logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iveco Daily IV 2.3 - świeci EDC, brak reakcji na gaz, jaki interfejs?

imt 579 07 Kwi 2026 10:58 300 5
REKLAMA
  • #1 21878955
    imt 579
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam, mam problem z Iveco IV, silnik 2.3. Odkąd je kupiłem, świeci się cały czas kontrolka EDC. Poprzedni właściciel, mechanik, miał je bardzo długo, twierdził, że błąd wskazuje na przepustnicę, lecz po zmianie jej na nową po pewnym czasie problem powrócił. Mówił, że z autem nic się nie dzieje i szkoda kupować kolejnej, bo może to być znów wydatek w błoto, trzeba było podpiąć inną sprawną na podmiankę. Ja samochodem zrobiłem kilka tysięcy kilometrów i jedyne problemy, jakie miałem, to czasem kręci, nie odpala, pomaga przełączenie stacyjki na 0 i ponowne odpalenie. Kilka razy też auto jechało z ciężarem, ale ze stałą prędkością, jakby nie reagowało na gaz. Ponowne odpalenie pomagało.
    Mam komputer OBD2 na Bluetooth, tani z Allegro, lecz on nie pokazuje błędów, mimo że kontrolka świeci cały czas, nawet po wykasowaniu błędów i odpięciu akumulatora. Jaki tani komputer kupić, by odczytać błędy z tego samochodu? Da się jakoś sprawdzić przepustnicę bez komputera? Gdzieś czytałem, że przy gaszeniu silnika powinna ona wykonać jakoś ruch?
    AI: Jaki to dokładnie rocznik/model Daily i czy masz 100% silnik 2.3 HPI/HPT? Jeśli możesz, podaj też VIN albo chociaż normę Euro/typ sterownika.
    Silnik F1AE0481F
    AI: Czy ktoś podpinał auto pod dedykowany tester do Iveco i odczytał konkretne kody błędów EDC? Jeśli tak, jakie dokładnie błędy wyszły?
    U mnie nie
  • REKLAMA
  • #2 21879017
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3361
    Iveco IV diagnozuje delphi np stara w wersji chinskiej ds150e. Z legalnych maxi ECU z wykupionym dostępem do IVECO.

Typowo w IVECO to zatkane kanały EGR (czyli mimo otwarcia zaworu i tak brak przepływu spalin na co ECU Reaguje przymykaniem przepustnicy i dławieniem na wolnych obrotach/falowaniem. ) Czy też jest zablokowany otwarty i wtedy brak mocy dławienie ale po dodaniu gazu. Czarny dym.

Wtryski jakieś pancerne nie są tak samo pompa wysokiego ciśnienia.
    I największa bolączką Iveco od lat to przewody i całe wiązki . Przecierają się. Izolacja twardniej i się łuszczy. Nawet jak izolacja tylko pęknie to Polska posolona zima sprawia że przewody potrafią przegnić w środku i nie ma połączenia. Tak samo wtyczki potrafią zgnić na zielono ,a Iveco lubi dać ze 3-4 wtyczki na przewodzie od czujnika do np ECU.
  • REKLAMA
  • #3 21879075
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 538
    imt 579 napisał:
    Mam komputer OBD2 na Bluetooth, tani z Allegro, lecz on nie pokazuje błędów,

, NIC DZIWNEGO , Hm ,
    imt 579 napisał:
    Da się jakoś sprawdzić przepustnicę bez komputera?
    Nie. I nie na aplikację Z telefonu A czemu jest taki wpis ,
    imt 579 napisał:
    mimo że kontrolka świeci cały czas, nawet po wykasowaniu błędów i odpięciu akumulatora.
    Tzn że czymś błędy kasowałeś tak czy nie bo wcześniej napisałeś /nie pokazuje błędów / no to jak w jaki sposób je skasować jak ich nie niema .
  • REKLAMA
  • #4 21879456
    imt 579
    Poziom 10  
    Kiedys wyswietlil się błąd EGR jak się okazało to zaworek sterujący złapał jakiś paproch przez podciśnienie wyczyscilem przedmuchałem wężyki i akurat ten błąd mi ten tani komputer pokazal i wykasowal.

Dodano po 44 [minuty]:

sigwa18 napisał:
    I największa bolączką Iveco od lat to przewody i całe wiązki . Przecierają się. Izolacja twardniej i się łuszczy. Nawet jak izolacja tylko pęknie to Polska posolona zima sprawia że przewody potrafią przegnić w środku i nie ma połączenia. Tak samo wtyczki potrafią zgnić na zielono ,a Iveco lubi dać ze 3-4 wtyczki na przewodzie od czujnika do np ECU.

Instalacja o dziwo wygląda idealnie ale może rzeczywiście to jest przyczyną bo EDC nigdy nie gaśnie nawet jak auto stało bez akumulatora nic to nie zmieniło. Zerknę na przewody i czystość tej przepustnicy.
  • REKLAMA
  • #5 21879501
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3361
    Bez odczytania błędu to szukanie na chybił trafił. Często nawet z odczytanym błędem jest ciężko znaleźć gdzie jest usterka. A błąd zawęża znacznie pole poszukiwań.
  • #6 21882775
    imt 579
    Poziom 10  
    Sprawdziłem z ciekawosci to przepustnica jest czysta w srodku przy przekręceniu zaplonu przymyka się o jakieś 5mm. Później po odpaleniu i przy gaszeniu nie wykonuje ruchu. Co dziwnego jeszcze zauważyłem to coś jednokrotnie strzela po kilku sekundach od włączeniu zaplonu jak jakiś elektrozawor dając taki metaliczny dźwięk dochodzacy jakby z prawej strony między chlodnicą a silnikiem. Postaram się zlokalizować co to w wolnej chwili. Narazie nie udało mi się nikogo zorganizować z kompem by zobaczyl mi na te błędy.
REKLAMA