logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JK BMS V19 martwy po update firmware - jak użyć Force Updating?

niemen76 26 Maj 2026 22:50 75 1
REKLAMA
  • Problem, z którym walczyłem, może się zdarzyć podczas aktualizowania fireware'u BMS-u JK BMS V19. Zapomniałem rozłączyć komunikacji z sąsiednim BMS-em i update został przerwany, a BMS martwy. Naprawa polega na tym, że w aplikacji PC ,,JK-BMS-MONITOR" zakładka Upload Fireware wybieramy plik np. 72-JK-PB2A16S15P-V19.10.jkbms (taki był mi potrzebny) i opcję Force Updating. A teraz UWAGA: Do tej operacji trzeba mieć 1. wyłączony internet, 2. ustawioną strefę czasową na 9:30 UTC, 3. datę 16 stycznia 2024, 4. godzinę 11:00 (będzie tylko 30 minut na wykonanie operacji, jak za mało, to cofnąć zegar), 5. warto żeby moduł BT był zajęty połączeniem z telefonem, żeby nie przeszkadzał w transmisji pliku, 6. odłączone ogniwa i komunikację z innymi urządzeniami, 7. podłączone tylko B-, BAT, włącznik i płytę komunikacji. 8. kabel RS485 wpinamy do gniazda RS485-1 (drugie od prawej) i dip_sw1 na ON. Kod, który trzeba wpisać, to: 14012106. Po zatwierdzeniu jeśli nie idzie przycisnąć włącznik i trzymać do końca procedury. W moim przypadku nie było trzeba, ale jak nie rozpoczyna wpisywania, to na krótko przycisnąć reset.
    Nie wiem, dlaczego jeden komputer bezskutecznie ćwiczyłem kilka dni, a z drugiego poszło od razu. Przy drugim kompie dopiero zastosowałem pkt 5.
    Jako pomoc posłużył mi YT.
    O autorze
    niemen76
    Poziom 11  
    Specjalizuje się w: -
    niemen76 napisał 4 postów o ocenie 1. Mieszka w mieście Białystok. Jest z nami od 2008 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21911133
    zurs
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    problemem często są zakłócenia np. od falownika.
REKLAMA