logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Nitro 5 + słuchawki Razer - Discord zbiera dźwięk gry przez mikrofon

jmjmjm3095 31 Maj 2026 11:31 111 3
  • #1 21912912
    jmjmjm3095
    Poziom 3  
    Cześć, nie wiem, czy to temat na to forum, ale zapytam. Mam laptopa Acer Nitro 5. Mam do niego podłączone słuchawki Razera (słuchawki z mikrofonem) i mam problem m. in. z Discordem. Po dołączeniu do kanału głosowego tak jakby mikrofon przechwytuje to, co oglądam na swoim ekranie, lub dźwięki z gry. Próbowałem wielu rozwiązań, grzebałem w ustawieniach Windowsa i Discorda i nic nie pomogło na to przebijanie się dźwięku.

Acer Nitro 5 + słuchawki Razer - Discord zbiera dźwięk gry przez mikrofon Acer Nitro 5 + słuchawki Razer - Discord zbiera dźwięk gry przez mikrofon Acer Nitro 5 + słuchawki Razer - Discord zbiera dźwięk gry przez mikrofon Zrzut ustawień „System > Dźwięk” w Windows 11 z wybranymi słuchawkami i mikrofonem Realtek

Jaki masz dokładnie model słuchawek Razer i jak są podłączone do laptopa - przez minijack, USB, przejściówkę combo, czy Bluetooth?
    Razer Blackshark V2 X Black

jack 3.5 mm, bezpośrednio
    Czy ten problem występuje tylko na Discordzie, czy też np. w rejestratorze dźwięku/Teamsach, i jakie urządzenia masz ustawione w Windowsie oraz w Discordzie jako wejście i wyjście audio?
    Wszędzie, gdzie przechwytuje mikrofon. Sprawdziłem na mictest i też przechwytuje dźwięk z YT.
    Ustawienia w Windows i DC wysłałem w formie screenów.
  • #2 21913126
    Parzuchowski
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam, rozumiem, że mikrofon rejestruje dźwięk z systemu i twój głos w mikrofonie, a nie tylko dźwięk z systemu? Niestety nie miałem styczności z Windowsem 11, ale podejrzanie wygląda mi ta opcja "zestaw mikrofonów" tam, gdzie wybierasz urządzenia wejściowe w ustawieniach Windowsa. Czy miałeś tak od zakupu słuchawek, czy raczej od niedawna i czy taka sytuacja występuje też na innym komputerze lub laptopie? Na twoim miejscu sprawdziłbym teraz, czy na pewno masz wybrane odpowiednie urządzenie nagrywające, sprawdziłbym również, czy przypadkiem mikrofon nie przechwytuje dźwięku przez twoje nauszniki, np. gdy jeden nausznik nie dolega do ucha i mikrofon jest skierowany blisko niego, i do tego poszperałbym w panelu sterowania dźwiękiem, czy nie masz tam włączonej jakiejś funkcji. I ostatnia rzecz, jak podłączasz słuchawki do laptopa? I w jakie złącza, przez przejściówkę combo? Pozdrawiam.
  • #3 21916392
    jmjmjm3095
    Poziom 3  
    Właśnie nie wiem, czy problem był wcześniej, bo miałem mówienie na przycisk, a odkąd wyłączyłem opcję push to talk, zorientowałem się, że problem występuje. Sprawdzałem słuchawki na innym laptopie i problem nie występuje. Nie wiem, czy to ważne, ale po podłączeniu słuchawek system Windows pyta, jakie urządzenie zostało podłączone, i mam do wyboru 4 opcje, i wybieram "słuchatka s mikrofonem", jak na zdjęciu.
    A w ustawieniach dźwięku tak to wygląda.
    Słuchawki są bezpośrednio podpięte do portu jack 3,5 mm w laptopie.
  • #4 21917001
    Parzuchowski
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Na pewno nie masz po prostu przegłosu przez trzymanie mikrofonu za blisko nausznic? Zastanawia mnie też, czemu opcja "słuchawki z mikrofonem" jest napisana po czesku, może sterowniki się wysypały? Na twoim miejscu spróbowałbym zainstalować nowe sterowniki. Jak możesz, to zrób jeszcze screena z ustawień: Dźwięk-Nagrywanie-Zestaw mikrofonów-Właściwości.
    Pozdrawiam.
REKLAMA