logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fakt Mobile oferta internetu lejek w prepaid bez konieczności comiesięcznego doładowania.

elman2 08 Kwi 2026 21:56 873 27
  • #1 21880109
    elman2
    Poziom 3  
    Ocena: 32
    Szukam oferty z wolnym internetem typu lejek który jest ważny rok bez doładowywania konta. Znalazłem info że Fakt Mobile ma coś takiego z prędkością 56 kb/s. Czy może ktoś korzysta i może potwierdzić? Na infolinii takich niuansów nie znają. Jest jeszcze Virgin Mobile i ma lejek przez rok 24k b/s. Muszę mieć minimum 56 kb/s.
  • #4 21880259
    elman2
    Poziom 3  
    >>21880144 Dzięki, czy on jest rok?

>>21880151 Ok, a może znasz prędkość? Działa rok?
  • #5 21880268
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3810
    W Mobile Vikings ważność karty SIM wynosi 365 dni od ostatniej aktywacji planu lub doładowania. Środki zgromadzone na koncie są aktywne tak długo, jak ważna jest karta. W przypadku braku aktywności (brak doładowania) przez ponad rok, karta SIM może zostać zablokowana. AI podpowiada, że po wykorzystaniu środków prędkość jest zazwyczaj redukowana do 64 kb/s lub 128 kb/s. Resztę szczegółów sprawdź sobie albo dopytaj u źródła:
    https://mobilevikings.pl/pl/
    https://mobilevikings.pl/pl/internet-mobilny/
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21880306
    panzewsi
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    W Plusie na kartę jest możliwość przedłużenia konta za 5 zł na rok, ostatnio tak mi się udało przedłużyć kolesiowi co miał dużo środków, a także poszukaj na a....., jest sporo ofert na kartę z długim terminem ważności, ale osobiście z nich nie korzystałem.
  • #7 21880331
    dav4
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Orange na kartę też może działać rok - po zakupie odpowiedniego startera bądź aktywacji odpowiedniej usługi. Do tego sporo GB można dostać i brak limitu transferu :)
  • #9 21880501
    Rognor
    Poziom 24  
    Ocena: 116
    elman2 napisał:
    Muszę mieć minimum 56 kb/s.
    Po co to komu? Chcesz sobie pingować?

elman2 napisał:
    Szukam oferty z wolnym internetem typu lejek
    To nie jest wolny internet, tak jak samochód jeżdżący 0,1 km/h nie jeździ wolno, ale bezsensownie.

Tu masz ofertę Nju: https://www.njumobile.pl/artykuly/jak-szybki-jest-internet-w-nju
    Jak widać nju internetowy ma lejek 1 Mb/s (1024 Kb/s). 56 kb/s to prawie 20x mniej, można się pochlastać, nie wiem czy jakakolwiek strona wejdzie. Nawet głupi speedtest ledwo wchodzi przy 0,5 Mb/s (typowej szybkości LTE). Ty zaś będziesz mieć drastycznie wolniej. Ze 20 lat temu miałem drastyczne przeciążenia w Neostradzie, już wtedy strony ledwo wchodziły, mimo dużo większej szybkości (2x niż twoja oczekiwana), obecnie strony są dużo większe więc od biedy może po minucie wejdzie strona Google, zaś ten temat z Elektrody załaduje się np. w 5 minut - o ile typowo nie przerwie ładowania.
  • #10 21880639
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21880667
    elman2
    Poziom 3  
    >>21880151 Co do Mobile Viking to na infolinii mówią, że nie mają lejka. CzatGPT często pisze głupoty ...

>>21880501 Do przesyłania pewnej sygnalizacji. To nie jest do otwierania stron itp :)

NJU jeśli faktycznie działa przez rok, byłby idealny. Czy ktoś korzysta i może potwierdzić? Kiedyś miałem Orange na kartę i był 64kb/s z tym że tylko przez kolejny miesiąc po braku doładowania, a w kolejnym miesiącu odcięli całkowicie.
  • #12 21880770
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 426
    Na Allegro kupisz starter Orange za dwie dychy, 400GB i ważne rok z normalną prędkością ;)
  • #13 21880813
    elman2
    Poziom 3  
    >>21880770 Wiem o tym i o aero2 też wiem. I Orange wchodzi w grę pod warunkiem, że gdyby 400GB z pewnych względów zostanie wyczerpane dalej będzie lejek do końca roku. Całkiem możliwe, że tak.
    Poza tym tą ofertę chyba można samemu skonfigurować poprzez mój orange lub aplikację. W każdym razie dzięki za dodatkowe info.
  • #14 21880817
    Mobali
    Poziom 43  
    elman2 napisał:
    Co do Mobile Viking to na infolinii mówią, że nie mają lejka. CzatGPT często pisze głupoty ...
    Co do głupot - pełna zgoda. Co do lejka... Nie beę się kłócił, bo nie mogę tego zweryfikować. Ale jak używałem jeszcze numeru od "Vikingów", to był lejek i konto ważne przez rok. Choć jak kiedyś się zagapiłem, to po prośbie do operatora bez problemu włączyli kartę ponownie i przedłużyli mi numer po terminie. Też nie używałem tej karty do otwierania stron, więc prędkość nie była dla mnie istotna.

Bardzo dobry lejek masz także w sieci A2 mobile. O ile się nie mylę, mają tam lejek 512kb/s. Jeśli nie oczekujesz dużych prędkości, to to jest bardzo dobra i tania oferta. U mnie niestety odpada ze względu na kiepskie pokrycie siecią nadajników. Dlatego właśnie po testach wybrałem wtedy Vikingów (póki jeszcze działali na infrastrukturze Orange).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21880863
    quish
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    >>21880667
    Nju działa pół roku od ostatniego doładowania. Po tym czasie trzeba raz w miesiącu przedłużyć ważność darmowym sms'em. Przedłużać można bezterminowo, ale na koncie muszą być choć minimalne środki.
  • #16 21880890
    elman2
    Poziom 3  
    >>21880817 A2Mobile, kiedy wyczerpiesz transfer włącza się spowolnienie, ale tylko do końca miesiąca.

>>21880863 To pewne? Masz może NJU? Dzięki za info.

>>21880770 Może ktoś orientuje się jak to jest w Orange - rok ważności kiedy wyczerpią się GB?
  • #18 21881114
    elman2
    Poziom 3  
    >>21880863 NJU 64 kb/s działa tylko do końca miesiąca rozliczeniowego, taką odpowiedź dostałem na infolinii :(
  • #19 21881271
    grzesiek0401
    Poziom 6  
    Ocena: 31
    Wydaje mi się, że teraz Aero2 działa na zasadzie, że po zakupie pakietu za 5zł masz konto ważne rok i przez ten rok jest minimum 512kb/s. Ale musisz się upewnić.

https://aero2.pl/bdi/

Inna opcja to przenieść numer do Orange na kartę albo zamówić starter za 5zł. Dzięki temu masz rok ważności konta, 400GB za zgody marketingowe i 500GB(do końca kwietnia) do odebrania w aplikacji czyli 900GB ważne rok, potem lejek 64kb/s. Tutaj wydłużenie ważności konta o rok kosztuje 39zł.
  • #20 21881367
    Mobali
    Poziom 43  
    grzesiek0401 napisał:
    Dzięki temu masz rok ważności konta...,
    To chyba najlepsze rozwiązanie. W sumie nie brakuje ofert, gdzie poniżej 50zł można utrzymać w pełni funkcjonalne konto przez minimum rok. Bez kombinowania, bez lejków, itp.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 21881377
    elman2
    Poziom 3  
    grzesiek0401 napisał:
    Inna opcja to przenieść numer do Orange...

Ok, teraz wiadomo skąd te startery na all..
  • #22 21881405
    grzesiek0401
    Poziom 6  
    No nie jest to jakas tajemna wiedza.
    https://www.orange.pl/view/kup-starter

Ostatnio tego nie sledze ale bylo tak, ze jedynie Orange i jego MVNO oferowaly lejek 64kbps. Inne sieci 32 lub 16 wiec zostaje ci albo ten Orange albo aero2 o ile tak to dziala.

Nju ma konto wazne bezterminowo ale trzeba co 3mc bezplatnie odpowiedziec na sms utrzymaniowy. Choc jesli uzywa sie internetu w lejku tez nie wiem czy to obowiazuje.
  • #23 21881464
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3207
    grzesiek0401 napisał:
    No nie jest to jakas tajemna wiedza.
    https://www.orange.pl/view/kup-starter

Ale jest małe ale!

Przy zakupie Startera za 5 zł Klient otrzymuje:
    • 6 GB do wykorzystania przez 14 dni.
    • Usługę Przedłużenie ważności konta głównego i GB.
    • Usługę „Rozmowy, SMS-y i MMS-y bez limitu do wszystkich + 5GB” ważną przez 5 dni.
    • Od 6 dnia usługa „Rozmowy, SMS-y i MMS-y bez limitu do wszystkich + 25GB” odnowi się
    automatycznie na 30 dni. Do odnowienia się usługi, konieczne jest doładowanie Konta Głównego kwotą
    35 zł.
  • #24 21881507
    grzesiek0401
    Poziom 6  
    W tym przypadku to jest nieistotne bo chodzi o uzywanie tzw. lejka 64kbps i wazny jest rok waznosci konta. Ale tez to 400GB za zgody marketingowe jest jakby oddzielnym pakietem, ktory powinien byc wazny przez rok. Przynajmniej tak jest po przeniesieniu numeru z innej sieci do Orange.
  • #25 21881749
    Rognor
    Poziom 24  
    Ocena: 116
    grzesiek0401 napisał:
    wazny jest rok waznosci konta
    Ważna jest ogromna cena 39 zł. Mam kilka numerów i ani myślę tyle płacić więc szukam gdzie się przenieść, Fakt Mobile wygląda tu atrakcyjnie.

