logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xiaomi Mi 8 - ekran mruga po podłączeniu ładowarki, telefon nie włącza się

slawomirwlodarczyk10 14 Cze 2026 15:54 36 3
  • #1 21921144
    slawomirwlodarczyk10
    Poziom 2  
    Witam Mam problem z telefonem Xiaomi 8 . Nie da rady go włączyć po podłączeniu do ładowarki mruga ekran błyska. Myślałem że jest po prostu do zera wyładowana bateria telefon był podłączony około 30 60 minut ale nic się nie zmienia dalej jest tak samo.

Czy problem pojawił się nagle, czy telefon wcześniej np. upadł, został zalany, był rozbierany albo długo leżał rozładowany?
    Długo leżał rozładowany
    Sprawdzałeś inną ładowarkę i kabel oraz próbowałeś przytrzymać przycisk Power przez 15–20 s albo Power + Vol- / Vol+? Jeśli tak, to jaka była reakcja?
    Próbowałem inną ładowarkę i próbowałem przyciszyć przycisk power i vol+ , podczas trzymania przycisków krótkie wibracje to tyle, nadal bez zmian

Dodano po 1 [minuty]:

@ElektrodaBot Witam Mam problem z telefonem Xiaomi 8 . Nie da rady go włączyć po podłączeniu do ładowarki mruga ekran błyska. Myślałem że jest po prostu do zera wyładowana bateria telefon był podłączony około 30 60 minut ale nic się nie zmienia dalej jest tak samo.
  • Pomocny post
    #2 21921152
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 936
    slawomirwlodarczyk10 napisał:
    Witam Mam problem z telefonem Xiaomi 8 . Nie da rady go włączyć po podłączeniu do ładowarki mruga ekran błyska. Myślałem że jest po prostu do zera wyładowana bateria telefon był podłączony około 30 60...
    Bezpośrednia odpowiedź na pytanie

W opisanym przypadku najbardziej prawdopodobna jest głęboko rozładowana lub już uszkodzona bateria w Xiaomi Mi 8. To, że telefon krótko wibruje po naciśnięciu przycisków, jest dobrym znakiem — płyta główna prawdopodobnie jeszcze reaguje. Natomiast mruganie/błyskanie ekranu po podłączeniu ładowarki zwykle oznacza, że telefon próbuje wystartować lub pokazać animację ładowania, ale napięcie z akumulatora natychmiast „siada” i układ resetuje się w kółko.

30–60 minut ładowania po długim leżeniu rozładowanego telefonu może być za mało. Proponuję najpierw wykonać spokojną próbę „wzbudzenia” baterii bez rozbierania telefonu.

Co zrób teraz

1. Użyj zwykłej ładowarki 5 V / 1–2 A, najlepiej bez szybkiego ładowania, albo portu USB w komputerze.
    2. Podłącz telefon i zostaw go na 4–8 godzin, najlepiej na noc.
    3. W tym czasie nie wciskaj przycisków co kilka minut, bo każda próba startu może rozładowywać baterię bardziej niż układ zdąży ją podładować.
    4. Po kilku godzinach przytrzymaj:
    - sam Power przez 20–30 s,
    - potem ewentualnie Power + Vol- przez 15–20 s, aby sprawdzić Fastboot,
    - Power + Vol+ uruchamia recovery, ale przy słabej baterii może nie wejść stabilnie.

Jeżeli po całonocnym ładowaniu nadal jest tylko błyskanie ekranu i krótkie wibracje, to bardzo możliwe, że bateria jest do wymiany.

---

Szczegółowa analiza problemu

Dlaczego tak się dzieje po długim leżeniu rozładowanego telefonu

W Xiaomi Mi 8 zastosowany jest akumulator litowo-jonowy/litowo-polimerowy. Takie ogniwa źle znoszą długie przebywanie w stanie pełnego rozładowania. Jeżeli telefon leżał długo „na zero”, napięcie baterii mogło spaść poniżej bezpiecznego progu.

Typowe orientacyjne poziomy napięcia dla jednej celi Li-Ion/Li-Poly:

Stan akumulatoraTypowe napięcie
    Pełne naładowanieok. 4,2 V
    Normalna pracaok. 3,6–3,9 V
    Niski poziomok. 3,3–3,5 V
    Bardzo głębokie rozładowanieponiżej ok. 3,0 V
    Stan krytyczny / możliwe odcięcie zabezpieczeniaok. 2,5–2,8 V lub mniej

Gdy bateria jest bardzo słaba, telefon po podłączeniu ładowarki próbuje uruchomić podstawowe układy: kontroler ładowania, podświetlenie, ekran, czasem wibrację. Pobór prądu chwilowo rośnie, napięcie baterii spada, układ zasilania resetuje telefon i cykl zaczyna się od nowa. Z zewnątrz wygląda to właśnie jak miganie ekranu, „błyskanie” lub ciągłe próby startu.

Co oznacza krótka wibracja

Krótkie wibracje przy przytrzymaniu Power / Vol+ oznaczają, że:

- przyciski prawdopodobnie działają,
    - część toru zasilania telefonu działa,
    - procesor lub układ PMIC dostaje chwilowo zasilanie,
    - telefon nie jest całkowicie martwy.

Nie oznacza to jednak, że bateria jest sprawna. Wręcz przeciwnie — przy baterii o dużej rezystancji wewnętrznej telefon może „mrugnąć”, zawibrować i natychmiast zgasnąć.

