Cześć wszystkim.
Przez kilka miesięcy pracowałem nad kalkulatorem online do obliczania schodów w kształcie litery L (Schody łamane zabiegowe). Sam przekonałem się, że w sieci nie ma dobrego, bezpłatnego narzędzia do tego celu - albo jest płatne, albo zbyt uproszczone.
Kalkulator oblicza:
- geometrię stopni (prostych i zabiegowych) z uwzględnieniem rzeczywistych wymiarów otworu schodowego
- belki policzkowe/policzki
- podstopnice (opcjonalnie)
- i generuje rysunki w formacie SVG: rzut, widok boczny, rozwinięcie
Obsługuje układ lewy i prawy, liczba stopni zabiegowych jest konfigurowalna, podobnie jak szerokość biegu, wysunięcie nosków itp.
Link: https://builder-calc.com/pl/schody/kalkulator-obliczania-schodw-z-zabiegowymi-stopniami-na-90-stopni.html
Będę szczery - nie jestem zawodowym budowlańcem. Tworzę narzędzia internetowe z zakresu budownictwa. Dlatego bardzo chcę usłyszeć opinię tych, którzy naprawdę pracują ze schodami:
- Czy interfejs jest logiczny?
- Czy brakuje jakichś parametrów?
- Czy wynik obliczeń odpowiada temu, jak liczycie w praktyce?
Jeśli znajdziecie niezgodności lub będziecie chcieli zaproponować ulepszenia - będę bardzo wdzięczny. Celem jest stworzenie narzędzia, które jest naprawdę wygodne w użyciu przed rozmową z fachowcem lub podczas wstępnego projektowania.