logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć DTR napędu rogatkowego JEGD 50 M od ZWUS, Bombardier lub Monat?

Maciej Karol 18 Cze 2026 19:49 165 1
REKLAMA
  • #1 21923937
    Maciej Karol
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam
    Czy ma ktoś na składzie DTR od napędu rogatkowego JEGD 50?
    Interesuje mnie DTR ze ZWUS, Bombardiera lub Monatu.
    Ewentualnie link.
    W góry dziękuję.
    Czy chodzi dokładnie o JEGD 50 w konkretnej wersji/roczniku - masz może dane z tabliczki znamionowej napędu?
    JEGD 50 M lub S6 JEGD 50 M
    Potrzebujesz pełnej DTR, czy wystarczy schemat elektryczny / instrukcja montażu albo serwisowa?
    Pełna DTR.
  • REKLAMA
  • #2 21924600
    JuniorS
    Poziom 25  
    Ocena: 148
    Jeśli chodzi o internet to próżno szukać oficjalnego linku do pełnej DTR-ki... Takie rzeczy to wewnętrzny materiał eksploatacyjny PKP PLK na pewno zastrzeżona przez producenta... Najszybciej dopadniesz to gdzieś na grupie facebookowej o tej tematyce...

A tak ogólnie to napęd JEGD50 jest konstrukcją ZWUS/Bombardier nie produkowana przez MONAT-a... MONAT produkuje do nich drągi jedynie. Na ich oficjalnej stronie znajdziesz karty techniczne i świadectwa dopuszczenia tych elementów jako współpracujących z JEGD 50

Kluczowe dane techniczne tego napędu

Klasyczne wersje działały na prąd stały i to było 24 V DC, silnik o mocy 225 W, prąd w obwodzie do 14 A albo prąd przemienny 230 V AC, pobór prądu ok. 5,2 A, silnik indukcyjny klatkowy o mocy ok. 180 VA, np. typ EEE 1111A

Sterowanie odbywało się poprzez układ stycznikowy (styczniki St1 i St2) z mechanicznymi wyłącznikami krańcowymi typu PET (w nowszych wersjach zmodernizowanych, np. JEGD 50M, wymienianych na bezstykowe układy czujników ZCP2). Za mechaniczną pracę odpowiada samohamowna przekładnia ślimakowa ze sprzęgłem przeciążeniowym (zabezpieczającym przed wyłamaniem lub zablokowaniem drąga).

Tylko tak mogę pomóc
REKLAMA