logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Denon AVR-X5200 przegrzewa się i wyłącza – kiedy startują wentylatory?

xxx666893 19 Maj 2026 12:27 117 9
REKLAMA
  • #1 21906140
    xxx666893
    Poziom 6  
    Witam,

pacjent Amplituner Denon AVR X5200, przegrzewa się i wyłącza, nie działają coolery, nie są zastane, pytanie do znawców kiedy powinny się załączyć? Czy może mają działać od razu po włączeniu? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 21906185
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1325
    Wentylacja włącza się kiedy temperatura wewnątrz obudowy wynosi >70°C.
    Przy normalnym użytkowaniu wzmacniacz nie powinien się przegrzewać i ona nie powinna się włączać.

Dodano po 2 [minuty]:

Po czy wnioskujesz,że się wyłącza powodu przegrzewania?

I
  • #3 21906205
    xxx666893
    Poziom 6  
    Dzięki za odpowiedź, obudowa gorąca, następuje wyłączenie sprzętu, dioda miga na czerwono, czasem przed wyłączeniem następuje strzelanie w głośniki, robiłem także reset do ustawień fabrycznych, potem otworzyłem obudowę i bez obudowy problem ten nie występuje, gdy włączam klimę w pomieszczeniu, problem z założoną obudową także nie występuje, stąd przypuszczenie, że to przegrzanie, po resecie ustawień odpaliłem tryb serwisowy, ale nie ma tam żadnych błędów w historii, być może został skasowany przez wcześniejszy reset, podczas pracy bez obudowy mierzyłem temp. radiatora przy sekcji wzmacniaczy i oscyluje w granicach 48-50 stopni, myślałem, że wiatraki się nie włączają i stąd problem, ale chyba to zła droga;-).
  • REKLAMA
  • #4 21906208
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 858
    No to sprawdz organoleptycznie co sie grzeje.
    Ale nie radiatory i obudowy, a poszczegolne elementy.
  • #5 21906234
    jozgo
    Poziom 42  
    Tu może być parę przyczyn.
    1. Jeżeli obudowa jest gorąca to może prądy spoczynkowe stopni końcowych są za wysokie?
    2. Wentylatory powinny się włączyć przed zadziałaniem temperaturowego Protect. Uszkodzenie w układzie ich sterowania.

Dodano po 2 [minuty]:

Czy masz Service Manual i umiesz sprawdzić prądy spoczynkowe?

Dodano po 31 [minuty]:

Ustawienie/sprawdzenie prądów spoczynkowych strona 95 SM,
    Schemat blokowy Protect, w tym Thermal (cholernie rozbudowany) str. 26 SM.
  • REKLAMA
  • #6 21906324
    xxx666893
    Poziom 6  
    Posiadam multimetr, ale z wiedzą elektronika jest u mnie słabo, także prądów spoczynkowych raczej nie pomierzę, lecz myślę, że skoro radiator grzeje się maks. do 50 stopni, to nie tutaj będzie problem. Sprawdzałem także temperatury procesorów na płycie i niektóre miały po 42 stopnie, nie wiem, czy to normalne.
  • Pomocny post
    #7 21906339
    jozgo
    Poziom 42  
    Radiator ma 50°C przy otwartej obudowie.
    Ile ma przy zamkniętej?
    Niewykluczona też jest usterka któregoś układu TEMP. PRORECT.
    Według SM powinnodziałać tak:
    75°C załączenie wentylatorów,
    105°C wysokie obroty went.
    125°C wyłączenie zasilania.
    Ogólnie układ skomplikowany.
    Polecam serwis
  • REKLAMA
  • #8 21906946
    xxx666893
    Poziom 6  
    Przy zamkniętej ciężko zmierzyć ;-), posiadam termometr na podczerwień, ale spróbuję zamknąć i jakoś zmierzyć, lecz dedukuję, skoro wentylatory się nie załączają, to nie osiąga 70 stopni, bardziej jakiś inny układ się nagrzewa i powoduje ten błąd.
  • #9 21907031
    jozgo
    Poziom 42  
    W układzie Thermo Protect jest 17 termistorów w końcówkach i na radiatorach oraz jeden w transformatorze.
    Wystarczy że,jeden wariuje i już masz problem.
  • #10 21907105
    xxx666893
    Poziom 6  
    Chciałeś 11. kanałów w Dolby Atmos, to masz hahaha, dzięki za rady, sprzęt leci na serwis, jak mój wielki elektronik się odrobi 😁

Podsumowanie tematu

✨ Denon AVR-X5200 przegrzewa się i wyłącza, a wentylatory chłodzące nie uruchamiają się mimo że nie są zablokowane. Pytanie dotyczy prawidłowego momentu załączania coolerów w amplitunerze oraz tego, czy powinny startować od razu po włączeniu urządzenia, czy dopiero po osiągnięciu określonej temperatury.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA