logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z mikrofonem - odsłuch wbudowany w słuchawki działa, lecz sam mikrofon na Windowsie już nie

miloszzzz 20 Maj 2026 19:05 84 1
REKLAMA
  • #1 21907077
    miloszzzz
    Poziom 1  
    Cześć. Kupiłem dzisiaj słuchawki LS15X, łączące się bezprzewodowo przez adapter USB z komputerem. Wszystko łączy się bezproblemowo, słyszę dźwięk z komputera, lecz nie działa mi w Windowsie mikrofon. Wiem, że sam w sobie jest sprawny, bo słyszę wszystko z mikrofonu w odsłuchu wbudowanym w słuchawkach.
    Mam urządzenie ustawione jako domyślne, nadane uprawnienia mikrofonu w ustawieniach prywatności, a mimo to dalej nie działa. Próbowałem także opcji z resetowaniem sterowników, ale to też nie pomaga. Słuchawki są swoją drogą skierowane głównie do Xboxa, ale są też kompatybilne z Windowsem - doczytałem się, że niby powinienem mieć gdzieś na adapterze przełącznik do zmiany z konsoli na PCta, ale takiego nie mam.

Macie jakieś pomysły, co może być problemem? Z góry dzięki za odpowiedź, miłego dnia! :)
    Jaką masz dokładnie wersję Windowsa (10/11) i czy w „Ustawienia > System > Dźwięk” albo w Menedżerze urządzeń ten mikrofon / headset w ogóle pojawia się jako urządzenie wejściowe?
    Windows 11. Tak, wyświetla się jako urządzenie wejściowe.
    Możesz napisać, pod jaką dokładnie nazwą widnieją słuchawki i mikrofon w systemie oraz czy mikrofon nie działa wszędzie, czy tylko w konkretnej aplikacji (np. Discord, gra, Xbox app)?
    Xbox Controller. Nie działa wszędzie.
  • REKLAMA
  • #2 21908858
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Ocena: 125
    Coś może być w pomocy Microsoft.
REKLAMA