logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Indesit PWE 7125 Pralka nie pobiera wody i błąd F05

haos1988 03 Cze 2026 18:12 195 7
REKLAMA
  • #1 21915034
    haos1988
    Poziom 11  
    Witam szanownych grupowiczów. Mam następujący problem z pralką PWE 7125. Pierwotny problem to zapchana pompa wody i błąd F05. Z tego, co się dowiedziałem, to dziewczyna usłyszała głośny huk i pompa przestała pracować. Pompę wymieniłem na zamiennik z internetu i już działa. Teraz pojawił się nowy problem, pralka nie pobiera wody. Program ma progres, wypompowuje wodę, obraca bębnem, ale wody brak, po około pół godziny kończy pracę z błędem F05. Wymieniłem później jeszcze elektrozawór i czujnik ciśnienia, wylutowałem też przekaźniki do sprawdzenia, ale są sprawne. Jakiś pomysł, jak to naprawić. Z chęcią kupiłbym nową pralkę, ale mieszkanie mi wynajmuje firma, a później co zrobię z tą nową pralką.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21915237
    haos1988
    Poziom 11  
    Robiłem to już, bo chciałem sprawdzić, czy nowa pompa jest sprawna. Efekt ten sam był. Wodę wypompowało, ale nadal nie pobiera. Mogło się coś uszkodzić w sterowniku? Położyłem ją tylko na bok i wymieniłem pompę. Przed wymianą pompy pobierała wodę.
  • #4 21915247
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2327
    Ten huk to mógł wystrzelić triak na module płytce PCB rozbierz moduł i sprawdź co się uszkodziło tylko uważaj aby nie zalać modułu resztkami wody.
    Albo elektrozawór się uszkodziło albo jego sterowanie.
  • #5 21915256
    haos1988
    Poziom 11  
    Elektrozawór nowy, na płytce widocznych przepaleń nie ma, ale na starej pompie jakoś jeszcze pobierało wodę, jak opróżniłem pralkę od spodu poprzez filtr. Wylałem wszystko, program ruszył. Dopiero po wymianie pompy i przewróceniu pralki na bok dzieją się takie cuda. Z tego co widzę, pompa nie ma żadnej komunikacji ze sterownikiem, więc chyba jest sprawna, bo wypompowuje wodę. Czujnik ciśnienia się jakoś kalibruje? Został wymieniony, ale na starym to samo.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 21924353
    haos1988
    Poziom 11  
    Grzałka wygląda na ok, sprawdzałem rezystancję, na płycie nie ma nawet delikatnego śladu zalania. Cóż, sterownik to koszt połowy nowej pralki, więc dałem sobie i kupiłem nową pralkę.

Podsumowanie tematu

✨ W pralce Indesit PWE 7125 występował początkowo błąd F05 związany z zapchaną/uszkodzoną pompą odpływową; po wymianie pompy na zamiennik urządzenie zaczęło wypompowywać wodę, ale przestało pobierać wodę i po około pół godziny kończyło cykl z tym samym błędem. Wymieniono elektrozawór i czujnik ciśnienia, sprawdzono przekaźniki oraz grzałkę, bez poprawy. Podejrzewano uszkodzenie triaka lub sterowania na module PCB, ewentualnie zalanie elektroniki po położeniu pralki na bok. Ostatecznie, ze względu na koszt modułu sterującego, zdecydowano się na zakup nowej pralki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA