logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW E46 316ti 1.8 N42 - falujące obroty jałowe, ustają po odpięciu Valvetronic

Pafnucek12 27 Maj 2026 21:17 165 1
REKLAMA
  • #1 21911199
    Pafnucek12
    Poziom 1  
    Cześć wszystkim,

Jestem kompletnie zielony w tym temacie i nie mam już pomysłów, co może być przyczyną.

Mam BMW E46 316ti 1.8, silnik N42.

Problem wygląda tak, że po rozgrzaniu silnika, gdy stoję np. na światłach, zaczynają falować obroty na biegu jałowym. Powyżej 1000 obr./min auto jedzie idealnie, ma moc i nic się nie dzieje, problem występuje tylko na wolnych obrotach.

Sprawdzony był:

silniczek Valvetronic,
    elektrozawory,
    odma (mechanik twierdzi, że jest sprawna).

Po podpięciu pod komputer brak jakichkolwiek błędów.

Co ciekawe:

po odłączeniu silniczka Valvetronic problem znika,
    po wyjęciu bagnetu oleju silnik również zaczyna pracować normalnie.

Miał ktoś podobny przypadek albo wie, gdzie jeszcze szukać przyczyny?
    Masz może z diagnostyki jakieś konkretne odczyty na żywo — korekty paliwowe, pozycję/adaptacje Valvetronic, wartości biegu jałowego — i czy po tych sprawdzeniach była robiona adaptacja Valvetronic/przepustnicy?
    Tak
    Czy był robiony porządny test szczelności dolotu i odmy (np. dymem), a nie tylko oględziny — i co dokładnie było sprawdzone/wymienione: przewody odmy, pokrywa zaworów, uszczelki dolotu, DISA, podciśnienia?
    Wszystko niby mechanik sprzwdził
  • REKLAMA
  • #2 21911960
    cursor
    Poziom 31  
    Ocena: 141
    Odłączając Valvetronic powodujesz tryb awaryjny, wyłączając także sterowanie Vanosami.
    Upewniłbym się czy aby na pewno dolot był sprawdzany dymem czy tylko opryskany z zewnątrz.

Jak z tematem rozrządu? 4 cylindry w BMW mają problem z rozciągającymi się łańcuchami.

Wałek Valvetronik da się zweryfikować przy pomocy ISTA
REKLAMA