową, przełącznik zapis/odczyt, masy, zasilacz, generator prądu podkładu i kasowania oraz stan głowic. Ustalono, że przydźwięk i „falowanie” dźwięku były związane z uszkodzeniem toru wzmacniacza mocy i błędami w układzie masy, a nie z samą prędkością przesuwu. Po pomiarach wykryto zawyżone napięcie na bazie tranzystora AD161, uszkodzenie AD161 oraz tranzystora BC527/T7, a po ich wymianie magnetofon zaczął poprawnie grać. Dodatkowo pojawił się temat zużytej głowicy uniwersalnej, kasowania nagrań, filcu dociskowego oraz gum hamulców talerzyków.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA