logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Saeco SM6580/10 – para i wrzątek przy bojlerze, woda nie idzie do zaparzacza

amtronic 12 Maj 2026 12:38 165 5
REKLAMA
  • #1 21901526
    amtronic
    Poziom 8  
    Ocena: 15
    Ekspres do kawy Saeco model SM6580/10. Dotarło do mnie owo urządzenie po serwisie i przejściach. Miało nie pobierać mleka. Okazało się, że faktycznie uszkodzona była cewka jednego elektrozaworu. Ale problem pojawia się już po włączeniu. Podczas wstępnego płukania woda nie dochodzi prawdopodobnie do zaparzacza. Gorąca para wraz z wrzątkiem kipi zaraz przy wyjściu z bojlera. W białej końcówce była uszkodzona duża, czarna uszczelka, którą wymieniłem, niestety to nie pomogło. Zaparzacz wyczyszczony, przesmarowany. Czy biała końcówka na zdjęciu może być tego przyczyną? Wizualnie wygląda dobrze. Ekspres nie pokazuje żadnego błędu. Po "eksplozjach" wokół białej końcówki przygotowany jest niby do uruchomienia. Proszę o pomoc oraz sugestie.
    Załączniki:
    • Saeco SM6580/10 – para i wrzątek przy bojlerze, woda nie idzie do zaparzacza image000000(2).jpg (187.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21912602
    marcin896
    Poziom 17  
    Ocena: 26
    Daj zdjęcia po wyjęciu zaparzacza. Czy sprawdzałeś zawór gorącej wody inaczej palec zaparzacza ? Miałem przypadki ze był zakamieniomy i się zakleił
  • REKLAMA
  • #3 21913141
    zbyszekm
    Poziom 15  
    Ocena: 75
    Te złączki plastikowe na wyjściu z bojlera bardzo często pękają ,obejrzyj ją dokładnie, przegrzewają się jak zaczyna szwankować czujnik temperatury na bojlerze
    Wyciek masz od strony którejś z uszczelek czy bardziej z boku?
  • REKLAMA
  • #4 21913635
    amtronic
    Poziom 8  
    Witam Kolegów i bardzo dziękuję za podpowiedzi . Faktycznie na jednym ze zdjęć widać wyciek z boku białej końcówki przy bojlerze . Pod nią również wydostaje się gorąca para i woda . Zamówię i wymienię ją . Boję się jednak , że to jest tylko skutek a przyczyna jest gdzie indziej , może pod elektrozaworami ? Przez kilka sekund widać , że gorąca woda idzie rurkami , po czym następuję wyciek jak by gdzieś była przeszkoda .
    Załączniki:
    • Saeco SM6580/10 – para i wrzątek przy bojlerze, woda nie idzie do zaparzacza image000000(6).jpg (147.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Saeco SM6580/10 – para i wrzątek przy bojlerze, woda nie idzie do zaparzacza image000000(5).jpg (145.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Saeco SM6580/10 – para i wrzątek przy bojlerze, woda nie idzie do zaparzacza image000000(4).jpg (124.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 21914587
    zbyszekm
    Poziom 15  
    Ocena: 75
    Gdzie następuje ci wyciek ? ta wyspa także lubi pęknąć ,pewnie to zaprojektowana wada :) i niestety nie jest tania, widoczny na ostatnim zdjęciu palec zaparzacza a wewnątrz jego zawór także lubią się uszkodzić (koszt około 30 zł) jak go poskładasz i spróbujesz dmuchnąć w cienką końcówkę to nie może przepuszczać powietrza (jeżeli jest szczelny wymień sobie silikonowe uszczelki wymiar bodajże 5x2mm i 9x2mm bo widać że większa już jest wytarta. Jeżeli w czasie spieniania mleka wydostaje ci się para z otworu na kawę sypaną to na pewno nie trzyma ciśnienia.
  • #6 21914749
    amtronic
    Poziom 8  
    Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc. Zrobiłem eksperyment naukowy poprzez poklejenie białej końcówki w miejscu pęknięcia. Efekt jest taki, że trochę pary wydostaje się spod niej (zamówiłem ją), w zbiorniku na fusy zbiera się woda, nie wypływa z głowicy. W kwestii formalnej, a może w tym modelu nie ma płukania dysz przy uruchomieniu? Obejrzałem elektrozawory, wyglądają na dobre. O jakiej "wyspie" piszesz, czy chodzi o miejsce montowania zaparzacza? Mówimy cały czas o uruchomieniu ekspresu i o procesie płukania zaparzacza i głowicy. Do produkcji kawy i całej reszty dojdę po tym, jak pokonamy pierwszą przeszkodę.
REKLAMA