logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak użyć przełącznika bistabilnego jako dzwonkowy do LED RGBCCT Zigbee?

electro4 12 Maj 2026 23:21 66 4
REKLAMA
  • #1 21901943
    electro4
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Cześć wszystkim.

Mam w domu nietypowe przełączniki świateł bistabilne. Działają tak, że po naciśnięciu wraca do neutralnej pozycji, jednak nie jest dzwonkowy (monostabilny), bo zwiera obwody, dopóki drugi raz go nie nacisnę. Niestety producent nie ma w ofercie dzwonkowych. A bardzo taki potrzebuję, bo chcę do sterownika taśm led wokół sufitu mieć dodatkowy przełącznik na ścianie, który będzie wyglądał jak reszta przełączników.

1) Czy da się jakoś zrobić, może jakiś przekaźnik, że po włączeniu przycisku bistabilnego, dać na sterownik taki sygnał jak dzwonkowy?
    2) Chyba że w ogóle prościej i znacie jakiś sterownik taśm led, który obsługuje klasyczny przełącznik bistabilny? Bo ja cały internet przekopałem i nie mogę znaleźć. Preferowany sterownik RGBCCT pod bramę zigbee.

Z góry dzięki za podpowiedzi;)

Beżowy, podświetlany przełącznik ścienny z dźwignią na prostokątnej płytce

Kontroler taśmy LED Gledopto ZigBee Pro+ z zaciskami wyjść i tabelą podłączeń
  • REKLAMA
  • #2 21901961
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2078
    Podeślij zdjęcia tego przełącznika podaj model może da się go jakoś podmienić na monostabilny lub tego przerobić aby działał jako chwilowy.
    Niektóre przyciski bistabilne typu PUSH mają wewnątrz: zatrzask mechaniczny, blaszkę blokującą.
    Po usunięciu zatrzasku działają jako monostabilne.
  • REKLAMA
  • #3 21901984
    electro4
    Poziom 11  
    Nie wiem, czy to pomoże. Tutaj link do aukcji.

I wrzucam zdjęcie, jak wygląda od tyłu

Tył gniazda elektrycznego w czarnej ramce, z białym modułem i trzema mosiężnymi zaciskami

Tył gniazda elektrycznego: biały moduł z trzema zaciskami na czarnej ramce

I just found this on AliExpress:
    118 Type Golden Automatic Reset Toggle Fashionable Tempered Glass Switch Socket American British European Universal Socket
    https://a.aliexpress.com/_ExWWgeQ

Dodano po 55 [minuty]:

Znalazłem na innej aukcji inny przycisk, ale wydaje mi się że budowa identyczna.
    Skoro przycisk sam powraca, a tam faktycznie jest jakaś płytka led, to może idzie usunąć ta płytkę i jakoś dać przewody żeby tylko zawierało jak się przyciśnie przycisk?

Schemat warstwowy przełącznika na szkle: panel, płyta stalowa, element reset, płytka chipu i podstawa
  • REKLAMA
  • #4 21902262
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2078
    Masz tam zatrzaski plastikowe jak czujesz się na siłach i masz smykałkę to możesz rozbroić tą obudowę i zobaczyć jak to tam w środku mechanizm działa i może da się to jakoś przerobić. To działa jak np długopis naciskasz to wkład wychodzi naciskasz ponownie wkład się chowa są tam zapadkowe mechanizmy moze wystarczy tylko pozbyć się tego zapadkowego i będzie odbijało za każdym razem jak naciśniesz i nie będzie zostawało w pozycji NC.
    U chińczyka to kupowałeś może mają w swojej ofercie monostabilne takie przełączniki warto zapytać.

Dodano po 4 [minuty]:

electro4 napisał:
    a tam faktycznie jest jakaś płytka led, to może idzie usunąć ta płytkę i jakoś dać przewody żeby tylko zawierało jak się przyciśnie przycisk?

Ta płytka to tylko podświetlanie nic więcej.
  • #5 21902334
    electro4
    Poziom 11  
    Postaram się go rozebrać, bo zostawiłem go na budowie, dam znać co udało mi się zdziałać;).
REKLAMA