logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schody łamane zabiegowe - Kalkulator – szukam opinii

ODcalc 26 Kwi 2026 09:39 270 5
REKLAMA
  • #1 21891023
    ODcalc
    Poziom 3  
    Zrzut ekranu kalkulatora schodów z panelem parametrów i rysunkami schodów L z wymiarami

Cześć wszystkim.

Przez kilka miesięcy pracowałem nad kalkulatorem online do obliczania schodów w kształcie litery L (Schody łamane zabiegowe). Sam przekonałem się, że w sieci nie ma dobrego, bezpłatnego narzędzia do tego celu - albo jest płatne, albo zbyt uproszczone.

Kalkulator oblicza:
    - geometrię stopni (prostych i zabiegowych) z uwzględnieniem rzeczywistych wymiarów otworu schodowego
    - belki policzkowe/policzki
    - podstopnice (opcjonalnie)
    - i generuje rysunki w formacie SVG: rzut, widok boczny, rozwinięcie

Obsługuje układ lewy i prawy, liczba stopni zabiegowych jest konfigurowalna, podobnie jak szerokość biegu, wysunięcie nosków itp.

Link: https://builder-calc.com/pl/schody/kalkulator-obliczania-schodw-z-zabiegowymi-stopniami-na-90-stopni.html

Będę szczery - nie jestem zawodowym budowlańcem. Tworzę narzędzia internetowe z zakresu budownictwa. Dlatego bardzo chcę usłyszeć opinię tych, którzy naprawdę pracują ze schodami:

- Czy interfejs jest logiczny?
    - Czy brakuje jakichś parametrów?
    - Czy wynik obliczeń odpowiada temu, jak liczycie w praktyce?

Jeśli znajdziecie niezgodności lub będziecie chcieli zaproponować ulepszenia - będę bardzo wdzięczny. Celem jest stworzenie narzędzia, które jest naprawdę wygodne w użyciu przed rozmową z fachowcem lub podczas wstępnego projektowania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21891041
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 601
    To nie są schody zabiegowe, tylko łamane z podestem. Zrób taki program do zabiegowych bo one by były poprawnie zrobione muszą spełnić parę warunków. by się po nich wygodnie chodziło. Tu na przykładzie masz te stopnie tak kalkulowane, żeby krok był już maksymalny i wynosi 64 cm. Wzoruj się na programie TREPCAD bo tam jest to zrobione tak jak być powinno.
    Ps. Teraz wszedłem na tą stronę z linku, są tam pokazane zabiegowe ale już widać, że to jest niepoprawny podział stopni. Tak robiono za komuny, takich kalkulatorów z ruskich stron jest pełno w sieci.
  • REKLAMA
  • #3 21891053
    ODcalc
    Poziom 3  
    yanes napisał:
    Wzoruj się na programie TREPCAD, bo tam jest to zrobione tak, jak być powinno.

Dzięki za wskazówkę. Przyjrzę się Twojej propozycji dokładniej.
  • REKLAMA
  • #4 21891886
    M.Konopka
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    >>21891041
    Yanes, czy mógłbys napisać, co tam jest nieprawidłowe? Nie sprawdzałem w Neufercie - nie mam teraz dostępu. A to jest ciekawa sprawa...
    :) m
  • REKLAMA
  • #5 21893055
    ODcalc
    Poziom 3  
    Pracuję obecnie nad zmianą funkcjonalności kalkulatora schodów.
    Będę eksperymentować z wersją, w której użytkownik nie podaje liczby stopni.
    Podaje on długość otworu schodowego (z możliwością sztywnego zablokowania długości schodów), szerokość (jest to dolny bieg schodów) oraz wysokość.

Więcej szczegółów na temat długości otworu i blokowania:

1. Bez blokowania - kalkulator wyznacza optymalne wymiary stopni. Stara się zbliżyć do podanej długości otworu, nie przekraczając jednak dopuszczalnych granic wymiarów stopni (wysokość stopnia 150-200 mm, głębokość stopnia 270-320 mm).
    Jeśli nie jest możliwe rozłożenie stopni bez naruszenia dopuszczalnych granic, kalkulator zmniejsza długość poniżej wartości podanej przez użytkownika. Oznacza to, że w otworze schodowym pozostaje wolna przestrzeń.

2. Długość otworu zablokowana - kalkulator rozkłada stopnie na całej długości, nawet jeśli dopuszczalne wymiary stopni nie są zachowane.

W obu przypadkach użytkownik zobaczy podpowiedzi i ostrzeżenia w wynikach obliczeń. Będzie również możliwa ponowna zmiana długości otworu w celu uzyskania bardziej odpowiednich wymiarów stopni.

Użytkownik będzie mógł również zmieniać:
    - rozmiar strefy obrotu (reguluje płynność zakrętu)
    - linię chodu (wybór: 1/2, 1/3 oraz własny wymiar w mm od wewnętrznej krawędzi schodów)

To jest już zrzut ekranu z mojego kalkulatora. Testuję równomierne rozmieszczenie stopni wzdłuż linii chodu schodów. Ale to na razie tylko wersja robocza.

• Pomocny post
    #6 21893141
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 601
    Ooo, właśnie o to mi chodziło! TREPCAD tak to robi. Każdy stopień powinien mieć taką samą szerokość w odległości 40 cm od ściany. Po przyłożeniu listwy 1 m każdy nosek powinien być równo z poprzednim i następnym stopniem. Ale wysokość stopnia to dopuszczalne jest 19 cm i lepiej się tego trzymać, jednocześnie by były wygodne powinny spełniać warunek: dwie wysokości plus szerokość powinno dać 62-64 cm, to typowy krok dorosłej osoby.
REKLAMA