logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie 2 końcówki do B&C 15 700W/8Ω w mostku, mocniejsze od Crest CC2800?

jaceklacki902 16 Kwi 2026 10:53 123 6
REKLAMA
  • #1 21884926
    jaceklacki902
    Poziom 2  
    Witam potrzebuje kupić dwie końcówki do dwóch subwooferòw z głośnikiem b&c 15" 700w rms 8ohm każda z końcówek pracowała by w mostku na tą chwile grają przy crest cc2800 ale tylko mają niecałe 600w a ten głośnik powinien dostać przynajmniej 1000w pytanie co kupić wolał bym coś że starszego typu czyli na dobrych tranzystorach i normalnym trafie a nie na zasilaczu impulsowym z góry dzięki za odp.
  • REKLAMA
  • #2 21884946
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1706
    jaceklacki902 napisał:
    ale tylko mają niecałe 600w

Czyli wychodzi na to, że oba basy zasiłałeś tym Crestem wyłącznie w trybie stereo?
    A próbowałeś zasilić oba basy tym Crestem w mostku?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 21884950
    jaceklacki902
    Poziom 2  
    No akurat nie ..myślałem nad tym aby spiąć suby i puścić to w mono ale nie próbowałem ale i tak potrzebuje kupić coś do suba ale czy dwa czy jeden takiego cresta mógłbym kupić jeszcze jednego pytanie czy lepiej jeden czy kupić dwa osobne ?
  • REKLAMA
  • #4 21886139
    DjMapet
    Poziom 43  
    jaceklacki902 napisał:
    myślałem nad tym aby spiąć suby i puścić to w mono ale nie próbowałem

To spróbuj je zasilić tą końcówka w mostku. Być może się okaże że moc w mostku będzie wystarczająca do w miarę optymalnego zasilenia tych dwóch basów a końcówka będzie pracowała stabilnie przy obciążeniu 4 om w mostku i w sumie bedzie to brzmiało akceptowalnie?
    Fakt, będzie w mono, jednak w niczym to nie przeszkadza bo i tak ze względu na dookólną propagację fali basowej, efektu stereofonii w niskim basie nie uświadczysz.

Jak już koniecznie chcesz w miarę optymalnie zasilać basy w stereo, w dodatku końcówką na tradycyjnym zasilaczu to chyba najtaniej wyjdzie końcówka mocy Proline 3000.
    Ale zobacz sobie jej wagę. :-)

Pozdrawiam.
  • #5 21886215
    jaceklacki902
    Poziom 2  
    Sprawdziłem i w sumie jest duża różnica i widać po sub że tyle im starczy a akurat jest crest taki sam jak ma do sprzedania w bardzo ładnym stanie za 1500 więc nie jest aż tak wygórowana cena
  • REKLAMA
  • #6 21886631
    DjMapet
    Poziom 43  
    Co się dzieje z subami ze piszesz:
    jaceklacki902 napisał:
    widać po sub że tyle im starczy

Opisz to dokładniej.

jaceklacki902 napisał:
    jest crest taki sam jak ma do sprzedania w bardzo ładnym stanie za 1500 więc nie jest aż tak wygórowana cena

Zrobisz jak uważasz, ale wg mnie zasilanie dwóch, niezbyt wygórowanej mocy basów dwoma końcówkami mocy, jest przesadą. Tym bardziej że da się je bez problemu zasilić jedną końcówką mocy.

Pozdrawiam.
  • #7 21886642
    jaceklacki902
    Poziom 2  
    DjMapet napisał:
    Co się dzieje z subami ze piszesz:
    jaceklacki902 napisał:
    widać po sub że tyle im starczy

Według mie dobrze grają i po wychylaniu membrany widać że jeszcze większą moc końcówki mogła by doprowadzić do uszkodzenia więc myślę że tyle starczy

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru dwóch końcówek mocy do dwóch subwooferów z głośnikami B&C 15" 700 W RMS/8 Ω, pracujących w mostku. Obecnie suby są zasilane przez Crest CC2800, który daje zbyt małą moc, a poszukiwane są mocniejsze końcówki, najlepiej starszej konstrukcji z klasycznym transformatorem i tranzystorami, a nie z zasilaczem impulsowym. Pojawia się sugestia sprawdzenia pracy obecnego Cresta w mostku na obciążeniu 4 Ω, ponieważ może to wystarczyć do optymalnego zasilenia obu basów i zapewnić akceptowalne brzmienie w mono. W przypadku potrzeby stereo i tradycyjnego zasilacza wskazana zostaje końcówka Proline 3000 jako tańsza opcja, choć ciężka. Autor potwierdza wyraźną różnicę po sprawdzeniu pracy w mostku i rozważa zakup drugiego egzemplarza Crest CC2800, uznając cenę za atrakcyjną. W dalszej części podkreśla, że obecna moc wydaje się wystarczająca, a większa mogłaby już prowadzić do uszkodzenia głośników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA