logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] JURA Impressa J9.3 HS-PLUS – po złożeniu nie leci woda z wylewek

robi4 02 Kwi 2026 11:43 252 7
REKLAMA
  • #1 21875924
    robi4
    Poziom 17  
    Ocena: 39
    JURA Impressa J9.3 HS-PLUS

Gdy sie przeprowadzałem uszkodził sie mechanizm "różnicowy" wylewki kawy expresso. Podczas rozbierania postanowiłem że przy okazji wyciągnę wszystkie rurki i je wymienie/wyczyszcze. Niestety, z różnych powodów musiałem odłozyc te prace i ... tak minął rok i postawiłem w końcu złożyć expres w całość.
    Miałem problem z rurkami bo niepamiętałem która gdzie przychodzi ale podglądając filmiki i zdjecia jakoś udało mi sie wszystko złożyć.
    Niestety, gdy włącze express nie leci woda z żadnej wylewki (są dwie, jedna dla cappucino, druga dla expresso). Expres nie zgłasza żadnej awarii, żadnego błędu.
    Co mogłem zrobić nie tak?
    W miedzyczasie rozebrałem go jeszcze raz i złozyłem na nowo ale bez rezultatu.
    Pompa wody pracuje, grzałka grzeje
  • REKLAMA
  • #2 21876190
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1793
    To powinno dalej pomoc.
    Załączniki:
    • Technische_Information_J9_3_OT_TFT_D.pdf (1.6 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • S13561_20180606_19_12.pdf (1.7 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21876878
    robi4
    Poziom 17  
    Wielkie dzięki. O taką dokumentację mi chodziło.
    Nie wiem czy zdąż przed świętami, ale o efektach na pewno poinformuje.
  • REKLAMA
  • #4 21895531
    robi4
    Poziom 17  
    Witam, z powortem wróciłem do mojego expresu.
    Sprawdziłęm wszystkie połaczenia elektryczne i wodne - wydaja sie być na miesjcu. Jednak express nadal nie wylewa wody przez wylewki.
    W miedzyczasie express rozebrałem do śrubki raz jeszcze, złozyłem na nowo - nic sie nie zmieniło.
    Pokazuje filmik co sie dzieje gdy chce tylko goracej wody (kawy jeszcze nie próbowałem robić)

Koledzy pomóźcie bo mi już brak pomysłów.
  • #5 21895563
    ssss
    Poziom 38  
    Z tego co widze woda powinna wyplywac z lewej wylewki goraca woda wiec pozostaje najpierw zawor drenazowy a jak to nie pomoze to zawor ceramiczny.
  • REKLAMA
  • #6 21901466
    robi4
    Poziom 17  
    Dzieki za podpowiedź.

Zawór drenazowy był rozebrany, wyczyszczony i złozony na nowych uszczelnieniach.
    Rozbrałem zawór ceramiczny i ..... jest uszkodozny.

JURA Impressa J9.3 HS-PLUS – po złożeniu nie leci woda z wylewek

Czy to koło napedzające z dwoma ząbkami występuje jako część zamienna i jest do kupienia czy do wymiany cały zawór?

P.S.
    Juz wiem że mozna ten element kupić. Prosze tylko o sugestie gdzie kupić. Allewszystko cz jakis polecany sklep?

Zapomniałem napisac w poprzednim poście że zosatała wymieniona pompka wody na nową. Poprzednia, dopóki pracowała z wodą było dobrze, jak wyschła to luzy na uszczelnieniach były tak duże że niemogła zrobić cisnienia wody.
  • Pomocny post
    #7 21901666
    ssss
    Poziom 38  
    Polecam caly zawor.

Dodano po 1 [minuty]:

I bylo by mile jezeli ktos pomaga to nalezaloby zaznaczyc ze pomogl.
  • #8 21915353
    robi4
    Poziom 17  
    Witam.

Expres działa :)
    Wielkie dziki za pomoc dla ssss

W zaworze ceramicznym wymieniłem tylko ten uszkodzony element, złozyłem i wyregulowałem siłę docisku tak, by przy napieciu zasilania 6V nie przekroczyć 300-350mA poboru prądu.

Reasumując:
    - wymieniono pompe wody na nową
    - naprawiono zawór ceramiczny

Podsumowanie tematu

✨ Po ponownym złożeniu ekspresu JURA po naprawie uszkodzonej wylewki i wymianie/oczyszczeniu rurek urządzenie uruchamia pompę i grzeje, ale nie podaje wody przez żadną wylewkę i nie zgłasza błędu. Po sprawdzeniu połączeń elektrycznych i wodnych oraz kolejnym rozebraniu ekspresu wskazano jako możliwe przyczyny zawór drenażowy lub zawór ceramiczny. Zawór drenażowy został wyczyszczony i złożony na nowych uszczelnieniach, jednak w zaworze ceramicznym wykryto uszkodzenie elementu napędzającego. Ostatecznie wymieniono pompę wody na nową oraz naprawiono zawór ceramiczny przez wymianę uszkodzonego elementu i regulację docisku, po czym ekspres zaczął działać prawidłowo.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA