Witam, mam problem z HP ELITEDESK 800 G6 mini PC. Zaczęło się od problemów z wentylatorem (error 900) po podłączeniu karty wi-fi. Przeprowadziłem kilka resetów i nic nie pomagało, po wyjęciu baterii i resecie komp nie odpala już wcale... Zasilanie wraca po podpięciu kabla, lampki w środku działają, ale włącznik tylko się podświetla przy naciskaniu, zero reakcji. Ani BIOS-u, ani wentylator. Czarny ekran. Testowałem poszczególne elementy na drugim takim kompie i są sprawne. Chyba że płyta główna...
Albo coś skrzaczyłem i nie do końca przeprowadziłem pełen reset, w jednym tekście pisano o zetknięciu styków, tylko że tu ich nie ma (okolice baterii), jest natomiast guzik z oznaczeniem CMOS w okolicy kart RAM.
Może ktoś miał podobny przypadek lub ma jakiś pomysł, chętnie potestuję.
Dzięki.
Możesz rozpisać krok po kroku, co dokładnie robiłeś przy resecie CMOS/baterii — czy odłączałeś zasilacz, na jak długo wyjmowałeś baterię i czy używałeś tego przycisku CMOS przy RAM?
Wszystko odłączone - zasilacz, monitor i wszystko z portów USB
Bateria wyjęta początkowo na 30 sekund, potem na dłuższe okresy
Jak komputer zachowuje się teraz w minimalnej konfiguracji (tylko płyta, CPU, 1 kość RAM, bez dysku i bez karty Wi-Fi) - czy są jakieś kody LED/mrugnięcia przycisku, beep'y albo inna reakcja po podpięciu zasilacza i naciśnięciu power?
Czarny ekran, brak reakcji. Po podpięciu zasilania pojawia się pojedyncze mrugnięcie od spodu płyty głównej i świeci się zielony LED w miejscu z wyjściem HDMI, brak beep'ów lub innej reakcji.
Albo coś skrzaczyłem i nie do końca przeprowadziłem pełen reset, w jednym tekście pisano o zetknięciu styków, tylko że tu ich nie ma (okolice baterii), jest natomiast guzik z oznaczeniem CMOS w okolicy kart RAM.
Może ktoś miał podobny przypadek lub ma jakiś pomysł, chętnie potestuję.
Dzięki.
Możesz rozpisać krok po kroku, co dokładnie robiłeś przy resecie CMOS/baterii — czy odłączałeś zasilacz, na jak długo wyjmowałeś baterię i czy używałeś tego przycisku CMOS przy RAM?
Wszystko odłączone - zasilacz, monitor i wszystko z portów USB
Bateria wyjęta początkowo na 30 sekund, potem na dłuższe okresy
Jak komputer zachowuje się teraz w minimalnej konfiguracji (tylko płyta, CPU, 1 kość RAM, bez dysku i bez karty Wi-Fi) - czy są jakieś kody LED/mrugnięcia przycisku, beep'y albo inna reakcja po podpięciu zasilacza i naciśnięciu power?
Czarny ekran, brak reakcji. Po podpięciu zasilania pojawia się pojedyncze mrugnięcie od spodu płyty głównej i świeci się zielony LED w miejscu z wyjściem HDMI, brak beep'ów lub innej reakcji.