logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić prądnicę China 700W 2T - brak napięcia i wzbudzenia wirnika?

Piotrek8505 17 Cze 2026 22:20 321 4
REKLAMA
  • #1 21923364
    Piotrek8505
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Witam serdecznie wszystkich mam prądnicę typu China 700W dwusuwowy i nie reaguje na obroty brak napięcia. Nie wiem co robić dalej? Przeraża mnie wirnik, diody, tam remont, cokolwiek... Chciałbym uruchomić tę prądnicę, ale nie wiem jak? Też mam kable parami niebieski czerwony zielony i żółty... W zależności od modelu prądnicy od firm różnych o tej samej mocy...?

Mam też Pad 10, odkupiłem na złomie, uratowałem go przed hutą... I nie wiem, czemu na złom ktoś dał, bo działa jakoś. Problemem jest dla mnie układ wzbudzenia zbudować, zaprojektować, zrobić. Bo zrobiłem prowizoryczne: że stojana przez transformator sieciowy 3x230 V na 1x55 V przez diody połączone... i to podano na wirnik do wzbudzenia... Całość napędzamy osobnym silnikiem elektrycznym i ta prądnica jakoś hamuje sama od siebie, czy to przez wzbudzenie transformatorem? Jak to wygląda, prądnica która ma przebicie? Albo zwarcie zwojowe? Bo obecnie reaguje na obciążenie typu czajnik, grzałka hamuje wirnik... Czy taką prądnicę można zasilić z sieci jak silnik? Do oceny stanu cywilnego prądnicy...?
    Bo Pad 4 i Pad 2 mam działają dobrze...
  • REKLAMA
  • #2 21923444
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1350
    Czy ta prądnica także ze złomu? Poczytaj o prądnicach samowzbudnych i obcowzbudnych oraz ich podrodzajach a także o prądnicach prądu przemiennego oraz stałego, określ według tej wiedzy co masz, ustal uzwojenie wzbudzenia i wtedy dopiero szukaj sposobu wzbudzania...
    PS A co do tego tematu mają PAD 2,4,10?
    Piotrek8505 napisał:
    Jak to wygląda, prądnica która ma przebicie? Albo zwarcie zwojowe?
    Do stwierdzenia tego służą odpowiednie mierniki i metody, które Ci ułatwią znalezienie takich usterek...
    Piotrek8505 napisał:
    Czy taką prądnicę można zasilić z sieci jak silnik? Do oceny stanu cywilnego prądnicy...?
    Co to jest stan cywilny prądnicy?
    - Tak można zasilić niektóre prądnice z sieci aby pracowały jak silnik np. prądnice trójfazowe asynchroniczne ale najpierw trzeba ustalić jaki typ prądnicy posiadasz, czyli to co na wstępie napisałem, jednak bez odpowiedniej wiedzy o prądnicy nie polecam tego sposobu gdy nie wiesz co masz i czy posiada ona zwarcia lub przebicia. Pokaż zdjęcie tabliczki znamionowej tej prądnicy...
  • REKLAMA
  • #3 21923683
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 386
    Z Twojego opisu daje się wywnioskować tyle, co z chińskiej nazwy tajemniczego urządzenia jaki nabyłeś. Jeśli przedstawisz dokładny opis jednego problemu wraz ze zdjęciami, to możesz liczyć na sensowną pomoc.
  • REKLAMA
  • #4 21923990
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1675
    Piotrek8505 napisał:
    Witam serdecznie wszystkich mam prądnicę typu China 700W dwusuwowy i nie reaguje na obroty brak napięcia. Nie wiem co robić dalej? Przeraża mnie wirnik, diody, tam remont, cokolwiek...

Jeżeli uzwojenia stojana nie mają przerwy i kondensator jest sprawny, to najprawdopodobniej dioda(y) zwierająca(e) uzwojenie wirnika ma przebicie. Wtedy na uzwojeniu roboczym będzie się pojawiało się napięcie rzędu 3-4 VAC, pochodzące od magnetyzmu szczątkowego lub magnesu umieszczonego na nabiegunniku wirnika. Według mnie najlepiej je wymienić od razu, nawet jak sprawdzenie wykaże, że są sprawne, to z autopsji. Ja dwa razy wyjmowałem wirnik i je sprawdzałem, za każdym razem wykazywały pełną sprawność, za trzecim razem przy wymianie ich na nowe, jedna z tych starych wykazała przebicie.
  • #5 21925476
    Piotrek8505
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Stan techniczny pracy prądnicy miało być. Bo literówka weszła z telefonu. Przepraszam.
    A prądnica to jest pad10 8kW wojskowa no i brak wzbudnicy układu zasilania wirnika pod 52V pod 8A... Jakie części potrzebuje do zrobienia czy kupić? Brak szafki wzbudzenia. A ten China 700W to jak inaczej można sprawdzić stan techniczny stojana czy wirnika poza diodami?
REKLAMA