Witam, mam problem z Iveco IV, silnik 2.3. Odkąd je kupiłem, świeci się cały czas kontrolka EDC. Poprzedni właściciel, mechanik, miał je bardzo długo, twierdził, że błąd wskazuje na przepustnicę, lecz po zmianie jej na nową po pewnym czasie problem powrócił. Mówił, że z autem nic się nie dzieje i szkoda kupować kolejnej, bo może to być znów wydatek w błoto, trzeba było podpiąć inną sprawną na podmiankę. Ja samochodem zrobiłem kilka tysięcy kilometrów i jedyne problemy, jakie miałem, to czasem kręci, nie odpala, pomaga przełączenie stacyjki na 0 i ponowne odpalenie. Kilka razy też auto jechało z ciężarem, ale ze stałą prędkością, jakby nie reagowało na gaz. Ponowne odpalenie pomagało.
Mam komputer OBD2 na Bluetooth, tani z Allegro, lecz on nie pokazuje błędów, mimo że kontrolka świeci cały czas, nawet po wykasowaniu błędów i odpięciu akumulatora. Jaki tani komputer kupić, by odczytać błędy z tego samochodu? Da się jakoś sprawdzić przepustnicę bez komputera? Gdzieś czytałem, że przy gaszeniu silnika powinna ona wykonać jakoś ruch?
AI: Jaki to dokładnie rocznik/model Daily i czy masz 100% silnik 2.3 HPI/HPT? Jeśli możesz, podaj też VIN albo chociaż normę Euro/typ sterownika.
Silnik F1AE0481F
AI: Czy ktoś podpinał auto pod dedykowany tester do Iveco i odczytał konkretne kody błędów EDC? Jeśli tak, jakie dokładnie błędy wyszły?
U mnie nie
Mam komputer OBD2 na Bluetooth, tani z Allegro, lecz on nie pokazuje błędów, mimo że kontrolka świeci cały czas, nawet po wykasowaniu błędów i odpięciu akumulatora. Jaki tani komputer kupić, by odczytać błędy z tego samochodu? Da się jakoś sprawdzić przepustnicę bez komputera? Gdzieś czytałem, że przy gaszeniu silnika powinna ona wykonać jakoś ruch?
AI: Jaki to dokładnie rocznik/model Daily i czy masz 100% silnik 2.3 HPI/HPT? Jeśli możesz, podaj też VIN albo chociaż normę Euro/typ sterownika.
Silnik F1AE0481F
AI: Czy ktoś podpinał auto pod dedykowany tester do Iveco i odczytał konkretne kody błędów EDC? Jeśli tak, jakie dokładnie błędy wyszły?
U mnie nie