logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam zdjęcia GML026 który został zmontowany według projektu.

skorakora 10 Maj 2026 12:25 468 4
REKLAMA
  • #1 21900208
    skorakora
    Poziom 6  
    Ocena: 25
    Witam.
    Szukam zdjęć układu GML026 i pochodnych tych hybryd, które zostały zmontowane prawidłowo według projektu, a nie jak większość które produkowano, czyli ulepa z tego co było w magazynie.

Chodzi mi o to czy istnieje jakie kolwiek zdjęcie wersji tego układu gdzie nie użyto zwykłych tranzystorów tylko czyste struktury krzemowe, a do połączenia użyto automatycznego bondera i dedykowanych do tego drucików.

Wiem ze pewnie wymagam za dużo bo gdzieś tam słyszałem że bonder do struktur krzemowych nigdy do telpodu nie dojechał, no ale może jest gdzieś jedna chociaż prawidłowo złożona wersja którą można umieścić dla potomnych.

Wiem że cała idea była taka by całą hybrydę od początku do końca montowały automaty, aczkolwiek w praktyce montowały to "żywe automaty"

Jako zajawka do rozmowy - dlaczego akurat hybrydy, jak CEMI było w czystej teorii w stanie stworzyć dedykowany układ scalony jak np TDA2050, a wiem że były próby produkowania tego układu w polsce
  • REKLAMA
  • #2 21900376
    maxpayne17
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Wygląd zewnętrzny (obudowa)

Szukam zdjęcia GML026 który został zmontowany według projektu. Płytka PCB z czarnym transformatorem UNITRA TELPOD GM‑026/2 i kondensatorami na tle drewna Czarny element elektroniczny z metalową płytką, osadzony na małej płytce z pinami Czarny moduł UNITRA TELPOD GML-026/2 na płytce PCB z kondensatorami na drewnianym blacie Płytka PCB z czarnym transformatorem UNITRA TELPOD GML-026/2 i kondensatorami na tle drewnianego blatu
  • REKLAMA
  • #3 21900407
    niebieski55
    Poziom 18  
    Ocena: 81
    Witam. Poniżej zdjęcia GML-ów jakie posiadam.

Dwa moduły elektroniczne Unitra Telpod GML-026 z odsłoniętymi płytkami i metalowymi pinami na dole
  • REKLAMA
  • #4 21900729
    AdamC
    Poziom 29  
    Ocena: 242
    Może już zaglądałeś, strona o układach hybrydowych zawierająca zdjęcia klasyczne i prześwietlenia promieniami rentgena.
    http://qann.wikidot.com/hybrydowe
  • #5 21901543
    skorakora
    Poziom 6  
    Ocena: 25
    niebieski55 napisał:
    Witam. Poniżej zdjęcia GML-ów jakie posiadam.

Dwa moduły elektroniczne Unitra Telpod GML-026 z odsłoniętymi płytkami i metalowymi pinami na dole

Najbliżej jest ten po prawej, 2 tranzystory mocy są na płytce krzemowej, ale widać wyraźnie że połączenia z płytką ceramiczną nie robił bonder tylko ktoś przylutował. No i tranzystory sterujące to są zwykłe BD139/140.
REKLAMA