logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowy komputer: artefakty na ekranie i pętla restartów przy starcie

OGWakabayashi 06 Maj 2026 20:52 132 4
REKLAMA
  • #1 21897901
    OGWakabayashi
    Poziom 2  
    Cześć, kupiłem dzisiaj komputer i mam następujący problem: podczas gdy daję "uruchom ponownie" albo po prostu chcę go uruchomić, to robią mi się takie artefakty na ekranie i cały czas on się restartuje, w kółko dwa te same artefakty. Za którymś razem odpala normalnie, nie wiem, o co może chodzić. Proszę o pomoc!
    i7 8700k, rtx5060ti, 32gb ram ddr4 - w biosie jest napisane 2400mhz z możliwością do 3000mhz

Podaj proszę pełną konfigurację komputera: marka/model zestawu albo płyty głównej, zasilacza, dokładny model RAM-u i dysku - to gotowiec czy składany?
    i7 8700k, rtx 5060ti, 32gb ram ddr4, zasilacz 650w, płyta gigabyte z370p
    Kiedy dokładnie pojawiają się te artefakty: już przy logo/BIOS-ie czy dopiero po ładowaniu Windowsa? I czy monitor masz podpięty do RTX-a czy do płyty głównej, oraz czy zmieniałeś coś w BIOS-ie (np. XMP)?
    Nic się nie włącza, przy samym starcie się to dzieje.
  • REKLAMA
  • #2 21897910
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3507
    Zapytaj tego od którego kupiłeś.

Kto kupuje starego i7-8700K?

PS. Nowe karty serii 5000 mogą mieć problemy ze starymi płytami.
  • REKLAMA
  • #3 21897940
    OGWakabayashi
    Poziom 2  
    >>21897910 Nie wiem no, gość mówił, że używał na tym procku również 4070, mi jakiś mocny procesor nie jest potrzebny, za jakiś czas go pewnie zmienię. Bardziej chodzi mi o powód tych artefaktów, zmieniłem od razu w tym kompie pastę termoprzewodzącą na procesorze, sterowniki zainstalowałem do wszystkiego. Pogram dzisiaj w gierki jakieś i zobaczę, czy coś się będzie działo, ale z tego co zauważyłem na ten moment, to tylko i wyłącznie podczas startu się to dzieje.

Dodano po 47 [sekundy]:

Wyciągałem już kości RAM, kartę graficzną.
  • REKLAMA
  • #4 21898146
    Krystian_03
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Na samej zintegrowanej grafice normalnie się uruchamia? Jeśli w komputerze jest starsza wersja BIOS niż ta, co jest na stronie, to może po aktualizacji (co wątpię) rozwiąże problem - lepiej to zrobić bez dedykowanej karty, żeby się nie zawiesiło, gdy będzie się restartować.
  • #5 21898234
    OGWakabayashi
    Poziom 2  
    Wczoraj pogrzebałem w BIOS-ie, wyłączyłem zintegrowaną grafikę i jeszcze jakieś parę opcji i już działa normalnie, obstawiam, że coś jest nie tak z tą integrą.
REKLAMA