logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera Full HD Car DVR 1080p - data i godzina resetują się po odłączeniu zasilania

wieslawlopata 20 Cze 2026 10:08 54 4
REKLAMA
  • #1 21924683
    wieslawlopata
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Kamera samochodowa - Full HD car DVR 1080p.
    Nie można zaprogramować na stałe aktualnej daty i godziny. Po odłączeniu zasilania zewnętrznego resetują się.
    Jaka jest dokładna marka i model tej kamery, ewentualnie zdjęcie tabliczki/menu z informacjami o urządzeniu?
    Full HD car DVR 1080p
  • REKLAMA
  • #2 21924693
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 446
    Przeważnie takie kamery mają wbudowany akumulator by w razie wypadku powodującego odcięcie zasilania zamknąć zapis. Możliwe że ten akumulator podtrzymuje zegar przy braku zasilania zewnętrznego.
    Rozkręć i sprawdź czy akumulator jest sprawny. Jeżeli kamera długo nie była używana i akumulator się rozładował to kamera go nie będzie ładować.
  • REKLAMA
  • #3 21924699
    wieslawlopata
    Poziom 6  
    Oglądałem ją z zewnątrz. Wygląda na to, że jest zrobiona na "nierozbieralną".
    Po podłączeniu zasilania zewnętrznego pojawia się ikona baterii cała zielona (niby naładowana) i symbol ładowania. Przy tym zew. zasilaniu zegar chodzi prawidłowo. Wyciągnięcie wtyczki resetuje zegar i datownik.
    Czytam, że takie "coś" powinno się podładowywać w opcji OFF, ale tu nie ma takiego przycisku ON/OFF.
  • REKLAMA
  • #4 21924723
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 446
    Przypuszczalnie jest tam akumulator litowo polimerowy . Większość ładowarek nawet przy braku akumulatora pokazuje jego pełne naładowanie. Przypuszczam że akumulator został rozładowany poniżej poziomu bezpieczeństwa i zabezpieczenie elektroniczne nie dopuści do jego ładowania a ładowarka pokazuje pełne naładowanie.
    Może ktoś to rozbierał i poda wskazówki.
  • #5 21924730
    wieslawlopata
    Poziom 6  
    No może przesadziłem z tą "nierozbieralnością". Tam widać śrubki, ale o średnicy główki... 1 mm. Do rozkręcenia tego trzeba drobnych chińskich rączek i przerobienia igły na śrubokręt. ;-)

Dodano po 6 [godziny] 54 [minuty]:

Rozebrałem, ale przy okazji urwało się lutowanie jakiegoś przewodu ... wypieprzyłem. Temat rozwiązany !
REKLAMA