logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tapo C200 bez Wi‑Fi: czy ruszy na hotspocie i podgląd na 2 telefonach?

DacMapper 31 Maj 2026 14:41 156 11
REKLAMA
  • #1 21913020
    DacMapper
    Poziom 2  
    Witam, chodzi o kamerkę Tapo C200. Czy da się ją uruchomić bez Wi-Fi? Chodzi o babcię. Babcia nie posiada Wi-Fi, ma pakiet internetowy i hot spota. Czy uda się na hot spocie uruchomić kamerę, żeby działała? I ktoś wie może, jak sprawić, żeby się dało, żeby na przykład podgląd był na dwóch telefonach? Dziękuję, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 21913028
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 654
    Pisząc bez wifi masz na myśli - bez routera z dostępem do internetu?
    Jeśli tak to jak najbardziej, robię tak jak jeżdżę na wakacje z psem. Pies zostaje w pokoju hotelowym kiedy ja np. idę na śniadanie; kamerka łączy się przez hotspot z dodatkowego telefonu i mam do tego streamu dostęp przez internet spoza hotelu.
  • #3 21913032
    DacMapper
    Poziom 2  
    Ja jestem zielony w tym temacie, tak babcia nie posiada WiFi, czyli routeru, ma tylko telefon z internetem i posiada funkcję hot spot. Czy dałoby radę krok po kroku wyjaśnić, jak to uruchomić? Krok po kroku nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat. Dziękuję, pozdrawiam.
  • #4 21913037
    hindoos
    Poziom 36  
    1. Uruchamaisz hotspot na telefonie
    2. Konfigurujesz kamerę wg instrukcji przy pomocy aplikacji
    3. Kamera przełącza się na hotspot
    4. Podłączasz się do niej przy pomocy aplikacji

Aplikacja Tapo prowadzi krok po kroku co należy zrobić.

Jeśli byłby problem z podłączeniem do hotspota, można kupić najtańszy router z wifi, podłączyć do niego kamerę i łącząc się z routerem powinien być dostęp do kamery.
    Oczywiście dostępu spoza sieci lokalnej do kamery nie będzie a co za tym idzie powiadomień itd.

Ogólnie przemyślcie czy ta druga opcja nie będzie lepsza bo telefon z włączonym hotspotem będzie zużywać prąd (krótsza praca na baterii) i będzie się nagrzewać. Dodatkowo hotspot potrafi się sam wyłączyć, nie wiem czy uczenie babci jak włączać hotspot to będzie prosta sprawa :) Może lepiej jednak najtańszy router LTE i wstawić tam internet prepaid na kartę z pakietami internetu bez terminu ważności? Jak babcia będzie korzystała lokalnie to nie będzie zużywać danych.
  • REKLAMA
  • #5 21913430
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5422
    @DacMapper
    Proszę mieć tylko świadomość, że jeśli z telefonu babci zrobisz hotspota, a babcia wyjdzie z domu, to podglądu z kamery nie będzie.
    Dodatkowo, kiedy babcia wróci do domu, musi pamiętać, żeby wyciągnąć telefon i położyć go w takim miejscu, żeby kamerka złapała z niego zasięg.

Dodatkowo trzeba pamiętać, żeby babcia pamiętała, że tethering ma być ciągle włączony.

A jeśli to starsza osoba, to można się domyślać, co z tego wszystkiego wyjdzie.
  • REKLAMA
  • #6 21913467
    waltersalata
    Poziom 25  
    Ocena: 282
    hindoos napisał:
    1. Uruchamaisz hotspot na telefonie
    2. Konfigurujesz kamerę wg instrukcji przy pomocy aplikacji
    3. Kamera przełącza się na hotspot
    4. Podłączasz się do niej przy pomocy aplikacji

Mysle, ze to moze nie dzialac. Konfiguracja kamery polega na tym, ze laczyc sie do AP *kamery* i ja konfigurujesz przez apke. W procesie konfiguracji kamera wyszukuje sieci, do ktorych mozesz sie podlaczyc -- ale nie wyszuka sieci z telefonu, bo telefon podlaczony jest to AP z kamery.
  • #7 21913468
    hindoos
    Poziom 36  
    waltersalata napisał:
    ale nie wyszuka sieci z telefonu, bo telefon podlaczony jest to AP z kamery.

