logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch SMV53M70EU/87 - świeci kranik, 0.00 i woda zostaje, czy uszkodzony przepływomierz?

pierot1 03 Cze 2026 20:56 159 2
REKLAMA
  • #1 21915121
    pierot1
    Poziom 3  
    Cześć, Panowie, czy „na oko” można uznać, że tak wyglądający czujnik przepływu wody w zmywarce Bosch SMV53M70EU/87 jest uszkodzony? Brak błędów na panelu, tylko świeci tzw. kranik, a zmywarka nie kończy programu, pozostawiając nieodpompowaną wodę i wyświetla 0.00. Wymieniłem elektrozawór, ale nie przyniosło to rezultatu. To na pewno nie problem pompy odpływowej, bo po restarcie i uruchomieniu nowego programu woda zostaje w pełni odpompowana ze zmywarki. Dziękuję za info.
    Zbliżenie płytki z metalową ścieżką i cylindrycznym elementem elektronicznym na białym tle
  • REKLAMA
  • #2 21915151
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2325
    Na oko się nie da jedyne to miernik i test magnesem czy działa ten kontrakton czy nie kleją się styki.
  • #3 21915564
    pierot1
    Poziom 3  
    Cześć, @Telo, sprawdziłem kontaktron multimetrem i po zbliżeniu magnesu słychać sygnał dźwiękowy, więc zakładam, że czujnik jest ok. Założyłem go z powrotem i uruchomiłem dwa programy zmywania pod rząd, krótki i intensywny. Obydwa zakończyły się w 100% bez wspomnianego błędu. Nie rozumiem, co mogło być powodem wcześniejszego problemu z przedwczesnym kończeniem programu i brakiem odpompowania wody. No nic, zdemontuję jeszcze płaszcz wodny i go wyczyszczę, bo widać, że sporo syfu uzbierało się już w nim przez te 10 lat użytkowania i może jest jakaś niedrożność w tych kanalikach doprowadzających wodę przez ten wymiennik ciepła, która obniża szybkość przepływu wody. Dziękuję za poradę. 100 zł zostaje w kieszeni... :) Pozdrawiam.
REKLAMA