logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Jak odblokować menu serwisowe w 3XXX Process w Ricoh MP 2501 SP?

Karol555444 09 Apr 2026 07:59 303 7
ADVERTISEMENT
  • #1 21880257
    Karol555444
    Level 8  
    Witam szanowne Koleżanki i Kolegów. Od dłuższego czasu męczę się z odblokowaniem menu serwisowego 3XXX Process w maszynie Ricoh MP 2501 SP. Próbowałem już różnych kodów i sposobów, ale menu jest wyszarzone (nieaktywne). Muszę zwiększyć Vtref, ponieważ obecnie maszyna sama startuje z napięcia 2.50 V po inicjalizacji dewelopera i dochodzi do wartości 2.80 V i na tym się zatrzymuje. Niestety przy tym napięciu mieszanka jest za bogata i Vsp bardzo szybko spada z początkowego 0.4 V do 0.05 V. Skutkuje to między innymi tłem przy fabrycznym biasie -550 V. Doraźnie muszę się ratować biasem -620 V, ale gdyby mi się udało odblokować to menu, wtedy ustawiłbym Vtref na 3.1 V i wszystkie problemy by się skończyły, bo przy VT na poziomie 3.1 V, Vsp oscyluje w granicach 0.4 V i wydruki są czyściutkie i wyraźne. Oczywiście nie idzie utrzymać tego VT na poziomie 3 V, ponieważ maszyna sama zbija je do Vtref 2.8 V i Vsp do 0.05 V. Dzieje się tak nawet po ustawieniu dawkowania tonera z Normal na LL. Oczywiście maszyna bardzo dobrze trzyma to VT na poziomie 2.80 V, ale przecież nie o to chodzi. Deweloper jest oryginalny, wymieniany około 2 tys. stron temu. Wymieniona jest również rolka ładująca, też oryginalna, i bęben z listwą, ale już Katun. Toner oryginał made in Japan. Vsg i Vsdp oscylują w okolicach 4 V. Czujnik ID czysty, rolka transferowa również. Ogólnie maszyna bardzo ładnie drukuje, ale jak przekarmi, to pojawia się tło. Bardzo prosiłbym o informację, w jaki sposób mógłbym się dostać do menu 3XXX. Wersja firmware maszyny 1.12
  • ADVERTISEMENT
  • Helpful post
    #2 21880263
    rach_UMK
    Level 32  
    Help: 208
    Rate: 397
    Skupiasz się na technicznych sprawach, a nic nie napisałeś jakich prób dokonałeś, aby dostać się do menu serwisowego. Wydaje się, że jest service manual do tej maszyny.
    I tak... nie wiadomo np. czy takiej poniższej próby nie robiłeś, stąd mój post może być śmieciem:
    Naciśnij przycisk [Reset] (żółty przycisk).
    Wprowadź kod numeryczny: 1 0 7.
    Naciśnij i przytrzymaj przycisk [C] (Clear/Stop - czerwony) przez około 3–5 sekund, aż na ekranie pojawi się menu serwisowe
  • ADVERTISEMENT
  • #3 21880266
    Karol555444
    Level 8  
    OK, już piszę. Wchodziłem przez 107, również przez 143. Używałem też jakichś kodów 806123 i nic to nie dawało. Oczywiście przez 107 i 143 dostaję się do menu serwisowego ale kody 3XXX Process są nieaktywne (szare). Sorki za nieprecyzyjny pierwszy wpis
  • Helpful post
    #4 21880923
    rach_UMK
    Level 32  
    Help: 208
    Rate: 397
    Miałem z 2 razy Ricoh i dosyć dawno, ale nigdy tak głęboko nie kopałem. Zużyło się zbyt mocno to wymiana na inny sprzęt. Tak trochę po ciemku:
    1. Wejście w tryb Special Service Mode
    Zamiast standardowej kombinacji, spróbuj jednej z poniższych (zależnie od wersji oprogramowania panelu):

Sposób A (Najczęstszy):
    Naciśnij żółty przycisk [Reset].
    Wpisz na klawiaturze numerycznej: 8 0 6 1 8 2.
    Naciśnij i przytrzymaj przycisk [C] (Clear/Stop) przez co najmniej 5 sekund, aż ekran się zmieni.
    Które nie zadziałało jak napisałeś
    Ale sprawdź Sposób B:
    Wciśnij i przytrzymaj [C] (Clear/Stop), a następnie wciśnij jednocześnie przycisk [#] (Enter)

2. A może jest blokada SP Mode (Service Mode Lock)
    Jeśli po wejściu w tryb serwisowy (nawet ten rozszerzony) opcje są nadal zablokowane, może być aktywna funkcja Service Mode Lock. Aby ją wyłączyć:
    W menu serwisowym przejdź do sekcji System SP.
    Znajdź coś w stylu kod SP 5-169-001 (Service Mode Lock).
    Zmień wartość z 1 (zablokowane) na 0 (odblokowane).
    Wyłącz i włącz maszynę głównym wyłącznikiem.
    3. Odblokowanie przez WEB na adminie kroku 2, ale nie kojarzę aby SP Mode można zmienić.

Pomysły i przypomnienie za pomocą netu już skończyły mi się.
  • ADVERTISEMENT
  • #5 21881302
    Karol555444
    Level 8  
    Niestety kod 806182 nie działa. Próbowałem przez C i #, ale też nic. Blokada trybu serwisowego też jest wyłączona. Vsg niby 4 V, bias -620 V, a Vsp już 0.07. Też myślałem, czy nie odpuścić, ale maszyna ma dopiero 75 tysięcy stron, a więc jest na początku życia. Widziałem te maszyny z przebiegiem miliona stron. I jak to nieszczęsne menu SP-3XXX Process odblokować? Może jest jeszcze ktoś, komu się to udało? Nie chcę zakładać nowego tematu, a więc przy okazji mam pytanko. Czy ma ktoś może wsad bin do drukarki Xerox Phaser 3020?
  • Helpful post
    #6 21882962
    panw1
    Level 16  
    Help: 18
    Rate: 12
    Jak odblokować menu serwisowe w 3XXX Process w Ricoh MP 2501 SP?

Napięcia możesz ustawić w grupie 2 - skorzystaj z SM.
    SP2-9xx-xxx
  • ADVERTISEMENT
  • #7 21883415
    Karol555444
    Level 8  
    Panw1: To jest to. Wielkie dzięki. Są tu wszystkie niezbędne napięcia. Jakoś mi ten manual umknął. Jednak Ricoh to i tak uparta maszyna jest i po zwiększeniu limitu Vtref z 2.8 V do 3.05 V, Vt wcale tak ochoczo nie mknęło w kierunku 3.05 V. Utrzymywało się raczej w granicach 2.85, 2.9 V. Dopiero przestawienie gęstości tonera z normal na light puściło maszynę do nowych ustawień, a Vsp do 0.42 V. Być może winien całej tej sytuacji jest bęben Katun i na oryginale nie byłoby takich cyrków, niemniej jednak wydruki (nawet w dupleksie) są teraz czyste, a tekst ostry i wyraźny. Jeszcze raz dziękuję i temat uważam za zamknięty.
  • #8 21883416
    Karol555444
    Level 8  
    Dzięki pomocy z forum udało mi się odnaleźć możliwość regulacji wymaganych napięć w menu 2-929, które mam odblokowane.

Topic summary

✨ Dyskusja dotyczy odblokowania menu serwisowego SP 3XXX Process w Ricoh MP 2501 SP, które było wyszarzone mimo wejścia do trybu serwisowego kodami 107 i 143. Początkowo rozważano różne kombinacje wejścia do Special Service Mode oraz możliwość blokady Service Mode Lock, jednak bez skutku. Ostatecznie ustalono, że regulacja wymaganych napięć nie znajduje się w SP 3XXX Process, lecz w grupie SP2-9xx-xxx dostępnej w service manualu. Po odnalezieniu właściwego menu udało się skorygować Vtref z 2.8 V do ok. 3.05 V, co poprawiło Vsp do ok. 0.42 V i wyeliminowało tło oraz problemy z jakością wydruku. Dodatkowo zmiana ustawienia gęstości tonera z Normal na Light umożliwiła maszynie przyjęcie nowych parametrów. Temat zakończono jako rozwiązany.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT