logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szlifierka Sico Tools BL-180 - jak podłączyć regulator obrotów?

rimanov 07 Maj 2026 13:09 75 0
REKLAMA
  • #1 21898325
    rimanov
    Poziom 23  
    Ocena: 193
    Witam wszystkich.
    Znajomy dostarczył mi szlifierkę kątową Sico Tools BL-180. Problemem jest regulator prędkości. Sprawdziłem go, okazało się, że spalony jest triak. Wymieniłem, tylko teraz jest problem z podpięciem regulatora do silnika i zasilania.
    Szlifierkę dostałem z pominiętym regulatorem i podpiętymi kablami tylko do włącznika, nawet bez miękkiego startu.
    Poniżej zdjęcia regulatora z zaznaczeniami, gdzie próbowałem podpiąć kable - do żółtych punktów kabel zasilający, do czerwonych silnik - ale nic z tego. Nawet wyświetlacz się nie włączył. Ale widziałem też, że jeden kabel zasilający rozdwajał się, był dodatkowo jeszcze żółty, którego nie podpinałem, bo nie wiem gdzie - o ile też musi być. A pewnie musi...
    Oczywiście możliwe też jest, że padł jeszcze procesorek, no ale tego dowiem się przy prawidłowym podłączeniu :)

Spód zielonej płytki PCB z radiatorem i żółtym kondensatorem na macie z siatką Płytka regulatora prędkości z wyświetlaczem LCD i przyciskami na macie do cięcia Płytka PCB regulatora z wyświetlaczem LCD; zaznaczone żółte i czerwone punkty lutownicze
  • REKLAMA
REKLAMA