Witam szanowne Koleżanki i Kolegów. Od dłuższego czasu męczę się z odblokowaniem menu serwisowego 3XXX Process w maszynie Ricoh MP 2501 SP. Próbowałem już różnych kodów i sposobów, ale menu jest wyszarzone (nieaktywne). Muszę zwiększyć Vtref, ponieważ obecnie maszyna sama startuje z napięcia 2.50 V po inicjalizacji dewelopera i dochodzi do wartości 2.80 V i na tym się zatrzymuje. Niestety przy tym napięciu mieszanka jest za bogata i Vsp bardzo szybko spada z początkowego 0.4 V do 0.05 V. Skutkuje to między innymi tłem przy fabrycznym biasie -550 V. Doraźnie muszę się ratować biasem -620 V, ale gdyby mi się udało odblokować to menu, wtedy ustawiłbym Vtref na 3.1 V i wszystkie problemy by się skończyły, bo przy VT na poziomie 3.1 V, Vsp oscyluje w granicach 0.4 V i wydruki są czyściutkie i wyraźne. Oczywiście nie idzie utrzymać tego VT na poziomie 3 V, ponieważ maszyna sama zbija je do Vtref 2.8 V i Vsp do 0.05 V. Dzieje się tak nawet po ustawieniu dawkowania tonera z Normal na LL. Oczywiście maszyna bardzo dobrze trzyma to VT na poziomie 2.80 V, ale przecież nie o to chodzi. Deweloper jest oryginalny, wymieniany około 2 tys. stron temu. Wymieniona jest również rolka ładująca, też oryginalna, i bęben z listwą, ale już Katun. Toner oryginał made in Japan. Vsg i Vsdp oscylują w okolicach 4 V. Czujnik ID czysty, rolka transferowa również. Ogólnie maszyna bardzo ładnie drukuje, ale jak przekarmi, to pojawia się tło. Bardzo prosiłbym o informację, w jaki sposób mógłbym się dostać do menu 3XXX. Wersja firmware maszyny 1.12