Owszem może być gorzej jak 60 zł w Play, ale przypominam że kiedyś było 0 zł, 3 zł, 9 zł. Dopiero UOKIK zmusił Orange do 29 zł, a teraz 39 zł, "brawa" dla UOKIK. Od 28 kwietnia Orange wprowadza nowe zabieranie środków z konta za co na 100% dostanie wysoką karę (usługa włączana automatycznie bez zgody), ale znowu znajdą sposób. Co takiego operatora kosztuje karta sim w szufladzie? Dlaczego 3 czy 5 zł miesięcznie? Bo moim zdaniem góra 1 gr. Ale skoro Plus potrafił sprzedawać Waltz 1GB za 300 000 zł ... (a inni ulgowo wiele lat 1 GB za 1200 zł) ...

elman2 napisał:
    gdyby 400GB z pewnych względów zostanie wyczerpane dalej będzie lejek do końca roku
    Ile naprawdę potrzebujesz?

"56 kb/s" czyli 7 KB/s. 7 * 3600 sekund * 24 godz * 365 dni / 1024 / 1024 daje ok. 210 GB. A wątpię byś tak słał tę "sygnalizację" cały czas, co na pewno spowoduje problemy bo "64 kb/s" to za mały zapas. Więc sobie policz ile realnie ta sygnalizacja wysyła, bo możliwe że np. 1 GB miesięcznie wystarczy. Nie wolno też zapominać o rozłączeniach z siecią, które mogą być krytyczne (jeśli dane są ważne).
  • #26 21881839
    elman2
    Poziom 3  
    grzesiek0401 napisał:
    Nju ma konto wazne bezterminowo ale trzeba co 3mc bezplatnie odpowiedziec na sms utrzymaniowy. Choc jesli uzywa sie internetu w lejku tez nie wiem czy to obowiazuje.

Możesz napisać o co w tym chodzi? Jaki sms? Wtedy te 64kb/s będą działały w sposób ciągły? Wszystkie infa jakie znalazłem mówią że w NJU lejek działa tylko do końca miesiąca.
    W każdym razie tak jak mówisz, na pewno Orange i Aero się nadaje.

Dodano po 18 [minuty]:

Rognor napisał:
    Ile naprawdę potrzebujesz?

64kb/s to transfer już z zapasem - sprawdzone, przetestowane, to pakiety SRTP i do tego sporadycznie, nie w sposób ciągły. Ja to już testowałem z lejkiem Orange i działa idealnie, nie wiedziałem wtedy o rocznej ważności, po miesiącu wyłączyli i wyrzuciłem.
    Z całej rozmowy wynika, że tylko Orange i Aero się nadaje, nie wiem dokładnie o co chodzi z NJU, może ktoś korzysta i wie?
    Virgin Mobile ma lejek taki że idę do Żabki, kupuję numer za 5zł i działa przez rok. Niestety ten jest nieco za wolny - 32kb/s.
  • #27 21881857
    grzesiek0401
    Poziom 6  
    elman2 napisał:
    Wszystkie infa jakie znalazłem mówią że w NJU lejek działa tylko do końca miesiąca.

Ok, byc moze tak jest. Zawsze myslalem, ze ten dostep do internetu jest zawsze gdy numer jest aktywny ale bez srodkow czy pakietow wlasnie z lejkiem. Byc moze tutaj jest inaczej. Cociaz czasem nawet konsultant na infolinii nie zna takich szczegolow.

https://www.njumobile.pl/obsluga/uslugi,po-wieki

Pierwszy sms po pol roku, kolejne co 3mc(patrz regulamin).
  • #28 21882132
    quish
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Tyle tylko że konto jest ważne bezterminowo o ile są na nim środki. Jak będzie korzystał z neta to środki mu się skończą. Raczej nie zadziała tak jak chce autor tematu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ofert prepaid z roczną ważnością konta i stałym lejkiem internetowym bez konieczności comiesięcznego doładowania. Rozważano Fakt Mobile, Virgin Mobile, nju na kartę, Mobile Vikings, Plus, Orange oraz A2 Mobile. Wskazano, że nju oferuje lejek 64 kb/s, ale według części odpowiedzi działa on tylko do końca miesiąca rozliczeniowego lub wymaga okresowego SMS-a utrzymaniowego. Mobile Vikings miał wcześniej lejek i ważność konta 365 dni, lecz obecnie infolinia zaprzecza istnieniu lejka. Orange na kartę może zapewniać rok ważności konta i po wykorzystaniu pakietów lejek 64 kb/s, ale zwykle wymaga zakupu startera lub dodatkowej usługi. Wspomniano też o A2 Mobile z lejkiem 512 kb/s oraz o Virgin Mobile z lejkiem 32 kb/s, który nie spełnia wymaganego minimum 56 kb/s. Wniosek z rozmowy: najbardziej prawdopodobne rozwiązania dla wymaganego lejka to Orange lub ewentualnie nju, ale z niepewną interpretacją zasad działania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA