logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cubot King Kong X - aplikacje System wracają po hard resecie i obserwują strony na Facebooku

NooFearPL 06 Lip 2026 22:18 162 2
REKLAMA
  • #1 21933921
    NooFearPL
    Poziom 2  
    Witam, piszę z taką sprawą, z którą nie mogę sobie poradzić. Pacjent to smartfon Cubot King Kong X. Ostatnio, od 3 lipca, zauważyłem dziwną rzecz - ok. 50 zaobserwowań z mojego konta na Facebooku jakichś dziwnych stron w różnych językach z innych krajów. Sprawdziłem i te obserwacje były dawane z mojego konta w godzinach, gdy spałem. Przeskanowałem telefon antywirusem i wyskoczyło mi, że mam dwie szkodliwe aplikacje o nazwie ,,System". Po ich usunięciu aplikacje instalują się na nowo po kilku minutach. Próbowałem je wyłączyć, a potem usunąć wierszem poleceń przez komputer i aplikacje ADB, jednak pomagało to tylko na max pół dnia. Zrobiłem hard reset telefonu do ustawień fabrycznych, jednak po połowie dnia znowu szkodliwe aplikacje zainstalowały się na nowo. Nie ma żadnych logowań na innych urządzeniach prócz mojego telefonu ani nikt się nie logował z innych lokalizacji. Co mam dalej robić? Póki co wyłączyłem w tych dwóch aplikacjach uprawnienie do wyświetlania się nad pozostałymi, dostęp do internetu i zezwolenie na otwieranie linków i jest spokój. Ale to, że jest w moim telefonie, nie daje mi spać. Czy ktoś ma jakiś pomysł, jak to rozwiązać raz na zawsze?
  • REKLAMA
  • #2 21937668
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6861
    Moze na nowo firmware Link
    - opcja inna Link
    - model na MediaTek Dimensity 7050 / Android 14

Cytat:
    Przed jakimkolwiek flashowaniem upewnij się, że zrobisz kopię zapasową wszystkich ważnych danych (zdjęcia, kontakty, pliki) – zostaną one usunięte podczas flashowania.
    Proces flashowania jest technicznie złożonym działaniem.
    Jeśli zrobisz to źle, możesz "zablokować" urządzenie. Jeśli nie jesteś pewny swoich umiejętności, lepiej skontaktować się z centrum serwisowym.

Jak minimalizować ryzyko
    - Używaj wyłącznie oficjalnego oprogramowania z witryny producenta (Cubot Download Center).
    - Dokładnie zidentyfikuj model i wersję urządzenia. Nawet niewielka różnica w nazwie (np. KingKong X vs KingKong X Pro) oznacza inny wygląd.
    - Zrób kopię zapasową swoich danych na nośnik zewnętrzny lub w chmurze.
    - Jeśli to możliwe, zapisz NVRAM/IMEI przez narzędzia serwisowe.
    - Sprawdź sumy kontrolne (MD5/SHA-256) pobranych plików.

Jeśli masz choćby najmniejsze wątpliwości, skontaktuj się z serwisem. Przywrócenie uszkodzonego urządzenia na MTK nie jest trywialnym zadaniem.

p.s
    Tutaj masz kilka stron-opis ,problemy o tym modelu Link
  • #3 21937803
    NooFearPL
    Poziom 2  
    >>21937668 Dzięki za odpowiedź, problem naprawiony tymczasowo, Cubot tak jakby przyznał się do wirusa, na forach anglojęzycznych mnóstwo ludzi miało ten sam problem z tym telefonem. Pomogło dopiero wgranie nowego oprogramowania z dnia 7 lipca 2026 wersja V34, napisali w opisie, że w tej wersji eliminated virus. Wszystko śmiga i problem nie wraca, jedynie nie można korzystać z NFC i kart płatniczych, ponieważ wersja nie jest zgodna z certyfikatem bezpieczeństwa Google Play. Pisałem do nich i napisali, że w ciągu kilku dni zostanie wydana nowa aktualizacja i niezwłocznie mnie o tym poinformują.
REKLAMA