logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP EliteDesk 800 G6 Mini - czarny ekran po resecie CMOS, brak BIOS i wentylatora

ningbo 06 Cze 2026 14:21 117 3
REKLAMA
  • #1 21916501
    ningbo
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z HP ELITEDESK 800 G6 mini PC. Zaczęło się od problemów z wentylatorem (error 900) po podłączeniu karty wi-fi. Przeprowadziłem kilka resetów i nic nie pomagało, po wyjęciu baterii i resecie komp nie odpala już wcale... Zasilanie wraca po podpięciu kabla, lampki w środku działają, ale włącznik tylko się podświetla przy naciskaniu, zero reakcji. Ani BIOS-u, ani wentylator. Czarny ekran. Testowałem poszczególne elementy na drugim takim kompie i są sprawne. Chyba że płyta główna...

Albo coś skrzaczyłem i nie do końca przeprowadziłem pełen reset, w jednym tekście pisano o zetknięciu styków, tylko że tu ich nie ma (okolice baterii), jest natomiast guzik z oznaczeniem CMOS w okolicy kart RAM.

Może ktoś miał podobny przypadek lub ma jakiś pomysł, chętnie potestuję.
    Dzięki.
    Możesz rozpisać krok po kroku, co dokładnie robiłeś przy resecie CMOS/baterii — czy odłączałeś zasilacz, na jak długo wyjmowałeś baterię i czy używałeś tego przycisku CMOS przy RAM?
    Wszystko odłączone - zasilacz, monitor i wszystko z portów USB
    Bateria wyjęta początkowo na 30 sekund, potem na dłuższe okresy

Jak komputer zachowuje się teraz w minimalnej konfiguracji (tylko płyta, CPU, 1 kość RAM, bez dysku i bez karty Wi-Fi) - czy są jakieś kody LED/mrugnięcia przycisku, beep'y albo inna reakcja po podpięciu zasilacza i naciśnięciu power?
    Czarny ekran, brak reakcji. Po podpięciu zasilania pojawia się pojedyncze mrugnięcie od spodu płyty głównej i świeci się zielony LED w miejscu z wyjściem HDMI, brak beep'ów lub innej reakcji.
  • REKLAMA
  • #2 21916536
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5431
    ningbo napisał:
    Albo coś skrzaczyłem i nie do końca przeprowadziłem pełen reset, w jednym tekście pisano o zetknięciu styków, tylko że tu ich nie ma (okolice baterii), jest natomiast guzik z oznaczeniem CMOS w okolicy kart RAM.

- Odłącz kabel zasilający, monitor i wszystkie urządzenia USB.
    - Wyjmij baterię pastylkową (CR2032).
    - Wciśnij i przytrzymaj główny włącznik komputera (Power) przez 60 sekund, aby całkowicie rozładować kondensatory.
    - Znajdź wspomniany przez Ciebie żółty/biały przycisk CMOS w okolicy pamięci RAM. Wciśnij go i przytrzymaj przez pełne 20–30 sekund.
    - Włóż baterię CR2032 z powrotem (upewnij się, że ma minimum 3V, niesprawna bateria w tych modelach potrafi zablokować bootowanie).
    - Podłącz tylko zasilacz (nie podłączaj monitora ani peryferiów) i odczekaj około 2 minut. Komputery HP po pełnym resecie potrafią samoczynnie włączyć się i wyłączyć 2–3 razy, inicjując firmware.
  • REKLAMA
  • #3 21917540
    ningbo
    Poziom 2  
    Zrobiłem kolejno kroki zgodnie z instrukcją, ale niestety bez skutku (sprzęt szkieletowy bez karty WiFi, graficznej, wiatraka i peryferiów), bateria lekko ponad 3 V, ale nie jest nowa, więc spróbuję jeszcze z nową, jeśli znajdziemy (praca na morzu) albo dopiero jak zdobędę.
    Chyba że jest jeszcze jakiś pomysł do spróbowania.
  • #4 21917561
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6845
    To model na i5-10500T (comet lake) , potrzebne by były pomiary na płycie

HP EliteDesk 800 G6 Mini - czarny ekran po resecie CMOS, brak BIOS i wentylatora
    * Link
    płyta ,platforma Quanta DA0F93MB6F0
    - p/nr/HP Motherboard : L86383-001

Jak masz kbc it8528e to zajrzyj w SM Link_Quanta U92_AMD_Richland
    -napiecia na pin
    11 -3V / 74 - 3.3V / 127 - 3.3V

Dalej "encyklopedia remontu" opisywana na tym forum
REKLAMA