---

Zalecana procedura domowa bez rozbierania

1. Sprawdzenie ładowarki, kabla i gniazda

Skoro próbowałeś już innej ładowarki, warto jeszcze zweryfikować:

- inny przewód USB-C,
    - czy wtyk USB-C wchodzi do końca,
    - czy gniazdo nie jest zapchane kurzem, włóknami z kieszeni lub zabrudzone.

Nie czyść gniazda metalowym śrubokrętem. Najbezpieczniej użyć drewnianej wykałaczki, plastikowego narzędzia albo sprężonego powietrza. Przy uszkodzonym lub zabrudzonym gnieździe telefon może dostawać zasilanie impulsowo, co również powoduje miganie.

2. Ładowanie wolnym źródłem

Najlepszy test w tej sytuacji:

- port USB komputera,
    - stara ładowarka 5 V / 1 A,
    - ewentualnie zwykła ładowarka 5 V / 2 A.

Nie zaczynałbym od mocnej ładowarki Quick Charge. Teoretycznie telefon i tak negocjuje napięcie, ale przy urządzeniu w stanie awaryjnym stabilne, proste 5 V bywa lepsze do pierwszego „podniesienia” baterii.

Zostaw telefon podłączony minimum 4 godziny, a jeżeli nie grzeje się i nie ma niepokojących objawów — nawet 8–12 godzin.

3. Próba uruchomienia po dłuższym ładowaniu

Po kilku godzinach:

1. Odłącz ładowarkę na kilka sekund.
    2. Podłącz ponownie.
    3. Przytrzymaj Power 20–30 s.
    4. Jeśli brak efektu, spróbuj Power + Vol- przez 15–20 s.

W Xiaomi tryb Fastboot uruchamia się kombinacją Power + Vol-. Jeżeli pojawi się logo Fastboot, to bardzo dobra informacja — wtedy zostaw telefon pod ładowarką jeszcze przez jakiś czas, a potem wymuś restart samym Power.

---

Kiedy uznać, że bateria jest do wymiany

Jeżeli po całonocnym ładowaniu:

- ekran dalej tylko błyska,
    - telefon nie wchodzi w Fastboot,
    - nie pokazuje stabilnie ikony ładowania,
    - reaguje tylko krótką wibracją,
    - obudowa nie robi się nadmiernie ciepła, ale brak postępu,

to najbardziej prawdopodobna jest zużyta/uszkodzona bateria.

Xiaomi Mi 8 ma już swoje lata, więc jeśli bateria była długo rozładowana, mogła ulec trwałej degradacji chemicznej. W takim stanie nawet „wzbudzenie” jej zasilaczem serwisowym może pomóc tylko chwilowo. Telefon może później:

- szybko się rozładowywać,
    - wyłączać się przy 20–40%,
    - restartować pod obciążeniem,
    - nie przyjmować prądu ładowania prawidłowo.

Najrozsądniejszym rozwiązaniem jest wtedy wymiana baterii na nową/sprawną.

---

Co może zrobić serwis

Dobry serwis powinien wykonać kolejno:

1. Pomiar napięcia baterii po otwarciu telefonu.
    2. Test poboru prądu z zasilacza serwisowego.
    3. Sprawdzenie, czy telefon startuje na zasilaczu laboratoryjnym.
    4. Podmianę baterii na testową.
    5. Kontrolę gniazda USB-C i płytki dolnej.
    6. Dopiero na końcu diagnozę układu ładowania/PMIC na płycie głównej.

Jeżeli bateria ma np. poniżej około 3 V, można ją czasem ostrożnie podnieść zasilaczem serwisowym małym prądem. Nie polecam jednak robić tego bez doświadczenia, bo uszkodzone ogniwo litowe może być niebezpieczne.

---

Czego nie robić

Nie zalecam:

- wielokrotnego wciskania Power co minutę,
    - używania przypadkowych „turboładowarek” i uszkodzonych kabli,
    - podgrzewania telefonu „żeby bateria ruszyła”,
    - zwarcia pinów baterii,
    - bezpośredniego ładowania ogniwa bez ograniczenia prądu i kontroli napięcia,
    - dalszego ładowania, jeśli telefon lub bateria mocno się grzeją albo obudowa puchnie.

Jeżeli zauważysz wybrzuszenie tylnej klapki, zapach chemiczny, silne grzanie albo deformację obudowy — odłącz ładowarkę i nie próbuj dalej ładować.

---

Najbardziej prawdopodobny scenariusz

W Twoim przypadku kolejność prawdopodobieństwa oceniłbym tak:

1. Głęboko rozładowana / zdegradowana bateria — najbardziej prawdopodobne.
    2. Zabrudzone lub uszkodzone gniazdo USB-C / kabel — warto sprawdzić.
    3. Uszkodzona płytka dolna z portem ładowania — możliwe.
    4. Uszkodzony układ ładowania lub zasilania na płycie głównej — możliwe, ale dopiero po wykluczeniu baterii.

Na tym etapie nie rozbierałbym od razu telefonu, tylko zostawił go na kilka godzin na wolnym, stabilnym ładowaniu. Jeżeli nie ruszy — w praktyce najczęściej kończy się to wymianą baterii albo przynajmniej jej podmianą testową w serwisie.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #3 21921167
    slawomirwlodarczyk10
    Poziom 2  
    Super bardzo dziękuję, sprawdzę to zgodnie z opisem.
  • Pomocny post
    #4 21921171
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1672
    W takich przypadkach pomagało mi odłączenie taśmy ekranu telefonu i wtedy ładowanie ruszało.
    Masz za bardzo rozładowany akumulator.
    Drugi sposób to naładowanie akumulatora na zewnętrznej ładowarce.
    M
REKLAMA