logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać zawartość procesora MC68HC08AZ32A (OJ66D) w liczniku Bravo?

manim 26 Gru 2005 16:34 3876 14
REKLAMA
  • #1 2116887
    manim
    Poziom 19  
    Ocena: 57
    potrzebuje pomocy w zczytaniu zawartosci ww procesora próbowałem x progiem ale nieudało sie (device is silent ) zauwazyłem ze motorolla craker 7 obsługuje ten procek ale jak sie do niego podłaczyc to niestety niewiem
  • REKLAMA
  • #2 2121528
    grzestv
    Poziom 28  
    Ocena: 206
    proszę oto dokumętacja do tej motki
    Załączniki:
    • MC68HC08AZ32A.rar (1.76 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 2121864
    autosuper
    Poziom 24  
    Ocena: 104
    Mam tu jeszcze taka rozpiske konfiguracji tego procesora :
    VDD to 5V
    VDDA nigdzie podłączasz
    61 i 63 noga do masy
    60 do +5V
    2 noga 8V
    Zweryfikowalby ktos kto juz to robil czy to faktycznie jest dobra konfiguracja ? Bedzie to chodzilo na interfejsie do motoroli na maxie 232 ? Tylko ze np. z uzyciem wspomnianego juz wczesniej morolacrk. dla 08 ?
  • #4 2122165
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 573
    Czy jesteś pewny w tym co robisz z tym licznikem i wiesz ile bedzie kosztowała wpadka wiesz co bedzie jak "device bedzie silence na zawsze " Ujmę to tak panuje u nas takie mylne przeświadczenie ze licznik to się odczytuje a tam jest napisane przebieg:123456 i niestety jest to bład który polega na tym że przebieg jest zakodowany , w liczniku może byc jeszcze zapisane wiele innych ustawień których wywalenie jest jednoznaczne z sporymi kłopotami . Zastanawia mnie czy to twój licznik czy gościa któremu chcesz go zrobić za 50zł . A tak poza tym gdybyś czytał pdf od motki to jest tam napisane ze przykomuikcji z prockiem wysyła sie 8 bajtów kodu dostepu do eeprom i flash wiesz proponuje kupic programator ETL do tego proca jakjestes fchowcem to 200$ cie nie wystraszy ...
  • REKLAMA
  • #5 2122590
    penio
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    witam
    po pierwsze xprog nie zawsze sobie radzi z takimi motkami w ukladzie, ja uzywam wlasnie programatora z etelu i nei ma problemu chodz dobrze wiesz ze trzeba nawet czasem jakies nozki podnosic albo sciezki przecinac a to nie jest juz takie proste wiesz o tym prawda?

pozdrawiam
  • #6 2124914
    autosuper
    Poziom 24  
    Ocena: 104
    Kolega kamyczek strzelil na piekny elaborat , szkoda tylko ze nie wnoszacy kompletnie niczego do tematu ! Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 2125044
    penio
    Poziom 17  
    jak to nie wniosl nic? napisal zeby kupil sobie inny programator i mowi zeby uwazac co i jak sie robi sa to cenne informacje:)
  • #8 2141385
    manim
    Poziom 19  
    kolego kamyczek a ciekawe na ile ty sie cenisz bo faktycznie twoje rady sa pomocne ale dla kogos kto licznik widzi z jednej strony ale tej strony mniej mnie interesujacej
  • #9 2142864
    -Jawor-
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Przeczytaj jeszcze raz to co napisał kolega Kamyczek, szczególnie pierwsze i ostatnie zdanie. Najlepiej kilka razy, jeżeli raz nie wystarczyło. Wejdź sobie później na stronę ETL'a (mozesz bez problemu znaleźć w googlach), poszukaj programator obsługujący ten procesor, ściągnij sobie instrukcję do niego (w pdf'ie) i uważnie przeczytaj. Może wówczas zrozumiesz przed czym Kamyczek chce Ciebie uchronić.
  • #10 2147611
    manim
    Poziom 19  
    zczytałem zawartosc licznika ale mam problem odczyt wyglada ok natomiast zapis wyswietla

device 00000800h-ffh
    buffer 00000000h-02h
    write error continue ?

w czym tkwi problem ?

dodam ze motke odczytał jako mc68hc08az32

a z maską oj66 czyli ta z procka stwierdza błąd boot loader
    czy ktos doradzi poza wymiana programatora
  • #11 2148403
    penio
    Poziom 17  
    to podaj wsad na forum zobaczymy czy ok az32 to jest to samo nie robie xprogiem ale mysle ze to jego wina
  • #12 2148533
    manim
    Poziom 19  
    no sprawka sie komplikuje sprubowałem zapisac nowy przebieg i w liniach wartosci kilometrów sa teraz fffffffff i licznik 0 no niezle a tu wsadzik 182834km
    Załączniki:
    • 182834.bin (512 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 2155095
    jackol68
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    A Kamyczek ostrzegał!!!!!!!
    Prubój do skutku, może kiedyś się uda.
  • REKLAMA
  • #14 2157972
    manim
    Poziom 19  
    problem rozwiazany tak ze x prog robi bezbolesnie OJ66D ale opisy jego podłaczenia sa błedne i tutaj tkwił problem
  • #15 3098817
    neon121
    Poziom 18  
    Ocena: 91
    Można prosić o pomoc w podłączeniu tego właśnie procka OJ66D, bo próbuje Xprogiem z jego manuala i nic.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z odczytem i zapisem zawartości procesora MC68HC08AZ32A (mask OJ66D) stosowanego w liczniku Bravo. Użytkownik próbował użyć programatora Xprog, jednak urządzenie pozostawało w stanie "device is silent". Wskazano, że programator Motorola Cracker 7 obsługuje ten procesor, ale brakowało informacji o prawidłowym podłączeniu. Podano konfigurację zasilania i masy pinów procesora oraz zwrócono uwagę, że Xprog nie zawsze radzi sobie z tym układem. Zalecano użycie programatora ETL, który jest bardziej niezawodny, choć wymaga czasem modyfikacji sprzętowych, takich jak podnoszenie nóżek czy przecinanie ścieżek. Podkreślono, że licznik zawiera zakodowane dane przebiegu i inne ustawienia, których uszkodzenie może prowadzić do poważnych problemów. Po kilku próbach i błędach, w tym problemach z zapisem i błędach bootloadera, ostatecznie rozwiązano problem, stwierdzając, że Xprog działa poprawnie z OJ66D, ale błędne były opisy podłączenia. W dalszej części dyskusji pojawiła się prośba o pomoc w podłączeniu procesora OJ66D do Xproga, gdyż manual nie dawał efektów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA