logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka kamera CCTV/WiFi 5 Mpx do ptaków z detekcją ruchu z 2 m?

failsafe 11 Maj 2026 10:12 159 4
REKLAMA
  • #1 21900778
    failsafe
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam. Chcę zainstalować kamerę do obserwacji ptaków. Korzystałem do tej pory z fotopułapki, ale nie jestem z niej zadowolony bo raz, że licho łapie ostrość, dwa że ogólnie słabo się sprawdza. Pomyślałem, że zamocuję sobie kamerę CCTV.

Wstępnie wybrałem sobie takie cuś: https://allegro.pl/oferta/bezprzewodowa-kamera-zewnetrzna-ip-wifi-5mpx-17673839570

Jest na wifi, więc połączy mi się z routerem domowym, ale to akurat nie jest kluczowa sprawa - raczej i tak będę używał karty pamięci do zapisu.

I tu się pojawia kilka pytań:

- czy tego typu kamera sprawdzi się do nagrywania ptaków z niewielkiej odległości? Chciałbym ją ustawić dwa metry od poidełka dla ptaków. Czy mogę w takiej kamerze na tyle wyłączyć funkcję wykrywania ludzi, by reagowała na każdy ruch? No i kwestia głębi ostrości - nigdzie nie piszą jaki jest zakres go w tych kamerach, domyślam się że na pewno łapie w plus nieskończoność, ale jak z pobliżem?

- czy mogę sobie przedłużyć zasilanie takiej kamery na tyle, by dociągnąć kabel do garażu? Kwestia ok 20 metrów.

Ewentualnie czy możecie polecić coś innego? Chodzi mi o kamerę, która nagra dobrej jakości filmiki i która będzie aktywowała się ruchem. Mile widziane nagrywanie w nocy - mam u siebie kunę i na nią też poluję od dłuższego czasu, ale fotopułapka ilekroć ją "łapie" to wali tak beznadziejne ujęcia, że z trudem tylko udaje się ustalić, że to w ogóle kuna. Jednak nagrywanie nocne nie jest priorytetem. Chodzi mi głównie o ptaki. Docelowo też nie chcę inwestować w taki zestaw ogromnej kasy, stąd podoba mi się opcja wykorzystania jakiejś kamerki stand-alone z CCTV.
  • REKLAMA
  • #2 21901084
    niebieskipolo
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    Czy zauważyłeś, jakiej marki jest kamera, którą linkujesz? :)

Nie wiem, czy znajdziesz coś taniego, gdzie producent podaje głębię ostrości.

Zainteresuj się może IMOU Cruiser Z 5MP - ma optyczny zoom, minimalny kąt widzenia 25°, więc jest prawdopodobieństwo, że sprawdzi się u ciebie. Na mediaexpert obecnie 199zł.

Lub coś innego z motozoomem.

Do sprawdzenia - słyszałem, że w Imou są problemy ze zgrywaniem nagrań w aplikacji mobilnej, tzn. da się przez nagrywanie ekranu, czy jakoś tak...
    Dowiedz się też, jak tam jest z wykrywaniem ruchu obiektów, które nie są ludźmi lub pojazdami.

Możesz przedłużyć zasilanie, zastosuj tylko kabel o odpowiednim przekroju: 2x1,5mm² lub większy.
  • REKLAMA
  • #3 21901154
    failsafe
    Poziom 5  
    >>21901084

Nie znam się na tych sprzętach, więc i firmy mi nic nie mówią. Ale faktycznie, opis był taki, że niewiele z niego wynikało i sprawiał wrażenie mącenia ;-)

Fajna propozycja, szkoda że nie obsługuje kart pamięci - nie potrafię się doczytać w necie czy ładuje filmy gdzieś w chmurę czy wymaga lokalnego serwera. Ale skoro piszesz o problemach ze zgrywaniem, to może tam nie być właśnie fajnego rozwiązania.
  • REKLAMA
  • #4 21901175
    niebieskipolo
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    failsafe napisał:
    szkoda że nie obsługuje kart pamięci

Obsługiwane karty pamięci: microSDXC do 512GB
  • #5 21901178
    failsafe
    Poziom 5  
    Hmm... w opisie, który czytałem było, że nie obsługuje kart. Ale było też, że nie ma wifi, więc opis ewidentnie słaby ;-P
REKLAMA