logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chevrolet Cruze 1.8 LPG gaśnie w czasie jazdy, potem nie odpala - klema/masa?

erwinbaran92 25 Kwi 2026 10:02 204 5
REKLAMA
  • #1 21890489
    erwinbaran92
    Poziom 2  
    Cześć,
    mam problem z Chevroletem Cruze 1.8 benzyna LPG i chciałbym zapytać, czy ktoś miał podobny przypadek.
    Auto potrafi nagle zgasnąć podczas jazdy (np. przy dojeżdżaniu do ronda lub świateł). Po zgaśnięciu nie chce odpalić, mimo że rozrusznik normalnie kręci.
    Co już zauważyłem i zrobiłem:
    - wcześniej miałem luźną klemę minusową akumulatora,
    - na bolcu akumulatora są widoczne wgłębienia/nierówności,
    - po poprawieniu ustawienia klemy auto potrafiło znowu odpalić,
    - wyczyściłem klemę minusową,
    - wyczyściłem punkt masowy do karoserii,
    - poprawiłem przewód masowy tak, że klema już się nie obraca,
    - wymieniłem uszkodzoną wtyczkę czujnika położenia wałka rozrządu (wcześniej przewód był prowizorycznie naprawiany i wypadał ze złącza),
    - akumulator był ładowany prostownikiem.

Zrobiłem też test:
    -przejechałem około 2 x po 25 km na benzynie. Auto ani razu nie zgasło,
    - napięcie podczas pracy silnika około 13.4-13.5 V,
    - po zgaszeniu około 12.5 V.
    W Car Scanner pojawiały się błędy U0140
    Po skasowaniu błędu na razie nie wraca.
    Dodatkowo na wykresie napięcia ECU w Car Scanner widziałem chwilowe spadki nawet do około 0.7-2 V, ale nie wiem, czy to realny problem, czy przekłamanie adaptera OBD/Bluetooth.

Pytanie do Was:
    - czy bardziej obstawialibyście:
    uszkodzoną klemę minusową / słaby styk,
    - przewód masowy,
    - alternator / regulator napięcia,
    - czy jeszcze coś innego?
    Czy wymienialibyście cały przewód masowy profilaktycznie?
    Poniżej przesyłam poglądowe zdjęcia oraz filmy.
    Z góry dzięki za każdą opinię.

Chevrolet Cruze 1.8 LPG gaśnie w czasie jazdy, potem nie odpala - klema/masa? Zbliżenie na biegun akumulatora samochodowego i metalową klemę obok w komorze silnika.

• REKLAMA
  • #2 21890499
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3431
    erwinbaran92 napisał:
    Pytanie do Was:
    - czy bardziej obstawialibyście:
    uszkodzoną klemę minusową / słaby styk,
    - przewód masowy,
    - alternator / regulator napięcia,
    - czy jeszcze coś innego?
    Czy wymienialibyście cały przewód masowy profilaktycznie?

Nic z tego co wymieniłeś.Potrzebna jest porządna diagnostyka a nie czytanie błędów. Jak zgaśnie to kręci nie odpala, nie kręci?
  • REKLAMA
  • #3 21890502
    erwinbaran92
    Poziom 2  
    Gdy auto gaśnie podczas jazdy, po zatrzymaniu rozrusznik normalnie kręci, ale silnik nie odpala.
    Nie ma sytuacji, żeby rozrusznik nie kręcił.
    Bywało tak, że po kilku/kilkunastu minutach auto nagle odpalało normalnie.
    Zauważyłem wcześniej kilka rzeczy:
    - luźna była klema minusowa akumulatora,
    - na bolcu akumulatora są wgłębienia,
    - po poprawieniu klemy auto kilka razy zaczęło normalnie odpalać,
    - był przerwany cienki przewód przy minusowej klemie (naprawiłem),
    - uszkodzona była też wtyczka czujnika położenia wałka rozrządu. Wymieniłem ją na nową.

Zastanawiam się, czy problem może być nadal w instalacji elektrycznej/masie, czy szukać dalej np. czujnika wałka lub pompy paliwa.
  • REKLAMA
  • #4 21890504
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3431
    Czytałem post więc go nie powielają. Problem może być w instalacji ale nie w tym miejscu co szukasz. Napisałem porządna diagnostyka, na pałę nie ma.co szukać i wymianiać części.
  • REKLAMA
  • #5 21890506
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 367
    erwinbaran92 napisał:
    Po zgaśnięciu nie chce odpalić, mimo że rozrusznik normalnie kręci.

Kontrolki na zegarach są wtedy jak podczas normalnego odpalania i wskaźnik od stanu LPG?
    Masz możliwość sprawdzenia stanu sterownika silnia w momencie jak nie chce odpalić? Zezwolenie na start, obroty silnika, zapłon i wtrysk paliwa...
    Sprawdź jeszcze zasilanie sterownika LPG i jego stan podczas tej sytuacji.
    Czy przełączenie wtedy na benzynę coś zmienia?
  • #6 21890631
    erwinbaran92
    Poziom 2  
    Nie chciałbym znowu mieć sytuacji, że auto gaśnie na rondzie czy skrzyżowaniu, dlatego próbuję po kolei wyeliminować wszystkie możliwe przyczyny.

Na ten moment wyłączyłem LPG na przełączniku i jeżdżę tylko na benzynie, żeby wykluczyć instalację gazową. Czy dla pełnego testu powinienem dodatkowo zakręcić zawór na butli, czy samo wyłączenie na przełączniku wystarczy?

Nie pamiętam dokładnie, jak zachowywały się kontrolki podczas awarii, bo byłem wtedy skupiony na szybkim przepchnięciu auta. Jeśli sytuacja się powtórzy, od razu podłączę OBD i sprawdzę te parametry.

Odnośnie LPG. Była sytuacja około 3 tygodnie temu:

Pojechałem do pracy (około 4 km) i na światłach auto zgasło. Później nie chciało odpalić.

Auto zostało odholowane. Po holowaniu spróbowałem odpalić i samochód odpalił normalnie, ale po kilku sekundach zgasł.

Ponownie odpaliłem silnik i podczas pracy ręcznie przełączyłem LPG na benzynę i po kilku sekundach silnik zgasł.

Później przez jakiś czas znowu nie chciał odpalić.

Po pewnym czasie auto odpaliło i działało zarówno na LPG, jak i benzynie.

Wtedy zauważyłem jeszcze przerwany cienki przewód (poniżej zdjęcie) z żółtą izolacją przy minusowej klemie akumulatora (idzie do wiązki przy ECU). Naprawiłem go i podłączyłem ponownie do klemy minusowej.

Po tych naprawach:

- przejechałem 25 km bez problemu
    - później kolejne 25 km bez problemu
    - zostawiłem auto na biegu jałowym na około 10 minut i również nie zgasło

Dlatego obecnie próbuję ustalić, czy problem był związany z masą, zasilaniem, czy wypadającym przewodem od czujnika wałka rozrządu.

REKLAMA