Zależy od telefonu, u mnie działa bez problemu - na jednej częstotliwości działa jako klient, a na drugiej jako AP.
    Pytanie czy C200 obsługuje 5Ghz

EDIT:
    No niestety, jednak nie działa. Więc zostaje dodatkowy router - z internetem lub bez.
    Pytanie jeszcze czy telefon podłączony do wifi które nie ma łączności z internetem będzie utrzymywać łączność przez połączenie komórkowe, czy będzie po prostu offline? Bo to też zależy od telefonu.
  • #8 21913528
    waltersalata
    Poziom 25  
    Ocena: 282
    Ale majac dwa smartfony:
    - jeden robiacy permanentnie hot-spot
    - oraz drugi tylko na czas konfiguracji kamery aby uzywala hot-spota z pierwszej kamery
    jest to mozliwe.
  • #9 21914051
    IC_Current
    Ocena: 2506
    DacMapper napisał:
    Czy da się ją uruchomić bez Wi-Fi? Chodzi o babcię. Babcia nie posiada Wi-Fi, ma pakiet internetowy i hot spota

Oczywiście, że będzie działać, tylko z drobnymi niedogodnościami:
    - ugotujesz baterię telefonu po roku/dwóch ciągłego obciążania transmisją damych
    - babcia nie będzie pamiętać o aktywacji hotspotu po każdym wyjściu z domu czy rozładowaniu baterii
    - zazwyczaj złodziej przychodzi, kiedy kogoś nie ma w domu ...

Co do pakietu danych - po co jej drogi abonament? Za 9-15zł są oferty prepaid nolimit na rozmowy i SMS + pakiet danych 1GB, co takiej osobie poza domem w zupełności wystarczy. Do tego za 5zł karta na trzy miesiące z pakietem kilkaset GB do domowego routera i babcia ma komplet.

Dodano po 5 [minuty]:

DacMapper napisał:
    o kamerkę Tapo C200

Świetny wybór, jak każda inna z serii konsumenckich. Tanie, dobre i w subskrypcji. Subskrypcje na podstawowe funkcje kamery to bezkompromisowe rozwiązanie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21914053
    hindoos
    Poziom 36  
    IC_Current napisał:
    po co jej drogi abonament

A kto pisał o abonamencie?
    IC_Current napisał:
    ugotujesz baterię telefonu po roku/dwóch ciągłego obciążania transmisją damych

Kamera nie wysyła dużo danych jeśli nikt nie ogląda
    IC_Current napisał:
    zazwyczaj złodziej przychodzi, kiedy kogoś nie ma w domu

W sumie to autor nie określił do czego ta kamera. Może chce mieć na kurnik podgląd :)
    IC_Current napisał:
    Subskrypcje na podstawowe funkcje kamery to bezkompromisowe rozwiązanie.

A jakie to podstawowe funkcje wymagają subskrypcji w tej kamerze? :)
  • REKLAMA
  • #11 21914054
    IC_Current
    Ocena: 2506
    hindoos napisał:
    kto pisał o abonamencie?

Ludzie, którzy się orientują w ofercie prepaid, nie zadawaliby takich pytań na forum, tylko za parę złotych kupili drugą kartę.
    hindoos napisał:
    Kamera nie wysyła dużo danych jeśli nikt nie ogląda

Ale ciągle podtrzymuje aktywną transmisję danych co już samo w sobie jedzie po zużyciu energii.
    hindoos napisał:
    Może chce mieć na kurnik podgląd

Jasne.
    hindoos napisał:
    jakie to podstawowe funkcje wymagają subskrypcji w tej kamerze

Takie jak wszystkie w domowych - dzisiaj działa, ludzie nakupili, to się robi upgrade softu i kroi jeleni. Ostatnio modne się robi blokowanie zgrywania nagrań z karty - bez subskrypcji nie pobierzesz plików na telefon, albo np tylko 30 sekund.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21914056
    hindoos
    Poziom 36  
    IC_Current napisał:
    Takie jak wszystkie w domowych - dzisiaj działa, ludzie nakupili, to się robi upgrade softu

Korzystam z kamer TP linka od lat i nic takiego się do tej pory nie wydarzyło - i nie zapowiada, za dużo mają do stracenia. Powiem Ci co jest płatne. Zapis nagrań w chmurze i analiza AI tego co zostało wykryte.
    Zapis na SD, podgląd na żywo, powiadomienia o wykrycia ruchu, to wszystko działa bez zarzutów.
    Moim zdaniem i zdaniem osób znajomych wynikającym z faktycznego używania tych kamer a nie wymyślania to jest naprawdę spoko zabawka (bo przecież nijak się to ma do profesjonalnego monitoringu) która w zupełności wystarczy żeby mieć podgląd co się dzieje na podjeździe przed domem, czy nasz zwierzak nie rozrabia pod naszą nieobecność itd.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy kamery Tapo C200 i możliwości uruchomienia jej bez domowego Wi‑Fi, wyłącznie przez hotspot z telefonu komórkowego. Pytanie obejmuje też konfigurację podglądu na dwóch telefonach jednocześnie, aby kamera działała u babci bez stałego łącza Wi‑Fi. W rozmowie nie pojawiają się odpowiedzi ani potwierdzone rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA