logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki laptop gamingowy do 4000 zł? 16 GB RAM, 120 FPS i użyteczny na ok. 5 lat

Hakarii 13 Cze 2026 23:29 129 1
REKLAMA
  • #1 21920804
    Hakarii
    Poziom 1  
    Szukam laptopa gamingowego pasującego do mojego budżetu i potrzeb.

Budżet: 4 tys., ale mogę nieco przekroczyć tę kwotę.
    Preferowana specyfikacja:
    - Co najmniej 16 GB pamięci RAM (byłoby świetnie, gdyby dało się dołożyć pamięć)
    - Dobry procesor i karta graficzna, które poradzą sobie z niemal każdą grą na wysokich ustawieniach. Chciałbym uzyskać co najmniej stabilne 120 FPS na większości gier.

Dodatkowe info:
    - Gram głównie w rozdzielczości HD; nie potrzebuję niczego lepszego.
    - Byłoby dobrze, gdyby laptop mógł ogarniać na przykład mocno zmodyfikowaną wersję Minecrafta z shaderami oraz Red Dead Redemption 2 na wysokich ustawieniach czy Cyberpunka.
    - Chcę, żeby sprawował się dobrze przez co najmniej 5 lat, zanim będę mogła przejść na komputer stacjonarny.

Szukam dobrych opcji w moim budżecie, zanim podejmę decyzję. Aktualnie mam na oku Asus Tuf A16 16 GB, Rtx 5060, Ryzen 7 260. Sprawdzi się? Macie jakieś opinie?
    https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablet...4hz-r7-260-16gb-ram-512gb-ssd-geforce-rtx5060

Tak, wiem, że stacjonarki są lepsze, ale na aktualny moment laptop gamingowy to dla mnie lepsza opcja ze względu na aktualny styl życia.
  • REKLAMA
  • #2 21920827
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    Hakarii napisał:
    Tak, wiem, że stacjonarki są lepsze, ale na aktualny moment laptop gamingowy to dla mnie lepsza opcja ze względu na aktualny styl życia.

Dobrze, że to wiesz. Coś takiego jak laptop gamingowy to wymysł marketingowy, w którym sprzedaje się urządzenie biurowe doposażone w lepsza grafikę (ale już nie za dobre chłodzenie) jako sprzęt do gier. Umówmy się, że sprzęt, na którym da się uruchomić grę to niekoniecznie jest sprzęt dobry do gier. Laptopy, te nazywane gamingowymi, ze względu na mniejszy, ale zawsze występujący deficyt wydajności chłodzenia nie nadają się do gier, ani też żadnych długotrwałych i większych obciążeń. Kupując takie urządzenie do roli, do której się ono nie nadaje, musisz o tym wiedzieć i dobrze pamiętać.

Wymagania masz trochę duże, bo w budżecie 4000 z możliwym jakimś wyjechaniem poza ten budżet chcesz sprzęt do wysokich ustawień, 120 FPS i zapewniający komfort użytkowania w takim scenariuszu na następne 5 lat :) Ogólnie RTX 5060 to prawie dół stawki, karta na teraz, już z pewnymi deficytami przy wysokich ustawieniach. Więc jak zjedziemy do średnio/wysokich ustawień w 50-60FPS+ na teraz, bez zbyt dużych perspektyw, to można coś wybierać. Drugą rzeczą jest czy taki laptop te 5 lat wytrzyma, bo w grach będzie regularnie doświadczał temperatur 80-90 stopni.

Hakarii napisał:
    - Co najmniej 16 GB pamięci RAM (byłoby świetnie, gdyby dało się dołożyć pamięć)

Przy obecnych cenach pamięci taka ilość ma sens. Na szczęście większa część laptopów z dodatkową kartą graficzną ma RAM w dwóch slotach, więc tu będzie łatwo.

Hakarii napisał:
    Dobry procesor i karta graficzna

Dobry procesor nie jest Ci potrzebny, bo przy swojej pełnej wydajności osiągnie docelowy poziom temperatury w mniej niż 5 sekund po jego obciążeniu, a dalej będzie ze zredukowanymi zegarami działał wolniej, więc do procesora nie ma co za wiele dokładać. Faktycznie lepiej wziąć jak najlepszą kartę graficzną, a procesor taki, jaki z nią wpadnie.

Hakarii napisał:
    - Gram głównie w rozdzielczości HD; nie potrzebuję niczego lepszego.

Co to jest rozdzielczość HD? 1280x720? Jeśli tak, to moje pesymistyczne wizje dotyczące niskiej wydajności mogą być nieuzasadnione, jeśli będzie to standardowe FHD 1920x1080 to podtrzymuję.

Hakarii napisał:
    Byłoby dobrze, gdyby laptop mógł ogarniać na przykład mocno zmodyfikowaną wersję Minecrafta z shaderami

Jakbyś mogła napisać wymagania tego minecrafta z shaderami to byłoby łatwiej.

Hakarii napisał:
    Red Dead Redemption 2 na wysokich ustawieniach

https://checkfps.io/en/fps-calculator/red-dead-redemption-2/rtx-5060-laptop
    W przypadku laptopa z 5060 na wysokich ustawieniach osiągniesz 70-100 klatek. Oczywiście da się grać natomiast nie będzie to wymarzone 120 FPS.

Hakarii napisał:
    czy Cyberpunka.

https://checkfps.io/en/fps-calculator/cyberpunk-2077/rtx-5060-laptop
    Tutaj znowu w sensownych detalach średnie FPS raczej dwucyfrowe. Da się grać, ale nie licz na 120 klatek.

5060 to za słaba karta do 120 FPS na wysokich detalach w ciężkich graficznie grach.

Hakarii napisał:
    Chcę, żeby sprawował się dobrze przez co najmniej 5 lat

Nie ma laptopa, w którym da się coś takiego zagwarantować. Ani że dobrze, ani że w ogóle. Jakość produkowanego sprzętu jest coraz bardziej przeciętna, do tego obciążenia prądowe i temperatury osiągane przez sprzęt przy mocniejszym wykorzystaniu CPU/GPU utrudniają przyjmowanie takich założeń. Najlepsze co możesz zrobić to poszukać laptopa z dość nisko ustawionym docelowym poziomem temperatury (80 stopni lub mniej) i dbać o to, żeby futro w chłodzeniu nie rosło (przedmuchując je czasem, zanim kurz mocniej utrudni pozbywanie się ciepła).

Hakarii napisał:
    Szukam dobrych opcji w moim budżecie, zanim podejmę decyzję. Aktualnie mam na oku Asus Tuf

W przypadku Asusa, pomijając ich specyfikację, wiele osób naprawiających laptopy narzeka dość mocno na częste usterki płyt głównych, konkretniej sekcji zasilania. Nie wiem, których dokładnie to modeli dotyczy i czy wybranego przez Ciebie w szczególności, ale warto zrobić pewnie jakieś rozpoznanie, jeśli będzie chciało się wybrać Asusa.

Przy Twoich wymaganiach, jeśli nadal nie jesteś zniechęcona do zakupu laptopa, szukałbym minimum modelu z RTX 5070 (o ile nieco przekroczyć kwotę 4000 możesz o kolejny 1000). RTX 5060 na dzień dobry nie spełnia Twoich założeń. Ale minimum cenowe wtedy przesuwa się w okolice 5000 (za modele ze średniej półki jakościowej raczej i w sumie często są to laptopy bez systemu, na którym nie wiem, czy Tobie zależy, czy nie).
REKLAMA